PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća sa zelenim srcem: zgrada sa 2.300m2 zelene fasade

  • Objavljeno:
  • 4.10.2022

Kada je izgrađena, 2014. godine, stambena zgrada Tree House u Singapuru, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao objekat sa najvećim zelenim zidom na svetu, površine 2.300 kvadratnih metara. Danas je nazivaju kućom sa zelenim srcem, jer je utvrđeno da je postala dom i za čak 99 životinjskih vrsta, od čega su 53 ptice.

 

Zgrada se nalazi u mirnom delu Singapura, visoka je 24 sprata, a osim zelenog zida poseduje i druge održive tehnologije kao što su prozori koji redukuju gubitke toplote i senzore koji detektuju kretanje i uključuju ili isključuju rasvetu. Sve terase stanova ušuškane su u zelenilo.

 

Zgrada je projektovana tako da ostvaruje uštedu od više od 500.000 dolara, kroz štednju energije i vode. Zeleni spoljni zid smanjuje apsorpciju toplote, što može da dovede do uštede energije između 15 i 30 odsto.

 


Pogledajte i ove primere zelene gradnje:

Energetski efikasna zgrada sa vertikalnim vrtom na fasadi 

Cvetni toranj u Holandiji 


 

Vertikalna bašta koja krasi zid ove zgrade će osim ušteda novca umanjiti i zagađenje prirode, jer će smanjiti ugljenični otisak stambene zgrade filtriranjem zagađivača i ugljen-dioksida iz vazduha. Takođe je veoma značajan njen uticaj na biodiverzitet, jer je postala stanište brojnih životinjskih vrsta.

Za izgradnju ovog jedinstvenog objekta zaslužna je kompanija „City Developments Limited“.

 

Foto: inhabitat.com