PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Deset osnovnih pravila za udobnu i prijatnu dnevnu sobu

  • Objavljeno:
  • 21.3.2014

Dnevna soba je jedna od najvažnijih prostorija jer u njoj čitava porodica provodi najviše vremena, a za udobnost dnevnog boravka nije najvažniji broj kvadrata, već pravilan odabir nameštaja i svih “sitnica” koje mu daju lični pečat.

 

Zato je potrebno da taj prostor bude u ravnoteži između funkcije i udobnosti, a mi vam predstavljamo 10 osnovnih pravila koja ne smete da zanemarite.

 

1. Prekrivači

 

Ne stavljajte prekrivač na sofu, jer time rizikujete da “uspavate” svoje goste tokom razgovora ili, pak, da se i sami uspavate.  

 

2. Grupišite nameštaj

 

Nikako ne postavljajte nameštaj na velikoj udaljenosti jedan od drugog, jer dovikivanje svakako nije poželjno. Zato grupišite sofu, fotelje i stolice na jedno mesto i tako stvorite prostor za druženje.

 

 

3. Tabure

 

Postoje stotine stvari koje mogu da preuzmu ulogu taburea, od ojačane kutije do kutije za jastuke. Stil art deko izbacio je na površinu tabure kao centralni deo u dnevnom boravku, a danas se ova moda vratila na velika vrata.

 

4. Knjige

 

Knjige mogu biti izuzetno opuštajuće u dnevnom boravku ukoliko su pravilno razmeštene. Zato koristite knjige kao element poznat i prisan svima, ali tako da ne prave nered već ih grupišite na zidovima, policama ili stolovima.

 

 

5. Lampe

 

Osvetljenje je izuzetno važno u enterijeru, pa je poželjno koristiti lampe, a najbolje je razmestiti ih u sva četiri ugla kako bi dobili „krug“ osvetljenja. Prostor će pri tom biti još ugodniji ukoliko koristite lampe koje daju meko i prijatano svetlo.

 

6. Fotografije

 

Lične ili porodične fotografije čine dnevni boravak intimnim. Zbog toga se preporučuje da stavite grupu fotografija na stočić ili na komodu, čak i na klavir, ili ih jednostavno okačite na zid koristeći odgovarajuće ramove kako bi dali lični pečat vašem dnevnom boravku.

 

 

7. Zavese

 

Kratke, polukratke i duge zavese zaokružuju ceo prstor, dajući mu finalni pečat. Štediše treba da znaju da duge zavese ujedno čuvaju temperaturu, pa i vaš račun za struju.

 

8. Pseudo stočići

 

Stari kovčezi ili ogromni taburei mogu da postanu lažni stočići i uglavnom su dobrodošli u većini dnevnih boravaka. Treba samo voditi računa o tome da njihova visina bude odgovaarajuća i u skladu sa ostalim nameštajem u prostoru.

 

 

9. Džidža – bidže

 

Oprez je najbolji savet. Ove male stvari u velikim količinima raspoređene u dnevnom boravku mogu da razbiju osećaj udobnosti za kojim tragate. Naći prave sitnice nije lako, a tu su i uspomene s putovanja i poklončići od prijatelja, pa vrlo lako mogu da pretvore prostor u radnju s predmedima od 100 do 500 dinara. Stoga je najbolja praksa da odaberete one koje vam u prvi mah deluju kao najbolji izbor, a potom da njihov broj prepolovite.

 

10. Tepih

 

Tepisi mogu da odrede vaš stil. Oni mogu da budu ona važna kopča koja će da poveže celokupan prostor i zaokruži stil. Uskladite ga najpre sa oblikom i materijalom vašeg nameštaja, a zatim i sa zavesama i možete biti sigurni da ste napravili pravi izbor.

 

 

Foto: a-cero.com / mycarpetmodels.com / onlypicnictables.com