PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 sjajnih načina da kreirate dom koji opušta i unosi mir

  • Objavljeno:
  • 4.6.2021

Stres je neizbežan element savremenog doba, a dobar dizajn enterijera vašeg doma može pomoći u izgradnji prostora koji nas opušta i čini dom mirnom oazom. Otkrivamo vam top savete kako stvoriti spokojan dom koji se suprotstavlja haosu našeg života.

 

1. Dobro osvetljenje je sve

 

Vrednost prirodne svetlosti se ne može izmeriti. Kvalitetan izvor svetlosti čini naš prostor osvetljenim i pruža osećaj vedrine koji je teško postići u njegovom odsustvu. Smatra se da je dobro artikulisano svetlo sjajna polazna osnova za uređenje prostora koji opušta um i telo. Kada je u pitanju veštačka svetlost, ambijentalna rasveta sa toplim, žutim nijansama može pružiti dodatan osećaj smirenosti kada sunce zađe.

 

Prirodna svetlost kao neizostavni element u kući koju je poznati arhitekta kreirao za sebe

 

2. Pogled na prirodu

 

Poznato je da priroda deluje smirujuće na raspoloženje. Iako veći deo svog života provodimo u zatvorenom, spoljašnje okruženje i dalje utiče na naš boravak u domu. Dizajn eksterijera je izuzetno važan, ali enterijer ne zahteva mnogo da bi kroz njega kreirali osećaj sinergije prirode i doma. Ovo se može postići izbacivanjem nepotrebnih predmeta i umesto njih postaviti prirodno okruženje u vidu biljaka koje prečišćavaju vazduh, ili pak uneti zemljane i zelene boje, prijatne na oko. Na taj način ojačava se naša veza sa prirodom.

 

Saznajte više o enterijeru koji spaja ponovo aktuelne 70-te i minimalizam

 

3. Izaberite paletu boja koje smiruju 

 

Naučno je dokazano da pravi odabir boja smanjuje stres, pomaže u stvaranju osećaja relaksacije i oblikuje naš enterijer, a predstavlja možda jedan od najlakših alata za manipulisanje raspoloženjem u prostoru. Boja može delovati na raspoloženje na „očigledne“ načine - jake boje daju energiju, dok prigušene boje smiruju. Boje koristimo da ispričamo priču našeg doma i povežemo ga u jednu celinu, pa tako svetski dizajneri savetuju plavu boju za miran san, zemljane boje poput bež ili sivu za neutralnu, mirnu i opuštajuću dnevnu sobu, dok je za kupatilo optimalna klasična bela boja ili paviljon siva u kombinaciji sa željenim pločicama. 

 

STYLE sofa, ENVIRO DesignConceptStore 

 


Povezane vesti:


 

4. Funkcionalan dom, miran um

 

Jedno od načela dobrog dizajna je stvaranje prostora koji je funkcionalan i sređen. Kako funkcionalni dizajn povećava lakoću svakodnevnog života, on takođe pomaže osećaju smirenosti. Ako želite da se osećate kao da vas vaš dom podržava dok se krećete kroz život, a ne da se borite sa njim na svakom koraku, potrebno je detaljno analizirati njegovu funkcionalnost i raspored.

 

Dnevna soba, trpezarija, kuhinja, hodnik i kupatilo u funkcionalnoj celini u moskovskom stanu

 

Što je prostor funkcionalniji, on će imati prilično veliki kumulativni uticaj na vaš nivo smirenosti. Bilo da je u pitanju organizovan klizni ormar, savršeno funkcionalna kuhinja sa barom, ili set šolja smeštenih iznad aparata za kafu, lakoća i funkcionalnost prostora će umiriti vaš um i telo.

 

5. Organizujte vaš prostor i stvari

 

Nered je prvi i glavni uzrok anksioznosti u svačijem domu. Nakon što je nered sređen, vreme je da se stvari i organizuju. Kada je sve na svom mesto, imamo manje stvari zbog kojih bi trebalo brinuti. Kada se nered ublaži, stilizuje, organizuje ili ukrasi, mi puštamo da naša energija prirodno teče u prostoru. Ukoliko imate mnogo stvari, bez obzira na svakodnevnu rutinu, pomoć dizajnera enterijera može biti značajna u osmišljavanju plana koji olakšava održavanje i organizaciju skladištenja.

