PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Transformacija neoklasičnog stana u savremeno umetničko carstvo sa urbanom baštom

  • Objavljeno:
  • 2.9.2023

Transformacijom neoklasičnog stana stvoren je savremeni životni prostor, ispunjen umetničkim delima i zelenilom. Harmonična kombinacija umetnosti i urbanog života nadograđena je fantastičnom urbanom baštom, za potpuno uživanje u ovoj gradskoj oazi.

 

U Sao Paulu, ekonomskoj prestonici Latinske Amerike i srcu brazilske arhitektonske scene, nalazi se ovaj stan izuzetne lepote i površine preko 500 metara kvadratnih. Pod imenom Projekat AQH, dizajnirao ga je tim  Coletivo Arquitetos - Cesar i Daniela Coppola.

 

 

Transformacija neoklasičnog stana u savremeni životni prostor

 

Ovim projektom postojeći, neoklasični stan transformisan je tako da se dobije savremeni životni prostor  umetničkog duha. Vodeći se tim ciljem, zidovi su srušeni i unutrašnjost je potpuno reorganizovana kako bi se omogućila bolja integrisanost i protok između prostorija. Samo su dve od originalnih spavaćih soba zadržane.

 

Shop the look: Enviro moderna garnitura

 

Stan je osmišljen iz početka, tako da uključi prostore usklađene sa modernim načinom života i ukusom novih stanara, mladog para sa zajedničkom strašću prema umetnosti i prirodi.
Želja vlasnika i osnovna premisa projekta "život sa umetnošću i vrtom", ideja je koja se oslikava kroz ceo prostor, svuda integrišući prirodne elemente i dizajnerske komade. 

 

Shop the look: modularna garnitura Alcazar 

 

U prostoru otvorenog plana TV soba je rešena tako da se može zatvoriti za gledanje filmova, a po potrebi se otvara u veći dnevni boravak, potpunim nestajanjem kliznog zida.

 

Shop the look: modularna garnitura oble forme  Cocco  

 


Pogledajte i ove fantastične enterijere:

Penthouse u Beogradu na vodi: očaravajuća lakoća luksuznog dizajna

Odvažan, luksuzan crno beli enterijer stana u elitnom delu Njujorka


 

 

 

Sve slobodne zidne površine, pa i betonsko jezgro koje je upotrebljeno kao rotirajuća vitrina, iskorištene su kao galerija za umetnička dela mnogobrojnih poznatih autora. 
Dizajnerski nameštaj i rasveta prate ovaj umetnički izraz, doprinoseći stvaranju jedinstvenog i inspirativnog ambijenta, gde dizajn i umetnost zajedno čine srž modernog života.

 

 

Posebna pažnja posvećena je dizajnu rasvete. Svetleće kugle, upotrebljene na više mesta i okružene zelenilom, dodaju skulpturalni element prostoru i stvaraju dramatičan vizuelni efekat. Ove kugle nisu samo osvetljenje, već prava umetnička dela koja se ističu u prostoru.

 

Shop the look: dizajnerske visilice Metamorphozis 

 

 

Harmonična kombinacija prirode i umetnosti u urbanoj bašti

 

Otvor u betonskoj strukturi vodi do vinskog podruma sa prozirnim akrilnim zidovima, čineći vino zvezdom večeri. Kuhinja od nerđajućeg čelika nadovezuje se na moderni dizajnerski izraz.

 

 

Formiranjem bašte sa stablima voća na balkonu, projektanti su postigli da stan dobije toplinu i privlačnost privatne kuće, usred urbanog okruženja Sao Paula. Ovaj zeleni raj ne samo da pruža osećaj mira i povezanosti sa prirodom, već i služi kao barijera između životnih prostora i gradskog horizonta, pružajući blagu tranziciju između unutrašnjeg i spoljnog prostora.

 

 

Osim što pruža oazu zelenila, urbana bašta igra ključnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života. Stanari mogu uživati u svežem vazduhu, plodovima sa svojih voćki i opuštanju u prirodnom okruženju unutar granica doma. Ova harmonična kombinacija prirode i urbanog života stvara jedinstven i inspirativan ambijent koji promoviše blagostanje i kreativnost. 

 

 

Posvećenim projektovanjem Coletivo arhitekata, sa pažnjom prema detaljima, prvobitni stan tranformisan je u urbanu oazu koja je moderan dom, ali i izraz stila i životne filozofije koji savremeni način života u Sao Paulu čine privlačnim i inspirativnim.

 

 

 

Projekat: Cesar Coppola and Daniela Coppola, Coletivo Architects
Dizajn rasvete: Studio Iluz
Fotografije: RuiTeixeira
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil