PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Popravka vrata: kako popraviti oštećena vrata i produžiti im život

  • Objavljeno:
  • 24.4.2023

Zato je važno znati kako popraviti oštećena vrata i produžiti im životni vek. U ovom tekstu dacemo vam nekoliko saveta za popravku i održavanje vrata, kako biste izbegli potrebu za kupovinom novih vrata i time uštedeli sebi novac.

 

Vrata su jedan od najvažnijih elemenata u našem domu. Ulazna vrata štite nas i našu imovinu od spoljnih faktora, kao i od neželjenih posetilaca, dok su sobna vrata tu da zaštite našu intimu. Međutim, i ulazna i sobna vrata se svakodnevno koriste i stoga su podložna i stalnim oštećenjima. Zato je važno znati kako popraviti oštećena vrata i produžiti im životni vek. U ovom tekstu daćemo vam nekoliko saveta za popravku i održavanje vrata, kako biste izbegli potrebu za kupovinom novih vrata i time uštedeli sebi novac.

 

 

Redovno održavanje vrata

 

Ako se vrata ne zatvore kako treba ili su oštećena na neki drugi način, to može biti veoma iritantno, a ponekad i opasno. U nekim slučajevima popravka vrata može biti jednostavna i ne zahteva stručno znanje, dok u drugim slučajevima može biti potrebno angažovati profesionalnog majstora.

 

Kada je u pitanju popravka samih vrata, prvo se mora utvrditi uzrok problema. Ako su vrata izgrebana ili oštećena na površini, problem je moguće rešiti jednostavnim prekrivanjem vrata sa folijom ili pak jednostavnim farbanjem kako bi izgledala kao nova. Međutim, ako su šarke oslabile ili je u pitanju neko drugo oštećenje, ili, ako je potrebno zameniti bravu, to može zahtevati angažovanje profesionalnog majstora.

 

Kada je u pitanju održavanje vrata, stručnjaci preporučuju redovno podmazivanje šarki jer je ono ključno za sprečavanje habanja i olakšavanje zatvaranja vrata. Takođe, redovno održavanje zaptivke na ulaznim vratima može pomoći u smanjenju strujanja vazduha i uštedeti energiju u vašem domu.

 

 

 

Ulazna vrata stana i njihova popravka

 

Ulazna vrata stana su jedan od najvažnijih elemenata u domu. Ona obezbeđuju bezbednost i sprečavaju ulazak neželjenih posetilaca. Međutim, pošto su u svakodnevnoj upotrebi, ulazna vrata su najčešće podložna svim vrstama oštećenja, posebno ako su direktno izložena spoljnim vremenskim uslovima.

 

Ako primetite da su vaša ulazna vrata počela da škripe, da se teško zatvaraju ili da se ne zatvaraju u potpunosti, to može biti znak da je vreme da se izvrši zamena brave i šarki na vratima. Šarke se mogu lako podmazati ili zameniti, a brava se može lako popraviti ili zameniti. Ali ako su vrata izgrebana ili oštećena, možda će biti potrebno dodatno pokrivanje ili farbanje, pa čak i odlazak kod profesionalnog majstora.

 

 

Sobna vrata u vašem domu i njihovo redovno održavanje

 

Osim što služe za odvajanje različitih prostorija, sobna vrata takođe pružaju privatnost i zaštitu od pogleda drugih ljudi. Kada želimo da se opustimo i odmorimo, sobna vrata nam omogućavaju da stvorimo intimni prostor za sebe, gde možemo biti sami sa svojim mislima i uživati u privatnosti.

 

 

 

Za razliku od ulaznih, sobna vrata u stanu su manje izložena spoljnim faktorima, ali su jednako podložna oštećenjima. Kao i kod ulaznih vrata, ako se ne zatvaraju kako treba, moguće je da je u pitanju oštenje brave ili šarki. Za održavanje sobnih vrata važi isti princip kao i kod ulaznih, popravka i zamena šarki i brava, ili farbanje samih vrata.

 

Jedan od najčešćih problema sa vratima spavaće sobe je škripanje. Ono može biti uzrokovano trenjem između vrata i okvira. Ako su šarke zategnute, možete pokušati podmazati vrata posebnim sprejom za podmazivanje. A ako to ne pomogne, problem može biti u tome što šarke ili nisu pravilno pričvršćene ili su oslabile i potrebna je zamena.

 

Ukoliko sam pod u sobi nije ravan, može doći do problema u zatvaranju vrata. Da ne bi dolazili u situaciju da ravnate ceo pod od sobe, najbolje je da se obratite profesionalnom majstoru koji će jednostavno izvršiti podešavanje šarki. U nekim slučajevima, problem se može rešiti povećanjem pritiska zaptivke vrata ili podešavanjem šarki. U drugim slučajevima, možda će biti potrebno zameniti zaptivku vrata.

 

Održavanje kako ulaznih, tako i sobnih vrata može biti jednostavan, ali i složen proces, u zavisnosti od uzroka problema. Važno je utvrditi uzrok problema i odlučiti da li je to nešto što možete sami popraviti ili će biti potrebno angažovati majstora. Međutim, najbolji način da produžite životni vek vaših vrata je da ih redovno održavate. To uključuje podmazivanje šarki, čišćenje vrata, proveru zaptivke i druge preventivne mere.

 

Pored produženja veka trajanja vaših vrata, redovno održavanje takođe može pomoći u sprečavanju nekih problema koji bi mogli da izazovu veću štetu. Na primer, podmazivanje šarki može sprečiti da šarke izgube svoju funkcionalnost i na taj način sprečiti potrebu za zamenom. Redovno čišćenje vrata može sprečiti skupljanje prašine i drugih prljavština, koje vremenom mogu oštetiti površinu vrata, zato je važno da preduzimate preventivne mere na vreme i vodite računa o svojim vratima, kako bi vam služila dugi niz godina i pružila vam sigurnost i udobnost u vašem domu.

 


PROČITAJTE I:

Šta je potrebno da bi se uspešno ofarbala stolarija


 

Redakcija KUĆA STIL

Photo: Pixabay