PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Fantastična vila na moru: Zidovi od kamena i dnevni boravak na otvorenom (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 27.10.2023

Oslonjena na kikladsku tradiciju i pravljena od lokalnih materijala, ova kamena vila je dobitnik brojnih nagrada. Glavni prostor za boravak je velika terasa natkrivena pergolom, dok su komadi kamena iskopanog na lokaciji dobili svoje specijalno mesto.

 

Skrivena od pogleda prolaznika u brdima Mikonosa, a otvorena prema moru i zalasku sunca iznad kikladskih ostrva, nalazi se Vila Mandra, izuzetan projekat grčkih arhitekata iz K-Studia.

 

 

 

Inspirisana tradicijom, kamena vila se sastoji se od tri manja volumena koji okružuju veliku terasu natkrivenu pergolom, otvorenog pogleda na more

 

Inspirisani skromnošću i kompleksnošću lokalnog nasleđa, projektanti su svoj arhitektonski izraz sveli na dva manja, tradicionalno bela volumena i treći od kamena iskopanog na samoj lokaciji, pozicioniranih oko velikog otvorenog prostora prekrivenog  drvenom pergolom.

 

 

Prirodno uklopljen u ostrvski ambijent, zid od kamena je sazidan i oko uređenog vrta, čuvajući privatnost lokacije. Neki od kamenih zidova ostali su grubi i neobrađeni, dok su neki tradicionalno obojeni belim krečom.

 

 

Kuća je građena za mladi par, kao šestosobna vila za odmor u kojoj bi uživali sa porodicom i prijateljima. Ideja opuštenog letnjeg života, povezivanja sa dragim ljudima i prirodom, najviše je uticala na razvoj koncepta, pa arhitekte navode da ovde forma, umesto da prati funkciju, prati emocije i svaki deo prostora postaje nova prilika za odmor, razmišljanje i istraživanje.

 

 

Centralna tačka koncepta je velika natkrivena terasa okružena spojenim volumenima kuće, zamišljena kao zajednički prostor  za druženje i odmor, nalik velikoj dnevnoj sobi na otvorenom. Da bi ova zamisao funkcionisala u sunčanim i toplim klimatskim uslovima, terasa je natkrivena laganom drvenom pergolom, koja joj obezbeđuje hlad i zaštitu.

 

 

Direktno povezana sa unutrašnjim dnevnim boravkom i kuhinjom, a sa veličanstvenim pogledom preko bazena na Egejsko more, terasa je opremljena velikim drvenim stolom za ručavanje i udobnim outdoor nameštajem, uz šarmantne dekorativne detalje.

 

 

 

Prirodni lokalni materijali, kamen I drvo, daju karakter ovoj višestruko nagrađivanoj vili

 

Ključna za karakter kuće je paleta tradicionalnih materijala kao što su kreč, kamen i drvo, primenjenih i prilagođenih savremenim tehnikama, stvarajući tako inspirativnu arhitekturu koja spaja lokalno nasleđe sa savremenim načinom života.

 

 


Pogledajte i ove fantastične kuće:

Kako ispuniti san: Fantastična kamena kuća za odmor među maslinama (VIDEO)

Veličanstveni kompleks vila sa bazenom na Kritu, dobitnik prestižne arhitektonske nagrade


 

Okrenute prema bazenu, kuhinja i dnevne prostorije otvaraju se prema dvorištu, dok su spavaće sobe smeštene u odvojenim zgradama sa svake strane, radi veće privatnosti.

 

 

Prirodni kamen i drvo  povezuju enterijer i eksterijer, uz svetle peščane tonove i puno zelenila. Izbor dekorativnih detalja nadovezuje se na ideju povezivanja tradicionalnog i modernog, tako da su dela moderne umetnosti zastupljena istovremeno sa predmetima i motivima istorijske Grčke.

 

Shop the look: moderna modularna  garnitura 

 

Ispod vrta sa bazenom nalaze se spavaće sobe, u kojima se neometano uživa u direktnom pogledu na more. Odvajanjem spavaćih soba, napravljena je jasna granica između zajedničkog  i privatnog prostora.

 

Shop the look: dizajnerska fotelja od kože 

 

Detalji poput uzglavlja od lanenog platna, zategnutog između metalnih šipki, noćnih ormarića od drvenih kutija u kamenim nišama, kao i mermernih pultova sa belim umivaonicima u kupatilu, govore o potpunoj posvećenosti dizajnu i promišljenom praćenju koncepta.

 

 

Kamen iskopan na samoj lokaciji i ručno obrađen, simbol je prisutan u celom kompleksu. Kod prednjeg ulaza, označenog razmakom u kamenom zidu, drveni krovni nosač proteže se preko terase i oslanja na spoljnjem uglu na veliki komad neobrađenog kamena na mestu stuba. Takođe, više grubih kamenih blokova je razbacano u hodnicima i oko bazena, formirajući kamene staze od spavaćih soba do glavnog prostora za život na otvorenom.

 

 

U kontrastu sa ovim grubim detaljima, stoji drvo masline koje je zadržalo svoj prostor i dobilo parče neba isecanjem otvora u pergoli, kako bi moglo neometano da raste.


Villa Mandra je višestruko nagrađivani projekat jednostavne, a opet luksuzne mediteranske kuće, oslonjene na kikladsku tradiciju, obogaćenu prirodnim materijalima i inspirisanu savremenim letnjim načinom života.

 


 

 

Projekat: K-Studio www.k-studio.gr
Fotografije:  Claus Brechenmacher i Reiner Baumann
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil