PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Atraktivna drvena kuća kao sećanje na kolibu iz detinjstva (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 2.2.2024

Na mestu stare kolibe, a u znak sećanja na nju, izgrađena je nova drvena kuća atraktivnog izgleda. Sa fasadom od paljenog drveta akcentovanom svetlim drvenim lamelama, i dominantnim drvetom u enterijeru, ova kuća je povezana sa uspomenama, ali i sa prirodom koja je okružuje.

 

Na izduženoj parceli, u tipično seoskom okruženju nedaleko od Praga, nalazi se moderna drvena kuća koja svojim izgledom odudara od okoline. Njen originalni izgled, interesantan spoj modernog i nasleđenog, prati lična priča o uspomenama vlasnika. Na istom tom mestu, nalazila se drvena koliba u kojoj je on provodio detinjstvo, i želeći da sačuva to sećanje, odlučio je da sagradi novu kuću po ugledu na staru.

 

 

Nova kuća izgrađena je prema sećanju na staru drvenu kolibu

 

Arhitekta  Martin Hajný iz Atelier Hajný, angažovan na ovom projektu, saglasio se sa klijentom da, s obzirom na karakter područja i njegov emotivni odnos prema originalnoj zgradi, treba uzeti u obzir izgled i oblik stare kolibe.

 

 

Parcela na kojoj se gradilo, površine 820 m2, sa jedne strane je ograničena železničkim koridorom, na drugoj je  pristupni put, dok su ostale strane definisane postojećim parcelama sa porodičnim kućama. Održavajući razdaljinu od pruge i komšija, bilo je potrebno dizajnirati kompaktnu porodičnu kuću sa tri stambene jedinice i ukupnom površinom od oko 180 m2.

 

 

Akcenat je stavljen na maksimalnu jednostavnost glavnog volumena. Trouglasti zabatni zid istaknut je svetlim drvenim lamelama koje, pored dekorativne funkcije, služe kao zasena. Oblik krova i nadstrešnica zasnovani su na tipičnim oblicima originalnih lokalnih koliba.

 

 

 

Drvene lamele na fasadi i drveni paneli u enterijeru definisali su osećaj povezanosti sa prirodom

 

Nadstrešnica na južnoj fasadi pruža zaštitu od sunca i zaštitu terase od kiše. Konzolni balkon, sakriven je iza lamela za senčenje, i tako je dobijen produženi intimini prostor glavne spavaće sobe.

 

 

Funkcionalni raspored deli zgradu na severni, servisni deo i južni, stambeni deo.

Prizemlje sadrži dva studio apartmana sa zasebnim ulazima, ulaz i tehničke prostorije, i veliki dnevni boravak s kuhinjom.

 

.


Pogledajte i:

Porodična kuća na sprat na uskoj parceli, sa originalnim pokretnim kapcima i dodatnim prostorom dvorišta (PLAN)

Mali budžet: Fantastična porodična kuća od ostataka drveta (PLAN)


 

Materijali su nenametljivi i prirodnitamno paljeno drvo na fasadi, a u enterijeru vidljive CLT ploče od lameliranog drveta. Nameštaj prati ovaj kontrast svetlog i tamnog, u kombinacijama drveta i tamno sivih površina i materijala.

 

 

Detalji su osmišljeni urađeni sa posebnom pažnjom, a izuzetno se vodilo računa o funkcionalnosti svakog dela prostora unutar kuće.

 

 

Na gornjem spratu su spavaće sobe, kancelarija i kupatilo.

Na prvi pogled, potpuno jednostavan dizajn, bogat je inovativnim rešenjima i specifičnim detaljima.

 

 

Upotrebljene su u akcentima tople boje i dezeni, u skladu sa funkcijom, naročito u dečijim sobama.

 

 

Po pitanju energetske efikasnosti, postignuto je da je kuća  u niskoj energetskoj klasi, sa električnim podnim grejanjem i klimatizacijom s rekuperacijom vazduha.

 

 

 

PLAN

Osnova prizemlja

Osnova sprata

 

 

Projekat: Martin Hajný, Atelier Hajný

Fotografije: Radek Úlehla

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil