PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Planinska kuća inspirisana pomorskom arhitekturom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 1.1.2024

Smeštena na strmom planinskom terenu sa pogledom na reku, forma A House podseća na uzdignuta jedra, a njena terasa na brodsku palubu. Kontrast crnog lima i svetlih drvenih površina u eksterijeru nadovezuje sa na jednostavan ali vizuelno efektan i udoban enterijer 

 

Regija Charlevoix, bogata impresivnim pejzažima, jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Kanadi. Otvaranjem novog ski centra, ovo već popularno mesto postalo je destinacija koja privlači posetioce tokom cele godine.

 

 

U ovom turistički razvijenom okruženju nalazi se i kuća nazvana A House, smeštena nedaleko od ski centra, na strmoj lokaciji i sa pogledom na obližnju reku. 

 

 

Forma kuće je inspirisana pomorskom arhitekturom 

U potrazi za inspiracijom, tim stručnjaka iz Bourgeois/Lechasseur architects otkrio je Međunarodni signalni kodeks, koji se dugo koristi u pomorskim komunikacijama. Dok je A-forma odredila glavnu geometriju zgrade, u oblikovanje su uvedene suptilne reference na pomorsku arhitekturu.

Trouglasti krov podseća na jedra okrenuta vetru, a velika drvena terasa na palubu broda sa impresivnim pogledom na reku. Upotreba drvenih obloga na zidovima i plafonu zajedničkog dnevnog boravka dodatno ističe analogiju sa pomorskom arhitekturom.


Pogledajte i:

Kuća A-forme na jezeru: Renoviranje u skladu sa prirodom (PLAN)

Skandinavska jednostavnost za opuštajući boravak u kućici sa saunom (PLAN)


 

Glavni ulaz nalazi se ispod jednog od kosih krila krova. Dnevni boravak je dug galerijski prostor koji pruža pogled od 180 stepeni na reku Sent Loren. Namenjen za smeštaj do 12 osoba, i obezbeđeni su kompletni kuhinjski sadržaji, kao i prostor za sedenje i prostor za obedovanje, koji izlazi i napolje, kada to vreme dozvoli. 

 

Kontrast svetlih i tamnih površina dominantan je u enterijeru i u eksterijeru 

 

 

Stepenice pored ulaznih vrata vode do delimično ukopanog donjeg nivoa. Tri spavaće sobe i otvoreni spavaći blok za decu pružaju dovoljno mesta za sve. Iz centralne igraonice pristupa se spa prostoru, smeštenom ispod terase prizemlja. 

 

Shop the look: atraktivne hoklice/pomoćni stočići od punog drveta 

 

Prostor dnevne zone je dvostruke visine i obložen panelima od šperploča, koje su takođe upotrebljene za pravljenje nameštaja po meri.  

 

Shop the look: modularna garnitura Bethoven 

 

Kontrast svetlih drvenih obloga i tamnog nameštaja i detalja iz enterijera, prenosi se u eksterijer, gde su svetlo obojeni brezovi paneli u oštrom kontrastu sa tamnim tonovima metalnog krova i obloga spoljašnjih zidova. 

 

 

Kuća A je drugi projekat namenjen turistima, dizajniran od strane Bourgeois / Lechasseur arhitekata u ovoj regiji. Otvoren 2018. godine, Dômes Charlevoix bio je njihov prvi pokušaj redefinisanja turističkog smeštaja, koji je izazvao je veliko interesovanje za njihov rad i sposobnost da tradicionalnim zadacima pristupe na inovativan način.

 

 

PLAN

 

 

Projekat : Bourgeois / Lechasseur architectes
Fotografije: Maxime Brouillet
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil