PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Originalna adaptacija kuće za odmor u podnožju Stare planine

  • Objavljeno:
  • 10.7.2017

Arhitekti biroa "Modelart Arhitekti" pokazali su kako stara porodična kuća može biti rekonstruisana u prelepu, modernu kuću za odmor sa jedinstvenom "međuzonom" između unutrašnjosti kuće i dvorišta.

 


   Moderna nadogradnja u Dimitrovgradu

 

   Nadogradnja postojećeg objekta uvek predstavlja izazov arhitektama. Pogledajte sjajan odgovor        koji su na ovaj zadatak pružili arhitekti iz studija Modelart.

 


 

Prilikom adaptacije i nadogradnje postojećeg objekta, arhitekti su želeli da na najbolji način iskoriste sve prednosti  lokacije koju čini prirodno okruženje i lokalna građena okolina. Parcela na kojoj je smeštena kuća, nalazi se pored lokalnog puta Smilovci – Protopopinci, u podnožju Stare planine u blizini Smilovskog jezera.

 

 

Stara porodična kuća je posedovala čvrstu konstrukciju, međutim funkcionalno nije odgovarala potrebama klijenata, pa je iz tog razloga postojala potreba za adaptacijom. Na kući je zamenjena krovna konstrukcija i objekat je proširen prema dvorištu. Urađen je i parter na prilazu kući, kao i sa dvorišne strane.

 

 

Kuća je u funkcionalnom smislu podeljena na prizemlje i potkrovlje. Na donjem nivou smešteni su dnevni boravak, kuhinja sa trpezarijom i terasa, dok se u potkrovlju nalaze tri sobe i kupatilo.

 

 

Prilaz objektu je sa severne strane, dok je sa južne strane postojeća kuća proširena terasom, koja predstavlja "međuzonu" između unutrašnjosti kuće i dvorišta.

 

 

Terasa se sa spoljašnje strane zatvara pokretnim panelima koji imaju funkciju zaštite od sunca. Paneli su perforirani primenom digitalnog dizajna i fabrikacije, a inspracija za njihov dizajn potekla je geometrijskih motiva na ćilimima.

 

 

 

 

 

Sunčeva svetlost prodire kroz izrezane šare i na taj način kreiraju se dinamični svetlosni efekti, igra svetlosti i senke po unutrašnjim površinama.

 

                                                                                                                                                                                             

Autori: Modelart Arhitekti (Dejan Mitov, Jelena Mitov, Krsto Radovanović, Bojan Mitov)

Digitalni dizajn: Marko Vučić

Foto: Stefan Ivković