PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Impresivan umetnički enterijer: Kuća, galerija i radionica u istom prostoru (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 25.12.2023

Kuća koja je spojila nekoliko funkcija i generacija u svom autentičnom, umetničkom enterijeru. Ujedno umetnička radionica i galerija slika i skulptura, ova kuća je pre svega harmoničan dom koji obezbeđuje svima miran i inspirativan kutak za život i rad.

 

U mediteranskom ambijentu španskog grada Badalona, nalazi se  nesvakidašnja kuća nazvana Art Gallery House, uređena za umetnika i vajara Juana Noguera. Ujedno radionica, umetnička galerija i porodični dom, ova kuća je inspirativno rešenje, autentičnog šarma.

 

 

Jedan od izazova prilikom projektovanja bilo je integrisanje skulpturalnih dela vlasnika u prostor, što je dovelo do koncepta kuće - umetničke galerije.

 


Umetnički enterijer sa originalnim industrijskim šarmom


Dizajnerka enterijera Clara Lleal  navodi da je u oblikovanju prostora ideja bila uneti industrijsku atmosferu u ceo prostor, uz očuvanje i obnavljanje originalnih materijala. Otkriveni su  zidovi od cigle zadržani svodovi od gvozdenih greda, i očuvano autentično betonsko popločanje.

 

Shop the look: modularna garniture BETOVEN, eksponat -30% 

 

Ulaskom u kuću, dolazi se do velike otvorene dnevne zone od oko 120m2, sa tavanicom koja dostiže visinu preko 6m u centralnom delu. Jedan od izazova prilikom dizajniranja ovog prostora bio je stvoriti udoban ambijent, uprkos njegovoj prostranosti i visini.

 

Shop the look: dizajnerski ručno rađen ćilim KATANIA 

 

Dominantni komad je centralna drvena struktura prilagođenog dizajna, koji se koristi kao trpezarijski sto, ali je istovremeno i četvrti stepenik stepenica koje vode ka krovu. 
Ploča stola napravljena je od drveta u šari riblje kosti, primenjene i u spavaćem delu, održavajući tako vizuelni kontinuitet postora.

 

Shop the look: dizajnerske stolice od punog drveta 

 

Stepenice su napravljene od savijenog lima, a crni lim se takođe koristio za nameštaj u kuhinji, garderober na ulazu i biblioteku. Par niša obloženih tikovinom, i akcentovanih  svetlom, prekidaju ovaj kontinuitet crne boje.

 

Shop  the look: moderne barske stolice 

 


Pogledajte i:

Sjajna renovacija kamene kuće sa početka 20. veka

Kuća za dizajnera: Futro House na obroncima Kosmaja (PLAN)


 

 

Umetnička radionica i galerija u harmoničnom spoju sa stambenim prostorima


Velikim kliznim staklenim vratima u crnom metalnom ramu, odvojen je zaseban apartman. Spavaći deo, garderober i deo za kupanje smešteni su u istoj sobi, dok su tuš i WC gledaju prema dvorištu, odvojeni kliznim staklom. Pažnju privlači centralno postavljena samostojeća kada, a sobu upotpunjuje nameštaj dizajniran po meri.

 

 

Upotrebljeni materijali  slede industrijsku premisu, uključujući crne metalne elemente, ciglu i reciklirano drvo. Maksimalna upotreba prirodne svetlosti bila je takođe jedan od ciljeva projekta, zbog kog je napravljeno više otvora na plafonu, a u zadnjem delu kuće formirano je unutrašnje dvorište.

 

 

Iza dnevnog boravka, otkriva se umetnička radionica vlasnika, koja je zadržana onakvom kakvu je on koncipirao. Bliska povezanost sa ostatkom životnog prostora čini je neodvojivim delom celine kuće.

 

 

U sklopu radionice je kupatilo sa umivaonikom rađenim po meri  od nerđajućeg čelika, okrenuto ka prozoru. Njegov  odvod integrisan je unutar zida, a slavina  izlazi iz plafona.

 

Shop the look: Enviro  moderne visilice 

 

Iz dvorišta se može pristupiti dečjim sobama, sa zajedničkim kupatilom. Sobe su povezane, napravljene su na dva nivoa, sa galerijama gde im se nalaze zone za spavanje. 

 

 

Obe sobe imaju velike garderobere, radne površine i zone sa za dnevni boravak sa sofama. Kupatilu se može pristupiti iz obe spavaće sobe.

 

 

Krovna terasa  potpuno je renovirana,  postavljanjen je sintetičkog spoljnog poda, puno zelenila, a tu je i prelivajući bazen od nerđajućeg čelika.

 

 

Art Gallery House je funkcionalan dom, koji je ujedno i inspirativno umetničko delo. Dosledan u svom autentičnom izrazu, izuzetan je primer multifunkcionalnog prostora namenjenog za više generacija korisnika.

 

PLAN

 

 

Projekat: Mag Arquitectes, Clara Lleal
Fotografije: Felipe Mena
Tekst: Jelena Tasovac, Kuća stil