PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Ogoljeni zidovi od cigle u modernom enterijeru: susret dve stilske epohe u jednom stanu

  • Objavljeno:
  • 24.11.2022

Efektna stara cigla u kontrastu sa belim zidnim panelima, restaurirane drvene grede i moderna enterijerska rešenja učinili su ovaj salonski dupleks savršenim spojem različitih stilova, a boravak u njemu udobnim putovanjem kroz vreme.

 

Stan na dva nivoa salonskog tipa, od 180 metara kvadratnih, u arhitektonski značajnoj i zaštićenoj zgradi u Kijevu, trebalo je urediti i prilagoditi potrebama i ukusu savremenog para. To je bio  izazovan ali i inspirativan zadatak za Balbek Bureau arhitekte, koji su ga prihvatili kao misiju da osmisle inovativna arhitektonska rešenja koja će odražavati protok vremena.

 

Po njihovim rečima, pronalaženje ravnoteže između nasleđenog i modernog, uz očuvanje integriteta celokupnog prostora, bio je glavni izazov. Rad u istorijski značajnim građevinama podrazumeva restauraciju elemenata i originalnih karakteristika, a za njih je to bila i odlična prilika za stvaranje autentične pozadine, koja će istaći čistoću novih, modernih formi, oblika i tekstura.

 

SHOP THE LOOK: moderna garnitura punjena perjem  ENVIRO DesignConceptStore

 

Kako su odlučili da izbegnu svetle boje u enterijeru sledeći izazov je bio stvaranje mešavine različitih arhitektonskih stilova, ujedinjenih monohromatskom paletom.

 

Prvi korak u oživljavanju duha prošlosti, bio je delimično uklanjanje slojeva unutrašnjih zidnih završnih obloga, čime se ogolila stara cigla, kao i noseće plafonske grede.

 

SHOP THE LOOK: Enviro ručno tkani ćilimi

 

Beli paneli, postavljeni celim obimom prvog sprata, visoki plafoni i odsustvo pregrada čine prostor potpuno kompaktnim, a kontrast modernih elemenata i retro detalja prijatnim i udobnim. Tako, u potpunom skladu sa modernim komadima nameštaja, svoje mesto je pronašao i originalni, stilski ugaoni kamin.

 

 

Sve nedostajajuće i oštećene stare cigle zamenjene su sličnim, iz istog istorijskog perioda, što je bio zahtevan i dugotrajan proces. Takođe, skoro sve originalne drvene grede su sačuvane, očišćene i premazane lakom. 

 

 

Na donjem nivou stana, potpuno otvorenog plana, dominantan utisak ostavljaju visoki otvori od tamnog aluminijuma koji ispunjavaju prostor dnevnom svetlošću, kao i upečatljivi beli paneli postavljeni ispred svih zidova od cigle, kao kulise iza kojih se krije istorijska lepota građevine. Kontast u teksturi ove dve zidne površine naglašava  spoj različitih stilova i različitih epoha koji se susreću u ovom stanu.

Na ovom nivou, nalaze se moderna kuhinja i trpezarija, veliki dnevni boravak sa filmskim projektorom, garderober i ostava.

 

SHOP THE LOOK: Enviro trpezarijski stolovi   i barske stolice od punog drveta

 

Linije u enterijeru su čiste i jednostavne, horizontale ističu nestandardnu visinu plafona, a decentna rasveta prati dinamiku prostora

 


Pogledajte i ove izuzetne enterijere:

Inspirišuća vanvremenska estetika salonskog enterijera 

Kameni lukovi stari 200 godina kao glavni motiv proširenja porodične kuće 


 

Gornji nivo dupleksa  uređen je kao moderno potkrovlje, bez istorijskih elemenata. Sa donjim nivoom povezuje ga ista paleta boja kao i upotreba zidnih panela, koji ovde imaju funkciju ispravljanja kosina.

 

 

Na gornjem nivou smešteni su master spavaća soba, sa radnim prostorom i svojim kupatilom, gostinska soba, kupatilo i walk-in garderoba. 

 

 

U enterijeru preovlađuju sivi tonovi, u kombinaciji sa drvenim elementima, osveženi biljkama i efektnim umetničkim delima. Moderan izgled prate i inovativna enterijerska rešenja, kao što su ugradne roletne skrivene iza zidnih panela.

 

Etaže su povezane ručno rađenim, metalnim stepeništem, pažljivo uklopljenim u originalni kontekst.

 

 

PLAN

 

Projekat: Balbek Bureau

Fotografije: Andrey Bezuglov, Yevhenii Avramenko

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil