PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Preobražaj stare planinske vikendice u atraktivnu modernu kuću, savršenu za sve sezone

  • Objavljeno:
  • 10.2.2023

Šarmantni šale, tipična alpska koliba, namenjena za letnji odmor na planini, fantastičnom rekonstrukcijom pretvorena je u atraktivnu kuću sa modernim rešenjima, koja omogućavaju udoban boravak u njoj tokom cele godine.

 

Šamoni (Chamonix), jedna od najpopularnijih ski destinacija, maleni je grad na 1035m nadmorske visine u srcu francuskih Alpa, u podnožju Mon Blana, najvišeg vrha Evrope. Domaćin prvih zimskih Olimpijskih igara, ovo šarmantno mesto, ima bogatu turističku tradiciju i arhitekturu koja je živopisan spoj mondenskog i tradicionalnog.

 

Chalet Dag, karakteristična je drvena alpska kuća, građena sredinom prošlog veka. Kao i većina sličnih brvnara u alpskim selima, prvobitno je planirana za letnji boravak, pa je u skladu sa tim i građena - bez adekvatne izolacije za zimski period. Nakon 70 godina, vlasnici su odlučili da je adaptiraju i omoguće udoban boravak u njoj tokom cele godine. Rekonstrukcija je prepuštena francuskom birou Chevallier Architectes, odličnim poznavaocima lokalne arhitekture.

 

 

Za ovu kuću smeštenu u mirnom, porodičnom okruženju, od izuzetnog značaja je bilo da se uklopi u postojeći ambijent i, u svojoj modernoj verziji, isprati formu nekoliko manjih brvnara u blizini.

U prvobitnoj postavci, samo srednji nivo je korišten kao stambeni, dok je iznad bilo potkrovlje, a ispod garaža. Novi projekat je trebalo da obezbedi maksimalnu iskorišćenost prostora u sva tri nivoa, uz optimalnu termičku izolaciju.

 

 

Kako se kuća nalazi u zoni rizika od snežne lavine, konstruktivna rešenja su pravljena u skladu sa postojećim pravilima. Jedno od neuobičajenih, a interesantnih rešenja za ovo područje, bilo je postavljanje zelenog krova.

Klimatizacijom kuće se upravlja pomoću toplotne pumpe a izolacija je sveobuhvatno i kvalitetno urađena.

 

 


Pogledajte i ove fantastične planinske kuće:

Zimska idila u planinsko elegantnom enterijeru

Fantastičan primer: Kako je na mestu stare kuće napravljena moderna planinska kuća sa očaravajućim pogledom


 

 

Impresivan pogled na alpske pejzaže, najjači je utisak koji ostavlja boravak u Chalet Dag, pa je i projekat bio usmeren u tom pravcu. Velike staklene površine i klizni sistemi omogućili su snažnu povezanost unutrašnjosti sa prirodom u okruženju.

 

 

Inspirisan skandinavskim dizajnom, enterijer je i topao i nepretenciozan, sveden na osnovne potrebe. Fokus je na jednostavnosti i udobnosti, u komunikaciji sa lepotom planine, koja oduzima dah.

 

 

Svetlost i svežina kojom prostor odiše, pojačane su upotrebom svetlih boja i toplih, prirodnih materijala. Najčešće korišteni materijali su staklo, metal i tradicionalno drvo ariša.

Koncept otvorenog plana  dnevne zone omogućava lakše, jednostavnije funkcionisanje i društvenu interakciju, sve u skladu sa duhom mesta.

 

 

Bela je dominantna boja  u celom enterijeru, kao prirodan izbor za snežno okruženje. U kontrastu sa crnim detaljima, akcentuje povezanost i prostranost zone dnevnog boravka, upotpunjenog kaminom.

 

 

Spavaće sobe, sa pratećim kupatilima, smeštene su u potkrovlju. I one prate koncept minimalističkog, ali udobnog opremanja. Toplinu enterijeru daje drvo, a uživanje je osigurano neometanim pogledom na alpsku šumu.

 

 

Renoviranjem postojeće alpske kuće, ograničene prvobitnim arhitektonskim rešenjima, Chevallier Architectes su stvorili sofisticiranu, komfornu planinsku vilu, sa pravom merom tradicionalnog i modernog, koja će još dugo biti savršeno mesto za odmor i uživanje.

 

 

 

Chalet DAG Chamonix

Projekat: Chevallier Architectes

Fotografije: Alexandre Mermillod Onixstudio

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil