PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Šta je potrebno da bi se uspešno ofarbala stolarija?

  • Objavljeno:
  • 21.2.2023

Bilo da ste zainteresovani za kupovinu električne šmirgle u svojstvu hobiste ili se profesionalno bavite obradom drveta, znate da je ovaj alat nezamenljiv kada je u pitanju posao koji uključuje proizvodnju predmeta od drveta.

 

U industriji farbanja i obrade drveta koja svakako uključuje stolarski zanat, električna šmirgla je taj alat koji je neophodan da bi se proces obrade drveta obavio na odgovarajući način i kako bi krajnji rezultat bio maksimalni uspeh.

 

Ovaj majstorski alat ima toliko široku primenu da ga pored profesionalne upotrebe, mnogi koriste i u kućnim uslovima. Neko želi da bude sam svoj majstor kada je reč o obradi drveta, a neko jednostavno voli da se bavi ovim poslom jer mu to predstavlja hobi. Koji god da je vaš motiv, ukoliko imate potrebu za obradom drveta, električna šmirgla je alat koji ne možete zaobići, zbog njegovih funkcija i važnosti koje ima u procesu obrade predmeta od drveta.

 

 

Električna šmirgla i boje za drvo

 

Električna šmirgla je alat koji se koristi za brušenje i oblikovanje predmeta koji su napravljeni najčešće od drveta. Može se koristiti za uklanjanje nabora, ogrebotina, za izglađivanje drvenih površina, kao i za pravljenje raznih oblika od drveta. Električna šmirgla za drvo obično ima veliku brzinu i može se prilagoditi različitim zahtevima. Ponekad se mogu koristi i za brušenje metala, mada je to ređi slučaj s obzirom da je njihova primarna primena vezana za obradu drveta.

 

Sastoji se od motora, poluge, vodilice, brusne glave i brusnog papira. Motor pokreće brusnu glavu i polugu, dok vodilice služe za postavljanje brusne glave. Brusna glava je u obliku diska i služi za brušenje drveta. Brusni papir se postavlja na brusnu glavu i služi za brušenje površine drveta.

 

U stolarskoj industriji se prave zaista razni predmeti od drveta. Najveći broj nameštaja je i dalje od drveta i ovaj materijal će zauvek biti jedan od omiljenih kada je reč o brojnim predmetima kojima opremamo ne samo svoj dom, već i poslovne prostore, ugostiteljske objekte i tome slično. Kada je reč o nameštaju konkretno, pored oblika, važan je i estetski momenat, odnosno, sam izgled. Krajni izgled predmeta od drveta koje smo prethodno obradili električnom šmirglom postiže se upravo bojama za drvo.

 

 

Kako se koristi električna šmirgla za drvo?

 

Ovaj alat se, kao što je navedeno, koristi za brušenje i oblikovanje drveta. Kada se koristi za brušenje, treba prvo odabrati pravu veličinu brusnog papira i postaviti ga na polugu alata. Zatim treba uključiti električnu šmirglu za drvo i polako prilagođavati brzinu u skladu sa zahtevima rada i sa tim šta želite da postignete. Kada se koristi za oblikovanje drveta, treba prvo napraviti željeni oblik i polako brusiti drvo dok se ne dobije željeni rezultat.

 

 

Kako ofarbati stolariju?

 

Stolariju je najbolje ofarbati bojama koje su predviđene za drvo. Za najbolje rezultate prilikom farbanja stolarije ili nameštaja, važno je da pratite određene korake koji će vas odvesti do željenih rezultata. Pa, hajde da vidimo šta je potrebno uraditi u procesu farbanja stolarije kako bi ceo proces protekao u najboljem mogućem redu:

 

  • - Očistite stolariju kako biste uklonili svu prljavštinu, prašinu i mast, jer je veoma važno da porvšeina koju farbate bude potpuno čista
  • - Nanesite prajmer, odnosno, podlogu za drvo pre same boje da bi se stolarija zaštita od vlage i omogućilo lakše farbanje
  • - Ofarbajte stolariju bojom namenjenom posebno za drvo u boji koja vam se sviđa
  • Nanesite još jedan sloj boje za drvo da biste joj dali sjaj, intenzivirali boju i zaštitili je od raznih vremenskih uticaja
  • - Ostavite da se osuši 24 sata
  • - Uklonite višak boje četkom za čišćenje
  • - Nanesite još jedan sloj boje ako je potrebno.

 

Uz pomoć ovih koraka postići ćete maksimalne rezultate i predmet koji ste ofarbali biće baš onakav kakav ste želeli.