PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Luksuzna vila na litici sa vodopadima i vrtovima koji ulaze u enterijer (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 25.8.2023

Luksuzna vila na više nivoa, smeštena na litici iznad jezera, projektovana je tako da se u potpunosti poveže sa prirodom koja je okružuje. Prorezi na fasadi, zeleni vrtovi koji ulaze u enterijer i vodopad koji se spušta celom visinom, samo su deo su atraktivnih sadržaja ove elegantne vile sa fantastičnim pogledom.

 

U Valle de Bravo u Meksiku, Luciano Gerbilsky Arquitectos sa ponosom su predstavili rezidenciju SYMBIOSIS, smeštenu na litici koja se uzdiže 40 metara iznad jezera. Ovaj luksuzni stambeni projekat nalazi se na parceli od 1.000m² nepravilnog oblika, a složenost terena i visoka gustina naseljenosti područja diktirali su karakterističan koncept projekta.

 

 

Luksuzna vila na litici iznad jezera, sa vodopadima i zelenim vrtovima koji ulaze u enterijer

 

 

Projekat je osmišljen kao izrazita interakcija između prirode i rezidencije, po čemu je dobio ime "Simbioza" sa referencom na fenomene biološke veze. Glavni cilj bio je uspostavljanje simbiotskog odnosa između stambenog projekta i njegovog prirodnog okruženja.

 

 

U arhitekturi spoljnjeg omotača, pažnju privlače prorezi u volumenima, napravljeni kako bi se stvorili otvori prema spoljašnjosti I omogućilo potpuno povezivanje rezidencije sa okolinom, kao i oživljavanje unutrašnjih i spoljašnjih prostora objekta.

 

 

Veza sa prirodom kao prioritet, implicirala je formiranje brojnih zelenih prostora, koridore sa jezerima i vodopadima, i vrtove koji okružuju i ulaze u stambene prostore, omogućavajući stanarima da uživaju u prirodi u zajedničkim i privatnim prostorima.

 

 

Pogledi na jezero odredili su funkcionalnu šemu luksuzne vile, koja teži da otvori panoramske vizure na okolno prirodno okruženje i jezero Valle de Bravo. Kao odgovor na nepovoljnu orijentaciju prema suncu, arhitekte su napravile otvore na fasadi, filtrirajući svetlost promenjivih godišnjih doba.

 

Shop the look: Enviro dizajnerske fotelje 

 

 

Bogata brojnim sadržajima, elegantno uređena i sa fantastičnim pogledom na jezero, ova vila je kao stvorena za uživanje

 

Kompleksan program započinje na Nivou 0, pružajući pešacima pristup sa javnog puta. Ovaj nivo sadrži veći deo društvenih prostora rezidencije, uključujući dnevni boravak, trpezariju, gostinsko kupatilo i unutrašnju kuhinju povezanu sa glavnom terasom.

 

 

Na terasi se nalaze dnevni boravak, druga trpezarija, solarijum, svlačionica sa kupatilom i veliki đakuzi, sve okruženo zelenim površinama i vodopadima, sa panoramskim pogledom na jezero. 

 

 


Pogledajte i ove neverovatne kuće:

Moderna vila na padini

Uklesana u stenu, neverovatna kuća sa pogledom na more


 

 

Nivo -1 sadrži dve spavaće sobe, obe sa terasama koje gledaju na jezero, kao i višenamensku sobu i igraonicu. 

 

 

Sve prostorije su okružene zelenim površinama i vodopadima koji se spuštaju sa nivoa iznad. Jezero povezuje različite oblasti kroz koridor koji sadrži kolekciju umetničkih dela.

 

 

U privatnim prostorima na Nivou -2, osmišljena je glavna spavaća soba, sa prostranom kupatilom sa jezerom i vodopadima. 

 

Shop the look: Enviro dizajnerski francuski kreveti 


Ceo ambijent odiše luksuzom, potpuno posvećenom udobnosti i uživanju.

 

 

Nivo –2 takođe sadrži još jednu spavaću sobu, a obe imaju terase koje gledaju na jezero.

 

 

Na ovom nivou nalazi se i parking prostor, dostupan putem rampe povezane sa putem, i unutrašnjim koridorom koji povezuje spavaće sobe. Pažljiva selekcija umetničkih dela, koja uključuje i prostornu instalaciju specifično stvorenu za taj prostor, oplemenjuje ambijent ističući njihovu važnost u dizajnu. Jezero sa vodopadima vizuelno deli volumene soba, sa okruglim liftom u njegovom centralnom jezgru.

 

 

Vertikalna veza između svih nivoa je koncentrisana oko impresivnog spiralnog stepeništa kroz koje prolazi kroz okrugli lift. Ove strukture se nalaze u staklenom cilindru okruženom zelenim površinama sa vodopadima i jezerima, čineći deo hidrološkog kruga.

 

 

Veza sa najnižim nivoom kompleksa ima izgled stenovite pećine i povezuje prostore kroz tunel koji vodi do "Club del Lago", privatnog prostora koji se sastoji od bazena, salona, trpezarije, kuhinje-bara, svlačionica, pristana i skladišta za nautičku opremu. Atraktivni put prolazi kroz  stene sa vegetacijom, kao i vodopade koji izlaze iz glavnog volumena.

 

 

Krovna terasa je vizuelno integrisana sa zelenim površinama, takođe pružajući zadivljujući pogled na jezero.

 

 

Projekat vile Symbiosis uspeva u svojoj nameri da postigne savršenu simbiozu između prirodnih elemenata i izgrađenog okruženja. Njen dizajn odražava inspiraciju koja je dovela do stvaranja, kao i glavni cilj, da pruži iskustva puna emocija za stanare.

 

 

VIDEO

 

 

PLAN

 

 

 

 

 

Projekat: Luciano Gerbilsky Arquitectos
Fotografije i video: Hector Velazco Facio
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil