PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako odabrati idealne boje za nameštaj

  • Objavljeno:
  • 24.4.2014

Obično se smatra da nameštaj treba da bude neutralnih boja, pa se retko ko usudi da svoj stan pretvori u eksperiment s bojama. Ako ste, međutim, među onima koji ne pristaju na prosek, a u vašem stanu dominira bela boja (zidovi, podovi, deo nameštaja, grede, elementi), neograničene mogućnosti su na raspolaganju.

 

 

Pre svega treba znati da ugođaj u prostoru zavisi od kombinacije boja i svetlosti, a na  vama je da izaberete boje koje vam najviše odgovaraju.

 

Ako želite da vaš prostor dobije dodatnu toplinu i udobnost, idealno je iskoristiti crvenu stolicu u belom ambijentu kao što je prikazano na fotografiji (Panton iz 1960 Vitra) ili neki drugi žuti detalj.

 

 

Ukoliko izaberete crnu boju znajte da će ona smiriti crvenu. Osim toga, crna boja čini predmet manjim nego što on zapravo jeste i zato je zgodna za male prostore. Dobar primer je stolica u koju je dizajner Filip Stark ugradio ideje ikona dizajna (Arne Jakobsen, Ero Sarinen i Čarls Ims) stvarajaući „stilski zbir“ – stolicu Master. Obratite pažnju na naslon stolice koji ima sinusoidne linije, koje se preklapajući, spuštaju ka sedištu.

 

 

Ukoliko birate hladne boje za vaš nameštaj (plava, ljubičasta, zelena), treba da znate da te boje deluju umirujuće, pa će i vaš prostor biti takav.

 

 

Obratite pažnju na nijanse materijala koje koje kupujete za svoj enterijer jer nepravilno izmešane boje mogu dovesti do buđenja besa i agresivnosti (to je pre sveg slučaj sa toplim bojama) i osećaja tuge ili ravnodušnosti (slučaj sa hladnim bojama).

 

S većim nameštajem, kao što su kupljene stolice ili stolovi, nećete imati problema jer stručnjaci u fabrikama nameštaja najčešće stoprocentno određuju prave boje prijatne oku.

 

Urbane kuhinje su male. Smatra se da će kuhinjski prostor biti prijatniji ukoliko je boja njenih zidova neutralna, a na taj način će ujedno  omogućiti eksperimentisanje s drugim bojama. Cveće, vaze i stolnjaci mogu da stvore najefektniju atmosferu.

 

 

Dobro izbalansirani materijali, kvalitet i odgovarajuća boja koja se slaže s jednim komadom nameštaja vrlo efikasno oživljavaju prostor, a žuta boja je vrlo pogodna za kombinovanje.

 

Može se kombinovati s jastučićima koji pomažu u sklapanju celokupne kolorativne slike prostora. Žuti jastučići, ali i pokrivači, stoljnaci, cveće, vaze, pepeljare i drugi detalji emituju veselost i toplinu. Obratite pažnju kada slažete žutu boju u vašem prostoru jer je poznato da su žuta i crna boja najupečatljivije boje ljudskom oku. Ukoliko žellite da istaknete neki vama drag žuti predmet onda ga povežite s crnom bojom. I obrnuto.

 

 

 

Foto: inhomedesign.co.uk