PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Manji troškovi i niska potrošnja: Prizemna porodična kuća inspirisana lokalnim farmama (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 13.10.2023

Prizemna seoska kuća sa zasebnom jedinicom, po uzoru na lokalne farme, koristi tehnologiju, izolaciju fasada, solarne panele i dizajn zasnovan na znanju ali i zdravom razumu, kako bi se smanjio štetan uticaj na okolinu, a vlasnicima obezbedila niska potrošnja energije i manji troškovi.

 

Studenti postdiplomskih studija arhitekture na univerzitetu u Kanzasu, jednu godinu provode radeći na konkretnom projektu sa fokusom na održiva, pristupačna i inventivna rešenja za izgradnju. U okviru programa Studio 804, lidera u održivoj arhitekturi I uz vođstvo profesora Dan Rockhill-a nastaju izuzetni projekti visokih energetskih standarda, spremni za izgradnju, kao što je 722 Ash Street.

 

 

Niz prizemnih kuća, inspirisan lokalnim farmama, sastoji se od glavnog objekta i zasebne jedinice

 

 

Nazvana po adresi na kojoj se nalazi, kuća 722 Ash Street se nalazi u američkoj državi Kanzas, uz stazu koja se proteže duž reke, u predelu koji je tim opisao kao poznat po plodnom zemljištu, visokom drveću, ulicama bez ivičnjaka i parcelama različite veličine, pre nego što se pređe u veće farme dalje od urbanog centra.

 

 

Dizajn kuće je inspirisan vernakularnom arhitekturom lokalnih farmi, i osmišljen kao kompleks glavne kuće i pomoćih objekata u formi jednostavnih, arhetipskih objekata sa kosim krovom.
Ovo je projekat koji je bio namenjen tržištu, i nakon završene izgradnje je prodat.

 

 

Objekat se sastoji od niza volumena sa dvovodnim krovom na pravougaonoj parceli. Volumeni su postavljeni pod različitim uglovima, što kući daje dinamičan izgled.
Kontinualna spoljna obloga je urađena od inovativnog materijala na bazi fenolne smole, odabranog zbog izdržljivosti I postojanosti boje u toplim I sunčanim klimatskim uslovima.

 

 

Unutrašnjost kuće je jednostavnog dizajna i sa fleksibilnim mogućnostima upotrebe, ostavljenim za izbor krajnjem korisniku.


Glavnu kuću čine dva dela, povezana hodnikom sa karakterističnim zelenim zidom. 

 

 

U prednjem delu, okrenutom ka ulici, nalazi se prostrana kuhinja i dnevna soba, gde se plafon dostiže 5,5 metara na najvišoj tački.  U drugom delu, nalaze se dve spavaće sobe i kupatilo.

 

 

U enterijeru, dominira pod od poliranog betona, zidovi sa belim malterom i jednostavni kuhinjski elementi sa frontovima i radnim površinama napravljenim od  kompozitnog materijala.

 

.

 


Pogledajte i:

Moderna prizemna kuća koja slavi lepotu jednostavnosti (PLAN)

Bajkovita rekonstrukcija: staklo, cigla i krov od slame u kolibi staroj 120 godina (PLAN)


 

 

Visoka energetska efikasnost kuće donosi nisku potrošnju energije i manje troškove za vlasnika

 

Shop the look: moderne fotelje od punog drveta 

 

Kao tipična prizemna kuća u prirodnom ambijentu, pogled ka spolja I povezivanje sa okruženjem su maksimalno iskorišćeni.


"Zgrada koristi tehnologiju i dizajn zasnovan na zdravom razumu kako bi se smanjio štetan uticaj zgrade na okolinu  i obezbedila vlasnicima niska potrošnja energije i manji troškovi", izjavio je tim.

 

 

Jedinstvena karakteristika ove kuće je dodatna stambena jedinica. To je mala odvojena rezidencija na istoj parceli, vizuelno povezana sa glavnom jedinicom, koja se može koristiti za iznajmljivanje i time doprineti porodičnom budžetu, ili kao gostinska kuća. Takođe podržava ciljeve lokalne samouprave o povećanju gustine blizu centra grada, umesto nastavka širenja u ruralna područja.

 

 

Ova jedinica je osmišljena kao studio sa galerijom, i ima svoj direktni ulaz iz dvorišta. Sa glavnom kućom je samo vizuelno povezana, delom koji služi kao spoljašnja ostava.


Projekat je primer primene mera energetske efikasnosti, sadrži niz održivih karakteristika, uključujući visoko izolovani omotač zgrade i solarni panel od 4,9 kW na krovu.


Kuća u 722 Ash Street, kao i svaki Studio 804 projekat od 2008. godine, je sertifikovana od strane Američkog saveta za zelenu gradnju (USGBC) kao LEED Platinum Certified.

 

 

 

PLAN

 

 

Projekat: Studio 804, University of Kansas, School of Architecture and Design i profesor Dan Rockhill
Fotografije: Corey Gaffer – Gaffer Photography
Tekst: redakcija Kuće stil