PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako do veće dnevne sobe uz par trikova

  • Objavljeno:
  • 26.10.2020

Dnevna soba je centralna prostorija u domu u kojoj ukućani odmaraju i primaju goste i kao takva predstavlja veliki izazov pri uređenju, naročito ako je manjih dimenzija. Pogledajte naše savete kako da vizuelno proširite prostor male dnevne sobe.

 

Da bi se povećala funkcionalnost dnevnog boravka, potrebno je uvećati slobodan prostor. To se postiže detaljnim planiranjem rasporeda nameštaja, korišćenjem određenih boja zidova, rasvete i dekoracije.

 

Najpre dobro osmotrite prostor, raspored nameštaja u njemu i boje. Stvari koje vam nepotrebno zauzimaju prostor i ne ispunjavaju svoju osnovnu funkciju u enterijeru izbacite, a zatim rasporedite krupne komade nameštaja, poput garniture za sedenje, TV komode i stola, tako da možete nesmetano da funkcionišete u prostoru.

 

Ukoliko ste u mogućnosti, povežite kuhinju i trpezariju sa dnevnom sobom, sklonite vrata i pregradne zidove, time ćete dobiti veći prostor sa tri funkcionalno odvojene celine.

 

 

Komoda za TV i garnitura za sedenje trebalo bi da budu postavljeni jedan naspram drugog, a između njih – klub sto. Stari trosed, dvosed i fotelje zamenite ugaonom garniturom manjih dimenzija, bez oštrih ivica, koja zauzima manje mesta.

 

Takođe, garnituru obavezno odvojite od zida kako biste dobili na vizuelnom povećanju prostora. Upečatljiv izgled ovoj celini daće slika na zidu ili ogledalo.

 

 

Klub sto bi trebalo da bude što manjih dimenzija. Njegova površina treba da bude čista, bez detalja i stolnjaka, koji deluju suvišno na tako malom prostoru. Neka površina stočića bude sa što manje detalja.

 

Kutak za rad i čitanje trebalo bi da bude u samom uglu dnevnog boravka, odnosno bliže prozoru kao izvoru dnevne svetlosti, kako bi delovao kao zasebna celina. Boje i nameštaj u ovom delu mogu da odstupaju od boja dela za odmor.

 

         

 

Ukoliko je potrebno da dodate još rasvetnih tela pored lustera, postavite zidnu lampu ili tanku podnu, nikako stonu na malom stočiću, jer ćete time smanjiti dimenzije sobe.