PRIJAVA ZA NEWSLETTER:
Portal kucastil.rs vodi računa o privatnosti svojih posetilaca i njihovom korisničkom iskustvu. Portal koristi kolačiće da bi obezbedio što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost.
Više detalja možete pročitati ovde. Nastavkom pregleda stranica portala potvrđujete saglasnost sa korišćenjem kolačića. Razumem

 

Kako da izbegnete greške pri farbanju nameštaja

  • Objavljeno:
  • 13.3.2015

Postoji mnogo uputstava kako ofarbati nameštaj, a  uz nekoliko trikova, malo strpljenja i farbe zaista vrlo lako možete ulepšati svoj stari nameštaj. Ali prateći preporučene korake vrlo brzo ćete se suočiti sa mnogim problemima: farba se ljušti, završni sloj nije gladak, balončići na zaštitnom premazu...

 

Stoga vam u nastavku otkrivamo kako da izbegnete najčešće greške i savršeno ofarbate svoje omiljene komade nameštaja, a da biste sačuvali drvo posle farmanja obavezno naučite pravila i savete iz najpotpunijeg vodiča za zaštitu drveta u enterijeru jer ćete jedino tako obezbediti njegovu dugovečnost.

 


   KUĆA STIL PREPORUČUJE: Kako najlakše da osvežite stari nameštaj

 

   Da li vam je nekada u kući zasmetao stari nameštaj koji je izgubio sjaj i više nije moderan? Sa        malo mašte i veštine stare komode, stolove ili ormare možete učiniti vrlo moderni                                upečatljivim komadima.


 

1. Išmirglajte nameštaj pre farbanja

 

U mnogim tutorijalima se tvrdi kako šmirglanje nameštaja pre farbanja nije potrebno. Isto tako, na mnogim prajmerima i farbama stoje uputstvo da nije potrebno šmirglati. Međutim, šmirglanje svih površina brusnim (šmirgl) papirom P150 jeste neophodno. Budite pažljivi kako ne biste oštetili površinu. Cilj je da se površina učini samo malo grubljom kako bi osnovni sloj imao za šta da se "uhvati".

 

Ukoliko postoje stari slojevi boje na nameštaju, potrebno je koristiti grublju šmirglu granulacije 80 – 100 i detaljnije išmirglati.

 

2. Uklonite ostatke nakon šmirglanja

 

Vlažnom krpom prebrišite išmirglane površine, ali nemojte koristiti papir jer se lako cepa.

 

 

3. Nanesite osnovnu boju (prajmer)

 

Za nanošenje osnovnog, zaštitnog sloja koristite mali sunđerasti valjak. Za teže dostupne delove koristite četku. Ostavite da se osuši prema uputstvima sa konzerve. Kada se prajmer osušio, išmirglajte površine finijim brusnim papirom 220 – 240  i očistite ih krpom.

 

 

4. Farbanje

 

Malim valjkom nanesite tri tanka sloja polusjajne boje. Sačekajte prema uputstvu između svakog farbanja da se sloj osuši. Važno je da pre sledećeg farbanja ošmirglate površinu ukoliko ima viška boje ili ostataka drveta i očistite svaki put čistom krpom. Veoma je bitno da krpa bude čista ida se ukloni svaka trunka pre nego što se nanese završni sloj koji je providan.

 

5. Nanesite završni sloj

 

Novim valjkom nanesite tanak zaštitni premaz u sjaju na bazi vode. Premaz nanesite veoma lagano pazeći da ne ostaju balončići i da površina bude glatka.  Ostavite da se osuši 72 sata pre korišćenja.

 

 

Ako su vam potrebna i uputstva za zahtevnije poduhvate, naučićete kako da sami tapacirate stolice i fotelje, ali i kako da osvežite dom dekupaž tehnikom.

 

Foto: Getty + Kathrin Ziegler / amommyslifewithatouchofyellow.blogspot.com