PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Jedinstven i eklektičan enterijer stana u Novom Sadu (DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 11.6.2021

Arhitekte Mina i Nemanja Miličić kreirali su svoj novi dom na dva nivoa u centru Novog Sada. Enterijer ovog stana prestavlja nesvakidašnje remek-delo koje odiše različitim stilovima, ukomponovanim u jednu divnu celinu.

 

Po rečima arhitekata, njihova želja je bila da stvore životni prostor koji je neobičan, jedinstven i eklektičan, a sve uz upotrebu različitih materijala, tekstura i boja. Jedan od najvećih izazova bio je formirati dnevnu sobu koja neće biti monotona, budući da je karakteriše upotreba samo jedne dominantne sive boje u različitim nijansama.

 

Moderni nameštaj u savršenoj spoju sa baroknim zidovima

 

Crni kamin upotpunjuje dnevnu sobu i čini prostor ugodnim za boravak

 

Ideja je bila da se ukombinuju klasičan i savremen stil, ali i da se napravi inverzija na takav način da u prvom delu sobe dominira klasičan nameštaj uz savremenu obradu zidova, plafona sa ogledalnim pločicama, kao i poda u vidu laminata, dok bi drugi deo dnevne sobe karakterisao nameštaj i rasveta savremenog izraza, sa baroknom obradom zidova i plafona.

 


Povezane vesti:

Spoj industrijskog minimalizma i funkcionalnosti u stanu (DETALJAN PLAN)


 

Kada je reč o klasičnom nameštaju, u pitanju su kupljeni stari komadi, koji su zatim restaurirani. Sav moderan nameštaj u dnevnoj sobi su Mina i Nemanja sami dizajnirali, a njihova pozicioniranost kreirala je ugdan kutak za opuštanje ili uživanje sa prijateljima.

 

Stepenište sa metalnim okvirom doprinosi modernom dizajnu stana

 

Kuhinju i trpezariju su arhitekte osmislili sa jedinstvenim materijalom na umu. Naime, ideja je bila dizajnirati deo kuhinjskih elemenata, radne i zidne ploče koje će u celosti biti od bakra. Ostatak kuhinje je kreiran kombinovanjem drveta i bele boje, zbog želje da bakar u potpunosti dominira prostorom. Barokna primesa, sa druge strane, zadržana je sa elegantnim, belim lusterom.

 

Trpezarijski sto ukrašavaju tirkizne stolice

 

Kuhinja sa bakarnim elementom

 

Pored kuhinje i trpezarije nalazi se radna soba, koja je mali prostor, formiran pre svega da zadovolji funkcionalne zahteve. Radna soba je specifična po tome što umesto klasičnih podnih obloga poseduje staklene prizme, koje se primarno koriste kao stakleni zidovi. Stara mapa sveta ukrašava jedan zid i doprinosi eklektičnom izgledu stana, dok je moderni dizajn akcentovan sa lusterom organske forme.

 

 

Vodeći se idejom da gostinjska soba pre svega treba da bude prostor namenjen odmoru, Mina i Nemanja su se u ovoj prostoriji odlučili za monohromatski pristup i formirali sobu koja je u dominantnoj teget boji. Zidovi, plafon i nameštaj odlikuju različite nijanse plave boje, dok beli luster zavese i jastuci pružaju kontrastne detalje i umiruju plavu boju u gostinjskoj sobi. Parket je takođe bajcovan u teget nijansi. 

 

 


Pročitajte još:

5 sjajnih načina da uredite dom u bojama godine


 

Krevet u gostinjskoj sobi je bio kupljen u beloj boji, a naknadno prefarban u plavu, dok je tirkizna stolica kupljena na buvljaku, a zatim restaurirana.

 

Komoda koja ostavlja bez daha

 


Pročitajte još:

10 sjajnih načina da kreirate dom koji opušta i unosi mir


 

Glavna spavaća soba predstavlja pravi niz različitih stilova i boja u jednom prostoru sa detaljima poput metalnog, crnog rama za krevet, lusterom iz 70tih i figura životinja u uglu sobe. Spavaću sobu karakteriše i upotreba epoksidnog poda koji je urađen u istoj, mint nijansi kao i zidovi. Posebnu notu celoj prostoriji daju slike koje su rađene po porudžbini, a delo su Petra Šušulića.

 

Krevet sa crnim, metalnim ramom

 

Dečija soba je dizajnirana kao pravi mali raj za decu. Drvo kao prirodni material je dominantan u prostoru i u savršenom je kontrastu sa tamnijim zidovima. Ono što dečijoj sobi daje posebnu čar jesu detalji u vidu slika u jakim bojama, kao i lusteri. Sav nameštaj od drveta u dečijoj sobi su osmislile arhitekte, dok su šareni lusteri Minin ručni rad.

 

 

Kao u ostalim prostorijama stana, tako i u kupatilu, dizajn nastavlja da teži ka nesvakidašnjosti. Kupatilo na prvom nivou u celosti je urađeno u nijansi tamno zeleno-plave boje dok su sanitarije, italijanske proizvodnje, u crnoj boji. Ono što stvara kontrast u odnosu na tamne boje jesu detalji i slavine u boji bakra.

 

Dok se u kupatilu na prvom nivou težilo savremenom, pročišćenom stilu, kupatilo na drugm nivou je dizajnirano u klasičnom stilu, uz neobičan detalj u vidu poda koji je izrađen od prohroma kako bi se dobila vizuelna varka i efekat ogledala. Pločice na zidovima su od granitne keramike, u krem i mint kombinaciji.

 

Kupatilo na prvom i drugom nivou stana

 

 

 

Mladi i uspešan par, Mina i Nemanja Miličić su pohađali i uspešno završili kurs uređenja enterijera, koji je KućaStil organizovala. Sa diplomom u rukama nastavili su da šire svoju kreativnost u drugim stanovima. Njihova posebna pažnja je posvećena konceptu čitavog prostora i njegovoj višeslojnosti. Sa kombinovanjem boja koje se najčešće ne dovode u vezu i dijalogom nepomirljivih stilova, oni stvaraju jedinstven i neodoljiv pečat vizuelnog indentiteta svakog enterijera.