PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Bajkovita kuća iz tri dela za zajednički život tri generacije (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 24.1.2024

Okružena i inspirisana planinskim vencima, kuća koja se sastoji iz tri jednostavne povezane forme, projektovana je za zajednički život različitih generacija jedne porodice. Usmerena na međusobno povezivanje kao i vezu sa prirodom, ona prati promene i potrebe svojih stanara.

 

Smeštena u srcu američkih Zelenih planina u Vermontu, kuća nazvana Three Summits, okuplja tri generacije unutar arhitektonske strukture koja se sastoji od tri povezana paviljona. Arhitektonski studio Nós, autor ovog projekta, inspiraciju je pronašao u planinskom pejzažu, tako da su tri kuće u nizu sa kosim krovovima referenca na planinske vrhove koji ih okružuju.

 

 

 

Skladna forma od tri jednostavne kuće povezane hodnicima inspirisana je planinskim vrhovima koji je okružuju

 

Dom Three Summits nalazi se na najvišem delu lokacije, omogućavajući neometan pogled na planinski pejzaž. Očišćeni od ukrasa, linije, ravni i volumeni kuće komponuju čist i sveden geometrijski sklad. 

 

 

"Ponavljanjem jednostavnih formi slobodno postavljenih na lokaciji, projekat generiše raznovrsne stambene prostore koji podržavaju potrebe zajedničkog života, pružajući različite odnose sa pejzažem", poručuju iz studija Nós.

 

 

Prateći topografiju terena, prve dve kuće su prizemne, dok treća koristi pad terena za dodatnu nižu etažu. Dva hodnika povezuju kuće u nivou prizemlja, dok je glavni ulaz, naglašen drvenom oblogom, između prve i druge kuće. 

 

 

Hodnici, ulazi u kuću i donje strane nadstrešnica obložene su drvetom, dok se krov pokriven limom oslanja na kamene zidove. Oni čine jedini neprozirni deo zidova prizemlja, pa su iza njih smeštene tehničke prostorije. 

 


Pogledajte i:

Kuća za dizajnera: Futro House na obroncima Kosmaja (PLAN)

Moderna prizemna kuća koja slavi lepotu jednostavnosti (PLAN)


.

 

 

Raspored sadržaja unutar i oko kuće prati potrebe svih generacija

 

Iako bi se na prvi pogled pomislilo da prostorna raspodela podrazumeva odvojene prostore za različite generacije, programska šema je drugačija. U prvoj prizemnoj kući smeštena je zatvorena garaža za automobile i jedan master gostinski apartman. Središnja kuća sadrži zajedničke prostore za dnevni boravak, druženje i pripremu hrane, dok su u trećoj, na dva nivoa, smeštene sobe i apartmani u kojima stanari imaju svoju privatnost.

 

 

Otvorena dvorišta okružuju hodnike koji povezuju tri dela kuće, koji prema Nós studiju predstavljaju tri faze života. Uređeni i prirodni vrtovi se prepliću duž topografskih staza, povezujući tri glavna paviljona i evocirajući ove tri faze života. Pogled iz svih delova kuće usmeren je na fantastičnu prirodu, a iz paviljona sa apartmanima je omogućen i direktan pristup dvorištu.

 

 

Three Summit je prostrana kuća koja pruža brojne sadržaje gostima i stanarima, kako unutar svojih paviljona tako i u planski opremljenom dvorištu. Fizički jasno usmerena ka povezivanju sa prirodom, ona suptilno poziva i na povezivanje sa sobom, kroz promišljanje o različitim fazama života i promenama koje one donose.

 

 

 

PLAN

Osnova

Osnova -1

Izgled

 

Projekat: NÓS Architectes
Fotografije: Eric Petschek
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil