PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Porodična kuća na sprat na uskoj parceli, sa originalnim pokretnim kapcima i dodatnim prostorom dvorišta (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 3.2.2023

Porodična kuća na sprat izgrađena na uskoj parceli, tako da spoljašnji i unutrašnji prostori ostanu povezani, svojim neobičnim oblikom, pokretnim kapcima i načinom upotrebe dvorišta unela je značajne promene i dinamiku u tradicionalno okruženje.

 

Izgrađena u predgrađu australijskog grada Essendon, na uskoj i ne tako prostranoj parceli, Pop Up House je dramatična transformacija očekivanog rešenja porodične kuće koju su osmislili arhitekte iz FIGR Architecture Studio iz Melburna.

 

U pokušaju da se suprotstavi uobičajenoj, nasleđenoj formi porodičnih kuća u okruženju, koje teže što većem izgrađenom prostoru i jednostavnim uličnim fasadama, nastala je ova upečatljiva kuća koja na karakterističan način povezuje javne i privatne, kao i spoljašnje i unutrašnje prostore.

 

Prioritet u razvoju koncepta bio je da se za klijente stvori dom koji će se razvijati i rasti zajedno sa njihovom porodicom, prilagođavajući se različitim zahtevima u svakoj fazi. Takođe, polazna osnova je bila i vizija da njihov novi dom treba da se uključi u kontekst van granica parcele, stvarajući vizuelno privlačno otvoreno okruženje u kome komšije i prijatelji mogu biti deo neformalnih okupljanja.

 

 

Većina novih kuća u naselju je izgrađena do granica lokacije, ali FIGR se odlučio za drugačiju strategiju, stvarajući otvorenu, propusnu fasadu prema ulici i aktivirajući prednji deo parcele, sa pozivom na društvenu interakciju unutar onoga što je obično statična i nedovoljno iskorišćena zona. Istovremeno, pokretni kapci omogućavaju gradaciju privatnosti u celom domu, odgovarajući na potrebu za privatnošću u sve gušćem okruženju.

 

 

Dok se gornji sprat kuće može zatvoriti ili otvoriti prema suncu, prizemlje poziva posetioce ispod i u centar kuće. Gornji volumen kao da lebdi iznad uređenog otvorenog prostora, popločanog recikliranom ciglom i omeđenog susednim zidovima.

 

 

Ovaj prostor takođe služi kao nadstrešnica za automobil ili kao produžetak neformalnog prostora za zabavu. Idući dalje, popločavanje od cigle ustupa mesto zelenilu, uključujući japanski javor u unutrašnjem dvorištu, dok se sa leve strane otvara prostor dvostruke visine, koji prolazi kroz centar kuće. Prošarana svetlost koja se probija kroz lišće javora i čeličnu mrežu, pada na prostor za sedenje pored prozora, obložen drvetom, koji pravi granicu između spolja i unutra.

 

 

Iako još uvek tehnički napolju, ova serija prostora daje osećaj privatnosti i zaštićenosti. Besprekorna veza od prednje ulice, kroz natkriveni prostor, do životnog prostora i do zadnjeg dvorišta stvara kontinuitet kretanja i doživljaja prostora.

 

 


Pogledajte i ove interesantne gradske kuće:

Kuća koja stvara mir i privatnost (PLAN) 

Čudesna rekonstrukcija: novi život stare kuće (PRE I POSLE) 


 

Shop the look: moderna Enviro foteljica od punog drveta 

 

U prizemlju kuće nalazi se dnevni boravak otvorenog plana sa linearnom kuhinjom, koja povezuje trpezarijski i životni prostor, okružen klasičnim dvorištem na istoku i centralnim, unutrašnjim dvorištem na zapadu. Prostor je povezan sa dvorištem kliznim staklenim vratima, gde, u istom nivou, popločanje ciglom ustupa mesto zelenilu.

 

 

Gornji nivo je podeljen na dve zone. Zajednički radni prostor stvara most između glavne spavaće sobe i dečijih spavaćih soba, sa pripadajućim kupatilima.

Centralno dvorište je pokriveno mrežom kako bi se zaštitio prostor ispod, što je omogućilo da se spoljna terasa proširi  u mrežasti prostor, stvarajući dodatne zone za igru i aktivaciju, dok dozvoljava svetlosti da prodre u unutrašnje dvorište.

 

 

Kuća je projektovana u skladu sa zahtevima održivosti i energetske efikasnosti, kao i lokalnim uslovima. Krovna forma omogućava optimalno postavljanje solarnih paneladok je rezervoar za vodu od 5000 litara zakopan u prednjem dvorištu. Krov je obložen termalnom izolacijom, a kišnica sa krova se sakuplja i koristi kao tehnička voda. Gde god je to bilo moguće, korišćeni su lokalni materijali i proizvodi.

 

 

 

PLAN KUĆE

 

 

Projekat: FIGR Architecture Studio

Fotografije: Tom Blachford

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil