PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

10 fantastičnih trikova za bolju organizaciju u maloj kuhinji

  • Objavljeno:
  • 1.6.2021

Moderni enterijeri postaju sve manji i manji i često nam se čini da u kuhinji ne možemo ni da se okrenemo. Međutim, umesto da razmišljamo o tome šta nam sve fali, bolje da se fokusiramo na pametne načine kako da iskoristimo prostor koji nam je dostupan i pretvorimo kuhinju u funkcionalan i dobro organizovan radni kutak. Pogledajte naše savete!

 

1. Produžite radni pult

 

U malim kuhinjama jedan od glavnih problema je nedostatak prostora za pripremu hrane, a uz pomoć ove ideje možete jednostavno i po potrebi da povećate radnu površinu, a da vam to ne oduzme dragocene kvadrate u kuhinji.

 

          

 

2. Udvostručite prostor za odlaganje posuđa

 

Svoju ljubav prema simpatičnim šoljicama i tanjirima ne morate žrtvovati samo zato što nemate dovoljno prostora. Manjak polica možete nadoknaditi upotrebom žičanih pregrada koje će pružiti više vertikalnog prostora za odlaganje i omogućiti vam da posude budu dostupnije i bolje organizovane.

 

          

 

3. Koristite organizer za kutije

 

Upotrebom ovakvog ili sličnih držača, kuhinjski materijali poput papira za pečenje, folija ili kesa za zamrzivač biće na jednom mestu i pri ruci čim vam zatrebaju. Uz to, zauzimaće manju površinu nego da su poređani u nekoj  fioci.

 

                    

 

4. Vertikalno ređajte posuđe

 

Ma koliko se trudili da posuđe bude pod konac i uredno, najčešće to ne bude slučaj i to baš zbog nedostatka prostora. Prva žrtva gužve u kuhinjskim ormarićima budu najosetljiviji sudovi poput tiganja, jer se ređaju jedan u drugi i tako izgule. Ovakvi držači omogućiće vam da tiganje, poklopce ili daske za sečenje odlažete vertikalno, a da ne gubite na prostoru.

 

         

 

5. Razvrstajte namirnice

 

Ukoliko nemate špajz ili ostavu za hranu, voće i povrće koje ne treba držati u frižideru možete odložiti u kuhinjski ormarić. Upotrebite dublje plastične posude kako biste namirnice sortirali.

 

         

 

6. Koristite magnetne držače

 

Iako drveni držači za noževe čine da vaša kuhinja deluje prefinjeno, oni su jednostavno previše glomazni i zauzimaju dragoceni prostor na radnom pultu. Umesto toga, postavite magnetne držače na zid. Dobićete više korisnog prostora, a vaša kuhinja neće izgubiti "profi" izgled.

 

 

7. Iskoristite unutrašnju površinu vrata

 

Sitna kuhinjska pomagala koja koristite često poput merica, cediljki, makazica, okačite unutar ormarića na tačno određeno mesto i više se neće gubiti.  

     

             

 

8. Pružite nameštaju više namena

 

Ako u maloj kuhinji pronađete prostora za ostrvo, potrudite se ono ima više funkcija – poput ovog koje sadrži police za odlaganje posuđa i kuvara.

 

          

 

9. Korpe za odlaganje na nezgodnim mestima

 

Prostor iznad ormarića je pogodan za odlaganje stvari koje ne koristite često, a žičane korpe će vam omogućiti da sve bude dobro organizovano i pregledno kada vam zatreba.

 

         

 

10. Maksimalno koristite prostor

 

Iskoristite zaboravljeni prostor između frižidera i zida na genijalan način! Na kliznoj polici imaćete mesta za stotinak tegli, konzervi, flašica sa sosovima i začinima, koji bi vam inače zauzeli ceo kuhinjski ormarić.