PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Plastična ambalaža kao dekor

  • Objavljeno:
  • 5.12.2013

Umesto da iskorišćene prazne plastične flaše bacite u smeće, upotrebite ih za izradu dekorativnih predmeta za vaš dom. Uz malo volje, mašte i kreativnosti, od  njih možete napraviti zavese, pregrade, hranilicu za kućnog ljubimca, viseće vaze i saksije, kutije za olovke…

 

Dizajnerka Mišel Brand osmislila je zavese od materijala koji većina ljudi smatra smećem. Ona je, naime, izrezala baze plastičnih boca u obliku cveta, ošmirglala ih i povezala, napravivši neobičnu zavesu - Flowerfall.

 

"Koristila sam plastične flaše, jer je daleko izazovnije raditi sa postojećim oblicima i materijalima. Inspiraciju za cvetnu zavesu dobila sam istražujući svojsva platike.  Razgradila sam ovaj materijal pre nego što sam se zapitala šta da od njega napravim. Primenjujući krativan dizajn i stečene umetničke veštine transformisala sam stare boce u nešto veoma lepo i korisno", rekla je ona.

 

Flowerfall se koristiti kao zavesa, ali i kao pregrada ili dekorativna instalacija. Od plastičnih "cvetića" se može napraviti i abažur za lampu. Potrebno je da samo pažljivo spojite delove u kružnu celinu i dobićete upadljiv abažur. Takođe, "cvetići" mogu biti iste ili različitih boja.

 

"Za dizajn plastičnih flaša i kasnije promociju potroše se milijarde dolara. Ali, kad se tečnost u njima ispije i ostanu prazne, smatraju se suvišnim i bacaju se u smeće. Zato sam htela da osporim ovu paradigmu. Filozofija mog dizajna je u isto vreme i filozofija mog životnog stila", istakla je Brandova.

 

I zaista, neverovatno je koliko toga možemo uraditi sa materijalom koji smo mislili da bacimo. Potrebno je samo malo volje i kreativnosti kako bi stare, istrošene stvari transformisali u funkcionalne predmete za dokraciju doma. Primera radi, PET ambalažu možete prikačiti na lampu ili luster sa LED svetiljkama i uživati u zanimljivoj igri svetlosti.

 

Od plastičnih flaša možete napraviti i zaklon za vaš automobil, ogradu za dvorište, saksije za cveće, stalak za nakit, kutije za olovke, hranilicu za kućnog ljubimca, pa čak i tabure.