PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Skandinavska jednostavnost za opuštajući boravak u kućici sa saunom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 20.12.2023

 Jednostavna drvena kućica na obodu šume, projektovana je za beg od užurbanog života u prirodni ambijent, gde je moguće raditi i odmarati u potpunom miru. Uz svedeni enterijer koji prati savremene standarde, za potpuno opuštanje napravljena je i finska sauna sa očaravajućim pogledom.

 

Suočeni sa vremenom neprekidnih distrakcija, digitalne buke i telefona koji su postali više od navike, mladi arhitekti Dominik Ilichman i Adam Hofman su stvorili Hytta - modernu kućicu u prirodi gde se može stvarati, razmišljati i odmarati bez ometanja. 

 

 

 

Jednostavnost za maksimalni mir i koncentraciju


Hytta se nalazi na padini okrenutoj prema jugu, na rubu borove šume koja odvaja kućicu od okolne civilizacije, pružajući joj dovoljno privatnosti. Njen izgled je inspirisan nekadašnjom lovačkom kolibom, čija je originalna forma očuvana i unapređena.

 

 

Glavna namera projektanata bila je dizajnirati mesto koje harmonično funkcioniše sa svojim prirodnim okruženjem i pruža dovoljno prostora za neometano razmišljanje i inspiraciju. Kombinacija privatnosti, prirode i kvalitetnog radnog prostora,  bez suvišnih elemenata, u stilu skandinavskog minimalizma. Istovremeno, Hytta uključuje savremene standarde, radi potpune udobnosti i neometane koncentracije.

 

 

Na prizemlju se nalazi dnevni boravak sa kuhinjom, predsobljem, kupatilom, ostavom i još jednim kupatilom koje se može koristiti sa spoljne strane.  Prostrana terasa sa drvenim dekingom i prozori sa svih strana, povezuju unutrašnjost sa okolinom, omogućavajući prirodi da postane izvor kreativnosti i inspiracije.  

 

 

Iznad dnevnog boravak nalazi se visoki kosi krov sa vidljivim drvenim gredama, koji uokviruje topao, harmoničan ambijent. Jednostavnost i prirodnost drveta koje dominira u enterijeru, dopunjena je podom od estriha sa epoksi premazom. 

 

 


Pogledajte i ove fantastične kuće:

Zimska bajka u staklenoj kolibi: Fantastična rekonstrukcija stare planinske kuće

Preobražaj stare planinske vikendice u atraktivnu modernu kuću, savršenu za sve sezone


 

Shop the look: Modularna garnitura Ben punjena perjem 


Veliki hrastov sto,  naglašen prirodnom dekoracijom, služi kao trpezarijski prostor i radni prostor uz zidnu biblioteku. Kvalitet radnog prostora dodatno je poboljšan biodinamičnim osvetljenjem koje ne emituje plavu svetlost nakon sumraka, i tako ne ometa kvalitet sna. 

 

 

 

Savremeni standardi, prirodni materijali i finska sauna za kvalitetno opuštanje svih čula

 

Obilje svetlosti, zelenilo i udoban nameštaj jednostavnih linija daju osećaj relaksiranosti i mira, ambijent u kom je moguće čuti sebe i povezati se sa prirodom.

 

Shop the look: Enviro  moderne visilice, danski dizajn 

 

U kontrastu sa svetlim drvetom kojim je obložen enterijer, nalazi se moderna kuhinja kompletno uređena u crnoj boji, sa diskretnim linijskim osvetljenjem.

 

 

Stepnište  od tankog crnog lima uzdiže se graciozno do glavne spavaće sobe. Ova spavaća soba gleda prema istoku, pa kroz njen veliki prozor jutarnje sunce ulazi u sobu, uz veličanstven prizor oživljavanja prirode. 

 

Shop the look: moderna fotelja  

 

Spavaća soba pruža pristup prvom od dva udobna kutka, ograđena elastičnim mrežama, gde su smešteni dodatni prostori za spavanje. Drugi kutak se nalazi na malom tavanu iznad glavnog boravka i pristupa mu se preko merdevina. 

 

 

Kvalitetno opuštanje je takođe je preduslov kreativnosti. Zato je samo nekoliko metara dalje od kolibe postavljena moderna finska sauna sa kadom za hlađenje. Objekat je smešten na blago nagnutom terenu, pružajući neometan pogled na prirodu dok se uživa u sauni. Sa fasadom od paljenog drveta, sauna se gotovo stapa sa okolnom prirodom.

 

 

Hytta predstavlja modernu interpretaciju kolibe u prirodi koja pruža izolovan prostor za razmišljanje i opuštanje, sa naglaskom na skandinavski minimalizam i povezanost sa prirodom. Dostupna tokom cele godine, ipak najlepši doživljaj pruža tokom snežne zime, u bajkovitom šumskom ambijentu.

 

 

 

PLAN

Osnova prizemlja

 

Osnova sprata

 

 

Projekat: Adam Hofman, Dominik Ilichman
Fotografije: Studio Flusser, Julius Filip
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil