PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Nesvakidašnje zidne obloge i eklektičan stil, učinili su da salonski stan ponovo zablista (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 22.3.2023

Prostrani salonski stan u zgradi iz 19. veka, renoviran je više puta po projektima različitih arhitekata.  Ovoga puta, kombinovanjem različitih stilova, primenom nesvakidašnjih drvenih zidnih obloga i intenzivnih boja u segmentima enterijera, stvoren je eklektičan ambijent usklađen sa potrebama vlasnika, koji će se lako prilagoditi svim dolazećim trendovima.

 

Na poslednjem spratu zgrade sa početka 19. veka u centru Sankt Peterburga, nalazi se se ovaj stan sa fantastičnim pogledom, površine 215m2. Renoviran i prilagođavan više puta od strane različitih vlasnika, on je bio prazno platno za kreativne dizajnere iz INT2 Architecture  koji su u svom prepoznatljivom stilu osmislili eklektičan enterijer pun interesantnih, neočekivanih detalja, različitih boja, tekstura i materijala.

 

 

 

Nesvakidašnje drvene zidne obloge nalik parketu, efektan su izbor za kuhinju

 

Centralni deo stana, prostrana dnevna zona, je otvorenog plana  i sa obiljem dnevnog svetla. Tu su smešteni dnevni boravak, trpezarija i kuhinja, koja je delimično vizuelno odvojena zidom sa ugrađenim kaminom.

 

 

Dizajn stolice sa rukonaslonom i  sto od punog drveta unose toplinu u svetao enterijer salonca

 

 

U generalno sveden i jednostavan enterijer dnevne zone, dinamiku i toplinu unosi efektna materijalizacija kuhinjskog dela. Sa zidovima i plafonom obloženim drvenim panelima koji se nadovezuju na pod od parketa, stvorena je zasebna celina, interpolirani kubični element koji vizuelno odvaja kuhinju od trpezarije i dnevnog boravka, istovremeno praveći vezu sa hodnikom koji vodi prema spavaćim sobama.

 

 

Dnevna soba je opremljena elegantnim i udobnim tapaciranim nameštajem drvene konstrukcije, uz minimum pratećih detalja. Bele površine zidova diskretno su oplemenjene dekorativnim gipsanim lajsnama. Akcenat u ovom prostoru je moderna visilica, čiji se kablovi prepliću ispod visokog plafona.

 

 

 

Tepih SAIL , sofa i fotelja od punog drveta naglašavaju dizajnerski pečat  enterijera dnevnog boravka.

 

 

Police pravljene po meri osvetljene su dodatnom reflektorskom rasvetom i postavljene su oko vrata koja vode u gostinski toalet u ukviru kog se nalazi i parno kupatilo.

 

 


Pogledajte još:

Lepota istorijskog i modernog stila i salonskom stanu

Elegantan enterijer stana na Obilićevom vencu


 

Univerzalna lepota salonskog stana u intenzivnim bojama sa retro komadnim nameštajem

 

Polazna tačka dizajnerskog koncepta bio je zahtev da stan obezbedi udoban povremen i kratkotrajan boravak za 4-5 ljudi, s obzirom da vlasnici stana veći deo vremena provode u inostranstvu.

 

Intimniji deo stana povezan je hodnikom sa dnevnom zonom, i u njega su smeštene dve spavaće sobe sa svojim kupatilima, radna soba i vešeraj.

 

Radna soba - kabinet, namenjena je i za sastanke i u njoj je dominantna sivo plava boja, a pažnju privlače neobični detalji i retro nameštaj od drveta.

 

 

Shop the look: dizajnerska komoda od punog drveta  Enviro DesignConceptStore 

 

 

Veća spavaća soba odvojena je pregradnim zidom sa kliznim vratima od dela sa spravama za vežbanje i vešeraja. I ovde je prisutna različita materijalizacija zidova kod odvajanje funkcionalnih zona.

 

 

U drugoj spavaćoj sobi, radi optičkog efekta smanjenja visine i postizanja intimnije atmosfere, plafon je obojen u maslinastu nijansu i oivičen gipsanim lajsnama.

 

 

Kružna balkonska niša pretvorena je u udoban kutak za odmor i čitanje.

 

 

Fotelja Neva  i okrugli pomoćni stočići od punog drveta prefinjeni su kontrast belini salonskog prostora.

 

 

Posebna pažnja posvećena je kupatilima, za koje su odabrane pločice sa grafičkim motivima, samostojeće kade i drveni nameštaj.

 

 

Promišljenim intervencijama u prostoru i kreativnim, eklektičnim dizajnom studio INT2 je ovaj salonski stan učinio udobnim životnim prostorom, koji je, iako star 200 godina, ponovo zablistao u svom punom sjaju.

 

 

PLAN

 

 

Projekat: INT2 Architecture

Tekst: Redakcija Kuće stil