 

Veće prostore za odlaganje i organizaciju stvari treba dobro osvetliti za bolju funkcionalnost.

Za to može biti zadužena podna i stona lampa Orbital (Bomma), ENVIRO DesignConceptStore.

 


Povezane vesti:

Sezonsko raspremanje doma: 6 stvari koje možete odmah da bacite

Kako da očistite kuhinjske ormariće


 

6. Uključite čula

 

Miris, dodir, zvuk - svi ovi elementi mogu promovisati smirenost i podjednako su važni kao i vizuelni dizajn sobe. Kada je u pitanju dizajn enterijera, najvažnije su teksture i relaksirajući miks prirodnih materijala poput vune i drveta. Ovi tipovi teksture uvek pomažu u stvaranju bogatijeg iskustva u prostoru i posebno doprinose u stvaranju opuštajućeg prostora jer uključuje naša čula dodira i zahteva da se naš mozak relaksira i uključi u dodirima različitih tekstura. Što više budete mogli da angažujete čula, to će prostor više uticati na raspoloženje.

 

Kolekcija GLAOUI, Enviro DesignConceptStore

 

7. Kreirajte multifunkcionalni prostor sa relaksacijom na umu

 

Prostori za mešovitu upotrebu su važni i teško je pobeći od njih. Međutim, određeni prostori takođe čine dizajn opuštajućim, bilo da vam je potrebna kućna kancelarija, zanatski prostor ili zona za meditaciju. Često govorimo o ravnoteži između posla i života u emotivnom i mentalnom smislu, ali to se odnosi i na fizičke prostore. Ukoliko na primer radite od kuće a ne možete kompletno odvojiti kancelariju kao zaseban deo, stavite malu pregradu i dizajnirajte ovaj prostor tako da vam unosi mir sa prijatnim svetlom, koje će vam dati energiju u toku radnog dana.

 

 

8. Izbegavajte da tražite savršenstvo

 

Kada se prostor čini previše dizajniranim, ne odaje osećaj doma; istovremeno, „domaćinski“ prostor takođe može označavati domaće, ali ne i lepo. Da biste pronašli ravnotežu između preteranog i nedovoljno urađenog, predstavljamo vam japansku filozofiju vabi-sabi, što znači „savršena nesavršenost“. Stoga dodajte vašem dizajnerskom prostoru malo nesavršenosti u vidu rustičnog izgleda. Organski, nesavršeni elementi daće lepu istoriju vašem domu, ali i vizuelnu lakoću koja u kombinaciji sa modernim elementima unosi uravnoteženost prave harmonije i dubine prostora.

 

Saznajte više o ovom šarmantnom enterijeru na 31m2

 

9. Naglasite prostranost

 

Teško je živeti u skučenom prostor i osećati se smireno. Ograničeni prostori mogu stvoriti klaustrofobiju, dok široki prozori, raspored otvorenog koncepta i izdašne kvadrature pružaju mogućnosti. Ukoliko raspolažete sa malom kvadraturom, prostranost postignite sa povezivanjem na primer kuhinje i trpezarije u jednu veliku celinu što će stvoriti osećaj otvorenosti. Bilo da je u pitanju manja kvadratura ili veća, prostranost će dopustiti da se svako područje ulije u sledeće bez ograničenja u vidu zidova.

 

 

10. Dizajnirajte kao filmski režiser

 

Budući da se mnogi dizajneri i ljubitelji dizajna za inspiraciju oslanjaju na Instagram, lako je zamisliti dizajn kao jednu uokvirenu sliku, zamrznutu u vremenu i prostoru. Međutim, ako o dizajnu razmišljamo više kao o impresivnom filmu, a ne o čisoj kvadraturi, lakše ćemo razumeti kako različiti elementi podstiču različite emocije, poput smirenosti. Boja, zvuk i ambijent povezani sa svakom slikom podstiču određenu emociju, vodeći gledaoca dublje u osećaj priče koju film pokušava da ispriča.

 

Italijanski nameštaj Alberta, Enviro DesignConceptStore