PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Napravite čaroban terarijum za biljke

  • Objavljeno:
  • 26.6.2014

Ljubitelji biljaka oduševljavaju se kreacijama koje se stvaraju u terarijumima – mini ekosistemima koji se kreiraju unutar zatvorene posude sa zemljom i biljkama. Naime, nakon sadnje biljaka u odgovarajuću vrstu podloge prirodni procesi se nesmetano odvijaju, pa se smenjivanjem ciklusa kondenzacije i evaporacije omogućava dovoljno vlažnosti i materijala za nesmetan razvoj biljaka.

 

Kreiranje terarijuma je jednostavan posao, ništa komplikovaniji od obične sadnje cveća, a prava lepota ogleda se u tome što je finalni izgled terarijuma nepredvidiv. Ovaj ekosistem će se razvijati po prirodnim zakonitostima,  važno je da odabranim biljkama prijaju močvarni uslovi, a vi njihov razvoj možete uživo posmatrati. 

 

Potreban materijal – staklena tegla, šljunak ili pesak, aktivni ugalj, baštenska zemlja, biljke.

 

Terarijum se pravi u pet jednostavnih koraka:

 

1. Stavite šljunak na dno staklene posude

2. Dodajte aktivni ugalj

3. Postavite zemlju

4. Dodajte mahovinu i paprat (ili neke druge pogodne vrste po izboru)

5. Zalijte koren biljaka i stavite poklopac

 

Postupak pravljenja terarijuma

 

Za izradu terarijuma potrebna je staklena tegla ili posuda sa poklopcem, tankih zidova ili strana. Tanki zidovi omogućiće da imate dobar pogled na svoj terarijum. Pronađite posudu dovoljno veliku da omogućite biljkama da rastu (vrlo često su to paprati), a da i dalje ostave malo prostora na vrhu i stranama. Posuda bi trebalo da ima veliki otvor, kako biste rukom mogli da napravite terarijum, a u obzir može da dođe i ona sa uskim otvorom, ali morate baratati štapićima ili pincetom.

Najpre postavite sitan šljunak ili pesak koji će služiti za dreniranje, a najbolje je postaviti ih u sloju 1,5 do 3 cm.

 

Aktivni ugalj pročišćava vodu i jedan sloj preko šljunka biće vrlo koristan u vašem terarijumu, ali ne možete koristiti brikete koje koristite za roštilj.

 

Nakon prethodna dva sloja, na red dolazi sloj baštenske zemlje u debljini 2 do 5 cm, u zavisnosti od visine posude.

 

Nemojte koristiti već postojeću zemlju, jer može sadržati mikroorganizme, već onu kupovnu.

 

 

Koje biljke koristiti

 

Najčešće se postavljaju paprati i mahovine. Međutim, u obzir dolazi veliki broj biljaka po izboru. Važno je da su u pitanju spororastuće močvarne vrste kojima prija vlaga i toplota. Možete odabrati paprati manjeg rasta (poput vrsta Polypodium vulgare i Pteris), zimzeleno rastinje (Epigaea repens), ili čak bokvicu (Goodyera pubescens). Pogodne su i skoro sve vrste mahovina, koja često predstavlja centralnu figuru terarijuma. Možete da koristite maltene bilo koju vrstu mahovine koju nađete u prirodi, ali gledajte da ne sadrži mrtvo lišće ili mrtve insekte. Najbolje je pronaći vrstu koja ne raste previše brzo, kako ne bi prerasla terarijum.

 

 

Idealno mesto za terarijum

 

Za terarijum treba pronaći mesto koje nije pod direktnim sunčevim zracima, zato što će, ako se nalazi na direktnoj sunčevoj svetlosti, rasti previše brzo i/ili pregoreti. Idealno mesto u stanu pronaći ćete mu ako razmišljate o pravoj šumi i njenoj potrebi za sunčevom svetlošću, ali ne direktnom.

 

Ciklusi kondenzacije i evaporacije unutar terarijuma odigravaće se kao u prirodi, i to kako se on zagreva tokom dana i hladi tokom noći. Ako se posuda previše kondenzuje poželjno je skinuti poklopac na sat vremena, ali nakon toga nemojte zaboraviti da ga vratite.

 

Terarijum treba zalivati otprilike jednom svaka tri meseca i to pipetom, toliko malo vode mu treba. Ne stavljajte mnogo vode, samo malo, a količinu ćete odrediti po tome ako osetite da terarijum izgleda ili miriše kao da je suv.

 

 

Osim sa vrstom biljaka, možete se poigrati i vrstama posuda u kojima ćete napraviti ovu mini kreaciju. Vaš izbor mogu da budu staklene tegle, ali čak i male sijalice koje ćete ispuniti zemljom i biljkama. Pored toga, možete da se bavite i kreiranjem najmanjeg mogućeg eko sistema, tako što ćete odabrati najminijaturniju staklenu posudu i biljnu vrstu. Budite kreativni i uživajte u rezultatima.

 

 

Foto: restylinghomebykellyblog.com / etsy.com / pinterest.com / thecraftedlife.com / theinspiredroom.net