PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Planinska kuća geometrijske forme sa saunom za uživanje (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 16.2.2024

Kuća zakošene geometrijske forme, obložena crnim limom i drvetom, izgrađena je tako da prati strmi teren na kom se nalazi. Za relaksaciju i potpuno uživanje u planinskom ambijentu, pored kuće se nalazi prelepa zasebna sauna.

 

Na strmom planinskom terenu, u blizini popularnog kanadskog ski centra, nalazi se moderna kuća od 290 kvadratnih metara raspoređenih na tri etaže, nazvana Ambassador Crescent. Kuću je projektovao vankuverski studio BattersbyHowat Architects, za klijente sa kojima su prethodno sarađivali na drugim projektima.

 

 

 

Planinska kuća zakošenih zidova u obliku paralelograma, obloženih crnim limom

 

Kuća je u obliku paralelograma, limom obložena prizma koja se naginje prema vrhu planine, stapajući se sa okolnim pejzažem. Oblikovanje, pored koncepta uklapanja u okolinu, arhitekte objašnjavaju i elegantnim načinom da se dobije natkriveni prostor za zadnju terasu, zaklonjen kosim zidom umesto nadstrešnice.

 

 

Delimično ukopana prizemna etaža povučena je ispod  masiva gornjih spratova i obložena cementnim pločama u boji betona, kao kontrast crnom limu na fasadi gornjih spratova. Cilindrični dimnjak, kao naglašena vertikala, usmerava pogled ka nebu, presecajući geometrijsku formu kuće.

 

 

Zakošenjem prednjeg i zadnjeg zida, dobijene su prozorske niše koje su obložene drvetom crvenog kedra. Osim estetskog doživljaja, obezbeđen je zaklon od sunca i kiše. 

Nepravilni šavovi lima i okomiti pravci postavljanja drvenih obloga, dodatno su se poigrali čistim geometrijskim formama kuće i njen izgled učinili interesantnijim.

 

.


Pogledajte i ove planinske kuće:

Planinska kuća inspirisana pomorskom arhitekturom (PLAN)

Kuća od drveta i betona, moderna reinterpretacija tradicionalne planinske kuće (PLAN)


 

Funkcionalno, kuća je podeljena po spratovima. Na srednjem nivou se nalaze zajedničke prostorije, dnevna zona otvorenog plana, u prizemlju su pomoćne tehničke prostorije, a na spratu spavaće sobe.

 

 

 

Udoban enterijer u kom dominira drvo i prelepa sauna pored kuće, za potpuno uživanje u planinskom ambijentu

 

U celom enterijeru drvo je dominantan materijal, korišćen kao obloga zidova, plafona i podova, kao i za izradu komadnog nameštaja.

 

Shop the look: barska stolica od punog drveta 

 

U prostoru se ističu po meri rađene drvene stepenice  uklopljene precizno poput slagalice, sa specifičnim načinom oslanjanja. Osim što su vizuelni reper u enterijeru, funkcionalno prave pregradu između prostora za komunikacije i za sedenje.

 

 

Unutrašnjost je uređena jednostavnim paletama svetlih boja koje stvaraju topao i ugodan ambijent, pogodan za upotrebu tokom cele godine. Većinom su korišćeni beli hrast za površine, uz dodatak čistih belih zidova i zidova obloženih sivim kamenom.

 

Shop the look: originalan  stočić od punog drveta 

 

Naspram kuće, kao njena umanjena replika, sakrivena u šumi nalazi se sauna, za potpuno uživanje u planinskom ambijentu.

 

 

Ušuškana između drveća i okrenuta prema glavnoj kući, omogućava otvoren pogled, ali i dovoljno privatnosti za korisnike.

 

 

Kuća Ambassador Crescent, po rečima autora, savremeni je odraz vernakularne arhitekture brvnara, sa unapređenim oblicima i materijalima, a zadržanim osećajem nostalgije.

 

 

PLAN

Osnova prizemlja

Osnova prvog sprata

Osnova drugog sprata

 

 

Projekat: BattersbyHowat Architects

Fotografije: Ema Peter

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil