PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna vila na padini

  • Objavljeno:
  • 4.7.2020

"Valle House" je moderna vila u prirodi koju čini više objekata povezanih staklenim mostovima, koji se nižu niz padinu brda i utapaju u prirodno okruženje. Neobičan dizajn osmišljen je tako da ne remeti prirodnu sredinu i stoga nijedno drvo prilikom izgradnje kuće nije posečeno.

 

Vila od gotovo 600 kvadrata je smeštena na prostranom placu u privatnom naselju grada Vale de Bravo u Meksiku, na kompleksnom terenu sa kosinom od 35 stepeni.

 

 

 

Njen položaj na velikoj kosini predstavljao je izazov za gradnju, ali i omogućio impresivan pogled iz svih delova kuće. Kuća je kreirana tako da skladno koegzistira sa okolinom i približi vlasnike prirodi.

 

 

U podnožju kuće napravljeno je jezerce iskopavanjem zemlje koja je po potrebi bila nasipana na duge delove terena. Jezero je povezano sa sistemom za prikupljanje kišnice, koji služi da se održava željeni nivo vode.

 

 

I na gornjem delu placa kreirana je jedna manja vodena površina u kojoj se ogleda glavni ulaz u kuću. Veštački potok dalje se razdvaja i sliva sa obe strane kuće, da bi se ulio u jezerce u podnožju. Cirkulisanje vode omogućeno je pumpama koje vraćaju vodu nazad od jezera do ulaza.

 

 

Glavni ulaz u kuću je naročito upečatljiv: nalazi se u kvadratnom objektu visine četiri metra koji zauzima centralnu poziciju u kući, a izgrađen je oko 30 metara visokog stabla drveta.

 

 

Od ulaza se kuća razdvaja na dva krila: privatno, sa spavaćim sobama, i zajedničko, gde se mogu naći pomoćne prostorije i garaža, a zatim i dnevna zona.

 

          

 

Četiri spavaće sobe raspoređene su na dva nivoa, a svaka je opremljena privatnim kupatilom i terasom.

 

 

Sa druge strane, stakleni most prelazi preko potoka vodi niže ka dnevnoj zoni.

 

 

Kuhinja, trpezarija i dnevna soba nadovezuju se na natkrivenu terasu sa prostorom za roštiljanje i obedovanje na otvorenom.

 

 

Kutak za relaksaciju smešten je na platformi koja "lebdi" iznad padine – bazen sa ležaljkama poziva na druženje i uživanje u pogledu.

 

 

 

 

 

Foto: José Margaleff / Hector Velasco Facio