PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Napravite lekovitu baštu u kući

  • Objavljeno:
  • 10.4.2020

Svakog dana objavljujemo novu ideju kako da kvalitetno i kreativno ispunite vreme u kućnoj izolaciji. Ako volite da kuvate i da se hranite zdravo, napravite u svom domu mini baštu sa omiljenim začinskim biljem i imaćete sveže i aromatične dodatke jelima na dohvat ruke kada god vam zatrebaju.

 

Čak i u malim stanovima možete gajiti dekorativno i ukusno začinsko bilje i tokom cele godine imati organske biljke koje će odlično začiniti vaše kulinarske majstorije. Ako u svom domu rezervišete simpatični kutak za uzgajanje ovog bilja, uživaćete u njihovom uzgajanju i plodovima svoje kreativnosti.

 

U okviru serijala tekstova "30 stvari za koje do sada niste imali vremena" svakoga dana objavljujemo po jednu ideju kako da kvalitetno ispunite život u kućnoj izolaciji. Ako ste propustili prethodne priče, obavezno pročitajte i tekstove:

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Napravite nedeljni meni

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Snimite porodični video

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Naučite strani jezik

Svi tekstovi

 

 

Gajenje začinskog bilja zapravo je vrlo jednostavno. Potrebne su samo male saksije i njihovo postolje, zemlja, humus i malo dobre volje. Svoju kreativnost možete izraziti i pravljenjem i ukrašavanjem saksija i polica za njih.

 

► Idealno mesto za saksije su stolovi postavljeni pored prozora ili prozorske ivice na koje su poređane saksije sa biljkama.

► Ako planirate da biljke uzgajate iz semena, pratite uputstva koja su zapisana kod proizdvođača.

► Vodite računa da uvek imate čiste posude, kako se oboljenja ne bi prenosila među biljkama.

► Uvek im obezbedite dovoljno svetlosti, naročito mladim izdancima, ali ih nikako nemojte dugo izlagati direktnim sunčevim zracima, jer to ovim biljkama generalno ne prija.

► Uvek dobro provetrite prostoriju i dovoljno zalivajte biljke, ali vodite računa da zemlja ne bude previše natopljena i da ne truli.

 

 

Neke od biljaka koje možete gajiti u domu su bosiljak, ruzmarin, žalfija, nana, origano i peršun.

 

Pored toga što je izuzetno zdravo, začinsko bilje je savršen dodatak mnogim jelima. Pogledajte kako da upotrebite fantastično začinsko bilje u kuhinji.