PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća za dizajnera: Futro House na obroncima Kosmaja (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 1.12.2023

Da je lepota u jednostavnosti, saglasili su se pri osmišljavanju ove kuće na Kosmaju projektanti iz INKA Studija i vlasnik kuće, poznati grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro. Nepretenciozne svedene forme, pažljivo uklopljena u konfiguraciju terena, Futro House je savršena oaza za odmor i kreativan rad. 

 

Iako je svima prva pomisao da je Futro sigurno sam dizajnirao svoju kuću, istina je da je on projektanskom timu, savršeno poznavajući njihovu pozicijuukazao puno poverenje i omogućio slobodu da predano obave svoj posao, potvrdili su nam iz INKA Studija.

Poštujući premisu jednostavnosti i svedenosti oblikovnog izraza, oni su projektovali i izveli kuću koja savršeni balans između prirode i izgrađenog prostora, ljudskih potreba i savremene estetike. 

 

 

Lepota u jednostavnosti drvene kuće na Kosmaju našeg poznatog dizajnera 

 

Na obroncima između Avale i Kosmaja, nedaleko od jezera Trešnja, prizemna kuća površine blizu 120 metara kvadratnih, zamišljena je kao mesto za povremeni beg iz grada, miran kutak za odmor i kreativni rad.  

Kuća je postavljena tako da prati pravac pružanja parcele, sa orijentacijom koja omogućava dobru osunčanost tokom cele godine.
Kubična forma sa kosim jednovodnim krovom, kao odsečena polovina tradicionalne kuće, naglašava moderan izraz oslonjen na nasleđene elemente gradnje.

 

 

Kuća je postavljena tako da prati pravac pružanja parcele, sa orijentacijom koja omogućava dobru osunčanost tokom cele godine.
Kubična forma sa kosim jednovodnim krovom, kao odsečena polovina volumena tradicionalne kuće, naglašava moderan izraz oslonjen na nasleđene elemente gradnje.

 

 

U eksterijeru dominira još jedan, linearni, element koji je moderna interpretacija tradicionalnog, a to je crni čelični raster postavljen kao streha, na kom će se formirati zelena zasena. Ovaj prostrani otvoreni trem, kao ekstenzija unutrašnjeg prostora, podstiče vezu sa prirodom i omogućava ivanje u širokim vizurama. 

 

 

Prirodan nagib terena rešen je kaskadnim platoima, koji se nadovezuju na pod u kući i povezuju je sa dva mikroambijenta u dvorištu. Jedan je jugozapadni deo, osunčan tokom većeg dela dana, a drugi je severozapadni, natkriveni deo uz ulaznu zonu, na koji se nastavlja plato sa bazenom. 
Glavna, podužna fasada okrenuta je ka jugozapadnom dvorištu i velikim delom zastakljena, te snažno povezuje centralni deo enterijera sa eksterijerom.  

 

 

Pozicije prozora postavljene u odnosu na geografsku orijentaciju i vizure. Veliki stakleni portal na glavnoj fasadi može se po potrebi zatvoriti kliznim žaluzinama iste materijalizacije kao fasada, što dovodi do transformacije kuće u moderno skulpturalno delo okruženo prirodom.  

 

 

Spoljašni omotač kuće, fasade i krova, planiran da bude uniforman, u skladu sa svedenim oblikom kuće. Za tu namenu odabran je termotretirani ariš, tretiran starom japanskom tehnikom paljenja drveta, čime se dobija dobra otpornost drveta na vremenske uslove, a istovremeno je postignuta i željena ujednačena boja patine. 

 

 

Oaza za odmor u prirodi, u dvorištu sa bazenom ili osunčanom modernom enterijeru 

 

Za potpuno uživanje pod vedrim nebom, u bočnom, intimnijem delu dvorišta izgrađen je minimalistički opremljen manji bazen.

 


Moderna prizemna kuća koja slavi lepotu jednostavnosti (PLAN)

Kuća za odmor dizajnerke enterijera, holistički povezana sa pejzažom (PLAN)


 

Enterijer kuće je otvoren prostor neopterećen pregradnim zidovima, definisan kosinom krova i pogledom koji se otvara ka prirodi. 

Veza sa prirodom ogleda se i u dominantnoj upotrebi drveta u enterijeru. Integrisani drveni masiv između belih zidova, odmah na ulasku u kuću, objedinjuje elemente kuhinje, kupatila i ostave, i formira platformu za otvorenu noćnu zonu na galeriji. 

 

 

Iza drvenih panela nalaze se plakari, ugradni frižider i drugi kuhinjski elementi, a potom i skrivena vrata kupatila iste obrade. Bočni zid kupatila, u nastavku drvene kompozicije do krajnjeg stepeništa, iskorišćen je kao dodatni prostor za odlaganje. 

 

 

Kuhinjsko ostrvo produženo u trpezarijski sto, u prostoru otvorenog plana, nalazi se između zona kuhinje i dnevne sobe, i definiše kružno kretanje na donjem nivou kuće.  

Enterijer je razigran unošenjem detalja različitih stilova, boja i tekstura. 

 

 

Centralni prostor čini dnevni boravak orijentisan prema pogledu i kaminu postavljenom pored staklenih portala. Opremljen udobnim nameštajem toplih boja, uz autentične oblike i šare drvenog stočića i ćilima, dnevni prostor pleni harmoničnom atmosferom relaksirajućeg boravka u prirodnom okruženju, daleko od gradske gužve, pa čak ponekad i od telekomunikacionih signala. 

 

 

Strme drvene stepenice sa naizmenično podignutim gazištima, vode u prostor noćne zone na galeriji, asocirajući na penjanje uz brdo. Skupturalne stepenice uokvirene su markantnim crnim gelenderom koji se nastavlja na parapet galerije, a odgovor je na metalni raster trema u eksterijeru. 

 

 

Futro House je skladna kuća u prirodi, sa prepoznatljivim ličnim pečatom, ali i univerzalnim karakterom moderne vikendice. Otvorena ka spoljašnjem prostoru, maksimalno koristi benefite okruženja, a u svojoj unutrašnjosti formira topli i inspirativni, porodični kutak. 

 

 

PLAN

Osnova prizemlja

Presek

 

 

Projekat i izvođenje: INKA Studio
Fotografije: Relja Ivanić
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil