PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Boja godine 2021.

  • Objavljeno:
  • 10.12.2020

Krajem svake kalendarske godine, institut "Pantone" predstavi boju koja će obeležiti celu narednu godinu. Nakon "klasične plave" koja je vladala tokom 2020. godine, u narednoj godini zablistaće dve boje.

 

Već dve decenije svetski poznati institut najavljuje trendove u bojama koji direktno utiču na sfere mode, dizajna, ali i brojne druge industrije. Po drugi put u istoriji, Pantone je odabrao dve boje – zvanično nazvane "PANTONE 13-0647 Illuminating" i "PANTONE 17-5104 Ultimate Gray".

 

 

Ove naizgled nepovezane boje, međutim nisu slučajno odabrane. Nakon turbulentne 2020. godine, Pantone je odabrao kombinaciju umirujuće sive i jarko žute boje koje nose poruku sigurnosti i nade.

 

 

Umirujući ton sive "Ultimate Grey" podseća na betonske temelje i mirne šljunkovite plaže, dok intenzivna žuta Illuminating priziva toplo sunce, osvežavajući zalogaj kiselog limuna i pozitivnu energiju.

 

 

"Svaka boja ima svoj vlastiti emocionalni aspekt, siva je ta koja ima veću podršku i čvrstinu, praktični temelj koji nam treba, a žuta se odnosi na nadu, sunčevu svetlost i dobro raspoloženje", objašnjava Leatrice Eiseman, izvršna direktorka instituta.

 

 

Boja godine pažljivo se bira proučavanjem raznih sfera života, od pop kulture, mode, dizajna i brojnih drugih, ali i pod uticajem dešavanja koja pogađaju celu planetu – poput aktuelne pandemije.

 

 

I 2016. godine, kada su prvi put odabrane dve boje, na izbor su se odrazila trenutna dešavanja u svetu. Stoga su kao odgovor na tada aktuelno pitanje polnog identiteta, za boju godine proglašene "Rose Quartz" i "Serenity", odnosno svetle, pastelne nijanse roze i plave boje.

 

Podsećamo vas koje su to boje obeležile godine koje su za nama.