PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća od drveta i betona, moderna reinterpretacija tradicionalne planinske kuće (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 13.1.2024

Poštujući stroge propise za izgradnju novih objekata u planinskoj regiji, projektovana je kuća koja spaja moderno i tradicionalno, beton i drvo, u celinu originalne, jednostavne forme. U unutrašnjosti, otkriva se udoban enterijer od prirodnih materijala, sa fantastičnim pogledom na okruženje. 

 

Kuća inspirisana tradicionalnim švajcarskim kolibama, nekada korišćenim za smeštaj životinja u prizemlju, hrane na nivou iznad  i gornjim spratom za stanovanje, delo je arhitekata iz francuskog Studio Razavi. Ova moderna planinska kuća projektovana je za porodicu, a nalazi se u selu na istoku Francuske, u popularnoj skijaškoj regiji.

 

 

 

Spoj modernog i tradicionalnog, uz poštovanje strogih propisa za novogradnju

 

U ovom području novogradnja se strogo kontroliše, pa su prisutna ograničenja po pitanju dozvoljenih građevinskih materijala, veličine prozora i nagiba krova. Kao rezultat toga, objekti obično prate lokalni pejzaž drvenih kuća sa kosim krovom, što je bio glavni izazov za Razavi arhitekte, u nameri da naprave savremenu reinterpretaciju postojeće arhitekture.

 

 

"Kako bismo zaobišli ova ograničenja, pažljivo smo analizirali postojeće zgrade, da bi razumeli šta njihovi oblici postižu i kako oblikuju lokalnu arhitektonsku kulturu", objašnjavaju proces razrade ideje Razavi arhitekte. Dobijene informacije su integrisali u svoj dizajn, izbegavajući zastarele elemente a uvodeći nove, na način da kuća u potpunosti zadovolji kodeks kompatibilnosti.
Iako su lokalni građevinski propisi insistirali na tome da donji nivo treba da bude od kamena, projektanti su odlučili da je beton pogodniji kao nosivi materijal izražene strukture.

 

 

Prvi i drugi sprat imaju drvenu konstrukciju i oblogu od borovine. Orijentacija obloge u različitim pravcima naglašava diferencijaciju u volumenu i programu između dva nivoa na čist, savremen način sa težnjom da se karakteristike koje su bitne za zgradu i koje formiraju ukupni estetski utisak prikažu na što jednostavniji način.

 

 

Serija smaknutih nadstrešnica na prednjoj fasadi pomaže u zaštiti od nagomilavanja snega. Prozori na gornjem nivou su povučeni od ivice krova kako bi dodatno pružili zaštitu od jakog letnjeg sunca. 

 

Shop the look: dizajnerske premium visilice SOAP 

 


Pogledajte i:

Spoj modernog i tradicionalnog: Proširenje kuće za porodicu sa puno dece (PLAN)

Moderna prizemna kuća koja slavi lepotu jednostavnosti (PLAN)


 

Slojevita konfiguracija Mountain House oslanja se na nasleđeni obrazac. Na prizemnoj etaži su smeštene tehničke prostorije, uključujući ulaz i parking. Na prvom spratu nalaze se spavaće sobe, a na drugom dnevne prostorije.

 

 

Ulaz je integrisan u betonsku osnovu. Vodi do malog prostora sa jednim prozorom i čvrstim kamenim podom, gde stanari mogu da presvuku ski opremu. 

 

 

Enterijer obložen drvetom i ispunjen svetlošću, iz kog se uživa u fantastičnom pogledu

 

Shop the look: modularna moderna garnitura Betoven 

 

Svaki nivo kuće postaje progresivno svetliji i prostraniji prema vrhu, pri čemu dnevna zona uživa najviše prirodne svetlosti i prostora zahvaljujući velikim prozorima koji ispunjavaju prostor ispod kosog plafona. 

 

Shop the look: fotelja od punog drveta David, u koži ili štofu 

 

U enterijeru su materijali birani da dopune spoljni izraz i diferencijaciju između nivoa. Većina zidova obložena je drvetom, dok su povremeno umetnute obojene površine koje razbijaju homogenost drveta. 

 

 

Spavaće sobe uređene su u planinskom stilu, od prirodnih materijala sa dominantnim drvetom i nezaobilaznim pogledom na prirodu. Dizajnerska posvećenost detaljima ogleda se u brojnim enterijerskim rešenjima rađenim po meri.

 

 

Dečije i gostinske sobe su minimalistički opremljene,  sa ugradnim, funkcionalnim nameštajem i  praktičnim krevetima na sprat.

 

 

Pločice od veštačkog kamena u kupatilima unose teksturu i tonalitet koji se slaže sa paletama prirodnih materijala. Hladnom planinskom ambijentu ovaj izbor materijala daje dodatnu toplinu.

 

 

Oda prirodi bila je vrhunac ovog projekta. Ona dolazi kao konačno iskustvo, na poslednjem spratu, potpuno obuhvatajući pogled na planinu i pružajući prostor za uživanje i na svežem vazduhu i iz topline udobnog ambijenta.

 

 

 

PLAN

 

Osnova prizemlja

Osnova prvog sprata

Osnova drugog sprata

 

Projekat: Studio Razavi architecture
Fotografije: Olivier-Martin Gambier
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil