PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Cvetni toranj u Holandiji

  • Objavljeno:
  • 25.3.2022

Holandija je poznata po cveću, a isto tako i po modernoj i inovativnoj arhitekturi. Kada se to spoji, dobije se fascinantna fasada zgrade Flores Tower.

 

U holandskom gradu Almere od aprila do oktobra 2022. održava se svetska izložba hortikulture Floriade Expo 2022. Na njoj će biti prikazana rešenja, inovacije i tehnologije za zelenije i zdravije, održive gradove budućnosti.

 

Photo Floriade masterplan renders © MVRDV

 

Photo Floriade masterplan renders © MVRDV

 

MVRDV biro dizajnirao je botanički vrt, arboretum, za ovu izložbu sa više od 400 paviljona. U srcu lokacije, nalazi se zgrada Flores Tower, visoka 43,5m, dizajn Klunder Architecten. Toranj Flores koristiće se kao hub tokom izložbe, gde će biti smešteni ugostiteljski objekti, prodavnice, punkt prve pomoći. Nakon toga, nastaviće svoj život kao stambena zgrada sa 80 stanova, kao i cela lokacija koja će se razvijati u zeleno, održivo stambeno naselje.

 

Photo © MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest, © 3D Capacity

 

Photo © MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest, © 3D Capacity

 

Posebnu atrakciju predstavlja cvetna fasada zdrade Flores Tower koju su dizajnirali MVRDV, a učešće su uzeli i Arttenders i flamanski umetnik Alex Verhaest.

Izvor inspiracije bila je sama lokacija zgrade, odnosno botanički vrt koji je MVRDV dizajnirao za izložbu. Digital scripting tehnikom, biblioteka niskih biljaka i drveća prevedena je u umetničku kompoziciju odštampanu na staklenim fasadnim panelima tornja.

 

Za ovo umetničko delo, 1.800 slika iz baza podataka i univerzitetskih biblioteka obrađeno je u slojevitu kompoziciju na površini razvijene fasade od 10 x 40m.

 

Photo © MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest, © 3D Capacity

 

Biljke su sađene po abecednom redu. Slike su projektovane radijalno na fasadu. Veličina projekcije svake biljke srazmerna je njenoj udaljenosti od objekta.

 

Fasada vertikalno rezimira katalog sadnje - što je slika biljke manja, to je ona dalje. Legenda je ugrađena u postolje kule, a veličina teksta i debljina linije takođe pokazuju koliko je svaka biljka udaljena od tornja. Na ovaj način legenda istovremeno funkcioniše kao mapa i kao samostalno delo.

Delo je nazvano Simpoeza, po uzoru na pionirski rad američke sociološkinje Done Haravej u kome se zagovara simbioza između čoveka i prirode. To je pravac u kom je neophodno da se kreće celo čovečanstvo, pa i sama arhitektura.

 

Photo © MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest, © 3D Capacity

 

Project Name: Flores Tower Façade

Location: Almere
Year: 2020
Client: Gemeente Almere Size and Programme: Façade Design

 

Credits

Architect: MVRDV

Founding Partner in charge: Winy Maas Director: Gideon Maasland Design Team: Sanne van der Burgh, Leo Stuckardt, Boudewijn Thomas, Yayun Liu, Cas Esbach Images: © MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest, © 3D Capacity Copyright: MVRDV 2020 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Fokke Moerel, Wenchian Shi, Jan Knikker)

Partners

Artwork Co-authors: MVRDV, Arttenders, Alex Verhaest Building Architect: Klunder Architecten Contractor: Dura Vermeer Landscape Architect: ZUS

 

Tekst: Redakcija Kuće Stil