PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Očaravajuća transformacija salonskog stana iz 19. veka u Pragu

  • Objavljeno:
  • 15.12.2022

Zahvaljujući originalnim idejama za izmene u osnovi stana, uređenju modernim nameštajem, efektnoj rasveti, detaljima i bojama, salonski stan u zgradi iz 19. veka dobio je svoje novo lice, spremno za životni tempo inovativne mlade porodice.

 

Neobične, a pritom vrlo konkretne, ideje jedne mlade porodice o renoviranju stana u Pragu, sa početka 19. veka, bile su vodilja u projektu enterijera koji potpisuje arhitekta Martina Homolková i njen Malfinio studio.

 

Inspirisana stilom života i raspoloženjem koje njeni klijenti šire oko sebe, stvorila je prostor koji se stilski ne može smestiti ni u jednu epohu, već je kompleksna, lična priča. Stan sa puno originalnih detalja i efektnom rasvetom, dizajnerskim kao i nameštajem rađenim po meri, celina je u kojoj se, bez međusobnog ometanja, ukrštaju životi odraslih, dece i njihovih ljubimaca. 

 

 

Osnova stana, tipična za stambenu gradnju 19. veka, sa puno zasebnih malih prostorija, doživela je značajnu transformaciju. Uklanjanjem zidova, stvoren je centralni prostor – srce stana. Na ovaj način izmenjeni su postojeći obrasci kretanja u stanu. Istovremeno,  omogućeno je i proširenje kupatila.

 

Shop the look: Enviro trpezarijske i barske stolice  Enviro DesignConceptStore

 

Centralni prostor sastoji se od povezane dnevne sobe, kuhinje i trpezarije. Beli zidovi i klasičan hrastov parket zadržali su duh salonskog stana, dok potpuno moderna kuhinja prati savremene tokove.

Nameštaj je kombinacija stilova, dosta elemenata je urađeno po meri, a od dizajnerskih komada svakako treba pomenuti fotelju Roly Poly i legendarnu Togo Sofu.

 

 

Moderna kuhinja sa kuhinjskim ostrvom – ogledalom, bio je jedan od početnih zahteva vlasnika. Završna obrada originalnog kuhinjskog ostrva od poliranog nerđajućeg čelika, vizuelno je proširila prostor, unela dodatnu svetlost i notu ekstravagancije u enterijer.

 

 

U celom stanu, rasveta je pažljivo osmišljena, od standardne unutrašnje rasvete do osvetljenja nameštaja, i važan je element koji daje karakter i  posebnu atmosferu prostoru.

 


Pogledajte i ove izuzetne rekonstrukcije:

Kameni lukovi stari 200 godina kao glavni motiv proširenja porodične kuće 

Lepota istorijskog i modernog stila i salonskom stanu


 

Igra ogledala prisutna je i u ulaznom hodniku, a prate je podne pločice sa geometrijskim uzorkom, koje nas svojim promenama boja uvode u enterijer.

 

 

Centralna soba se otvara ka dečijoj sobi sa Montesori elementima na jednoj strani i spavaćoj sobi na drugoj. U sobama dominiraju suptilne boje i čiste, pravilne linije netipičnog nameštaja.

 

 

Spavaća soba je nepravilnog oblika, što je iskorišteno da se u njoj oformi i radni kutak, diskretno smešten iza pregradne police. Napravljena po meri, ploča stola se podiže kada je to potrebno.

 

 

U prozorskoj niši smeštena je sofa za odmor i čitanje. Prostor za odlaganje sakriven je iza dekorativnih kliznih panela.

 

Shop the look: Moderni tapacirani kreveti 

 

Susret modernog i tradicionalnog prisutan je i u kupatilu, gde su između vertikalnih površina sa cementnom završnom obradom, smešteni retro kada i slavine, a na podu su pločice sa višebojnom geometrijskom šarom, koje unose vedrinu u ceo prostor.

 

 

U metamorfozi ovog stana, po rečima autorke, ključnu ulogu su odigrali materijali, boje i teksture. Oni su definisali pojedinačne delove stana, pritom ih međusobno povezujući u skladnu celinu.

 

PLAN

 

Projekat:  Martina Homolková, Malfinio

Fotografije: BoysPlayNice

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil