PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spoj srpske tradicije i modernog izraza kuće u Banji Vrujci

  • Objavljeno:
  • 22.10.2021

Predstavljamo vam kuću na 200m2 u Banji Vrujci u kojoj se na inovativan način spaja izgled šumadijskih kuća koje su nekada postojale sa modernim obrtom. U njoj, priroda kao aksiom i privatnost kao imperative se prožimaju i čine važne temelje na kojima počiva.

 

Arhitekte iz Unknown Studija su svojim kreativnim naporima projektovali savršenu vikendicu idealnu za beg od urbanog stila života, mašine zvane grad i pružile mogućnost harmoničnog spoja čoveka i prirode.

 

Sa lokacijom u Banji Vrujci, kuća odgovara na neka od fundamentalnih pitanja kombinacije savremenog i istorijskog načina građenja. Stoga dualnost motiva, principa i u svemu što nas okružuje čine konceptualnu okosnicu formiranja ovog doma.

 

 

Sa potrebom da sačuva privatnost svojih stanara, kuća teži da se poistoveti sa pejzažem i da u svoje tkanje unese materijale i postulate tradicije, stare skoro koliko i naseobina u kojoj se nalazi. Sa tim na umu arhitekte su uzele tradicijalnu formu šumadijskih objekata, sveli je na nivo apsurda, zatim ponovo sastavili u novom i modernom maniru prilagođenom sadašnjosti.

 

 

Sirova i gruba obrada kamena u savršenoj je simbiozi sa teksturom drveta u vidu letvica od sibirskog arisa i jasnim linijama tamno sivog crepa koji pored uloge krovnog pokrivača na sebe preuzima i ulogu akcenta na fasadi. Ova tri materijala zajedno čine izgled kuće i njene ravne linije zanimljivijim, dajući joj dozu morfologije koja postoji u prirodi. Prelomljena forma kuće je inspirisana podelom između doline i planine u šumadijskoj topografiji.

 

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Zadivljujuća kuća na Fruškoj gori
Originalna adaptacija kuće za odmor u podnožju Stare planine


 

Pažljiva dispozicija koja se otvara ka vizurama, a zatvara ili stidljivo otvara ka ulici i drugim kućama sa strane, stavlja intimnost korisnika u prvi plan.

 

 

Vikendica se sastoji od prizemlja ukupne neto površine 123m2 i potkrovlja na 77m2. Na velikom tremu postoji minimalna granica između outdoor trpezarije i ostatka dvorišta kako bi se podsticala interakciju između stanara.

 

 

Božanstven deo ove vikendice takođe čini i bazen bez ivica koji je okrenut ka šumovitom delu placa.

 

Shop the look: Stolice Milena, Enviro DesignConceptStore

 

Ulaz je lociran na prelomu dva volumena, istovremeno deleći dnevnu od noćne zone. On vodi i do prostrane dnevne sobe, srca ove kuće, u kome se nalazi i kamin za kompletan odmor tokom hladnijih dana tokom godine.   

 

 

Povezanost enterijera sa eksterijerom ostvareno je kroz velike, klizne prozore dnevnog boravka. Oni produžavaju dnevnu sobu ka eksterijeru i pružaju direktni izlaz na infinity bazen za kompletno jedinstvo prostora i pristupačnosti. Visine u enterijeru varira od standardne spratne za noćnu zonu, do duple visine za dnevnu zonu dajući enterijeru dinamičnu formu.

 

Shop the look: Bellavita New, Enviro DesignConceptStore

 

Čelicni ramovi prozora tanjih profila donose pravo osveženje u enterijeru komplementarno dominantnim drvenim obogama. Otvori su različitih proporcija i u takvom rasporedu da kući obezbeđuju tokom celog dana kao i cele godine dovoljnu osvetljenost.

 

Shop the look: Trpezarijske stolice Orbita i sto od punog drveta Invito, Enviro DesignConceptStore

 

Plan kuće i kvadrature

 

Ulaz (1): 4,45m2

Toalet (2): 3m2

Dnevna zona (3): 55,82m2

Hol sa stepeništem (4): 15,5m2

Gostinjska soba (5): 14,20m2

Kupatilo(6): 5,16m2

Spavaća soba (07): 14m2

Kotlarnica (08): 11,30 m2

Trem: 50,97m2

Galerija (9): 33,44 m2

Soba (10): 17.23m2

Kupatilo (11): 04,36m2

Soba (12): 17,23m2

Stepenište: 05,20m2

 

 

 

 

Autor projekta: Unknown Studio D.O.O. / Jovana Miletić, Miloje Krunić

Saradnik: Milan Grubanov 3D