PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća sa velikom verandom, beskonačnim bazenom i neobičnim krovom, inspirisana tvrđavom (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 5.7.2023

Neobična kuća koja prati strmi teren privlači pažnju svojim kosim, izlomljenim krovom ispod kog se kriju velike verande i beskonačni bazen. Na tradicionalnoj osnovi od kamena, kuća je okrenuta prema ostacima stare tvrđave, pružajući fantastičan pogled na celo okruženje.

 

Na strmom terenu, pod gustom šumom i sa dramatičnim pogledom na ruševine tvrđave Tung, u blizini Pune u Indiji, nalazi se kuća Lateral Verandah, koju je dizajnirao lokalni studio Malik Architecture. 

 

 

 

Izlomljeni strmi krov pokriva velike verande i beskonačni bazen


Karakterističan, izlomljeni krov pokriva velike otvorene verande kao i zatvorene prostore grupisane u više segmenata, prateći pad terena i stepenice koje povezuju delove kuće. Krov od lima postavljen je na metalnu konstrukciju, i isečen na pojedinim mestima tako da omogući da svetlost uđe ili drveće prođe. Kose metalne grede i stubovi smenjuju se sa stablima drveća, nalik šumi koja ih okružuje.

 

 

"Krov prati stepenice, prilagođavajući se postepenom smenjivanju nivoa", objašnjavaju arhitekte. "On se talasa, pomera, zaobilazi, lebdi i omogućava prolaz kroz brdo i postojeće drveće, stvarajući hlad i uokvirujući bliži i dalji pogled."

 

 

U ovom delu Indije klima je izrazita, posebno imajući u vidu vrtlo snažna strujanja vetra zbog konfiguracije terena. Monsun je silovit, ali lep i kiša retko pada vertikalno zbog pratećeg vetra, što je dodatni argument za ovakvu strukturu krova.

 

 

 

Inspirisana starom tvrđavom, osnova kuće izgrađena je na osnovi od kamena
 
Naglašene vizure prema tvrđavi Tung unose dinamiku u prostore dizajnirane za odmor i opuštanje. „Svuda su aluzije na okolinu i na prošlost“, naglašavaju u Malik Architecture.
Pozivajući se na istorijsku tvrđavu, Lateral Verandah House je izgrađena na postolju od sirovog bazaltnog kamena, koji se spušta niz padinu kako bi se stvorio postepeni pomak u nivoima.

 

 

Kuća je organizovana na dva nivoa, sa spavaćim sobama i tehničkim prostorijama smeštenim u kamenoj osnovi, i dnevnom zonom sa izlazom na velike terase koje zauzimaju svetao i otvoren gornji nivo.
Smenjujući se i lagano rotirajući dok se kreću niz padinu, ovi životni prostori su obavijeni na severu velikim beskonačnim bazenom i prostranom terasom oko njega.

 

 


Pogledajte i ove kamene kuće:
Moderna kuća od kamena inspirisana tradicionalnom arhitekturom 

Kamena kuća inspirisana rekom: Moderna arhitektura na tradicionalnoj kamenoj osnovi (PLAN) 


 

 

Prozori pune visine i staklena vrata zasenjena drvenim paravanima  omogućavaju donjim spavaćim sobama da se otvore na zaštićenu terasu oko velikog drveta.

 

 

Materijalni kontrasti eksterijera prenose se na unutrašnjost. Gornji nivoi imaju minimalnu, savremenu završnu obradu stakla i belih zidova, dok je donji nivo definisan izloženim kamenim zidovima  i betonom.

 

 

Ova nesvakidašnja kuća fantastičan je spoj modernog i tradicionalnog, luksuznog i praktičnog, sa umetnički oblikovanom formom koja savršeno prati morfologiju i uslove terena, pažljivo uklapajući potrebe čoveka u prirodno okruženje.

 

 

 

PLAN

 

Projekat: Malik Architecture
Fotografije: Bharath Ramamrutham, Edmund Sumner
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil