PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Veličanstveni kompleks vila sa bazenom na Kritu, dobitnik prestižne arhitektonske nagrade

  • Objavljeno:
  • 21.6.2023

Vile sa bazenom na Kritu, sa fantastičnim pogledom na more, uklopljene su u ostrvski pejzaž formiranjem veštačke pećine koja im je istovremeno zaklon i veza sa prirodom. Ovaj nagrađeni projekat, predstavlja savršeno rešenje luksuznog odmora u harmoniji sa prirodom.

 

Ovogodišnji dobitnik Architizer A+Awards 2023 u kategoriji neizgrađenih ugostiteljskih objekata je grčki arhitektonski biro Lefteris Tsikandilakis + Architects sa projektom Elysium Caved Villas, pet luksuznih vila, dizajniranih u harmoniji sa prirodom.

Smešten u Agia Pelagiji, u Heraklionu na Kritu, projekat se sastoji od pet povezanih vila sa privatnim bazenima. Glavne karakteristike su implementacija u pejzaž, izgradnja uz korišćenje lokalnog zemljišta i minimalna intervencija na parceli.

 

 

Luksuzne vile uklopljene su ostrvski pejzaž smeštanjem u veštačku pećinu

 

 

Horizontalni prorez u tlu, u vidu veštačke pećine, obezbedio je prostor za smeštanje vila bez narušavanja pejzaža, stvarajući im zaklon i istovremeno ih povezujući za prirodom. Ovakvo pozicioniranje, omogućilo je orijentaciju celog kompleksa prema moru i fantastičan pogled iz svake vile.

 

 

Ulazima u dve bočne vile pristupa se preko staza koje se protežu po bočnim ivicama parcele, dok preostale tri vile imaju  zasebne spoljne stepenice i liftove, čime im se obezbeđuje maksimalna privatnost.

 

 

Uprkos zajedničkoj, kontinualnoj fasadi, svaka kuća je odvojena i zasebna celina, što je podržano postavljanjem vertikalnih elemenata koji definišu pojedinačna dvorišta. Iz svih vila je takođe omogućen nesmetan pogled na more. 

 

 

 


Pogledajte i ove kuće pored mora:

Prizemna kamena kuća u Toskani sa fantastičnim pogledom na more (PLAN)

Mediteranska kuća poput skulpture savremene umetnosti


 

 

Infinity bazen u dvorištu i pogled na more, luksuzni odmor u harmoniji sa prirodom

 

 

Upotrebljeni materijali i outdoor nameštaj savršeno su kompatibilni sa prirodom. Kamen, drvo, zemljani tonovi, ali i vegetacija i arome koji uspevaju u ovoj oblasti doprinose harmoničnoj atmosferi u duhu Krita. 

 

 

Terasa sa infinity bazenom u potpunosti je opremljena za celodnevni boravak i uživanje pod vedrim nebom.

 

 

Nakon eksterijera, unutrašnjost se nastavlja u identičnom stilu, uz dodatak jedinstvenog osećaja luksuza koji doprinosi prijatnoj atmosferi odmora.

 

Shop the look: okrugli tepih PLY,ručne izrade 

 

Topli tonovi i prirodni materijali pažljivo su ukomponovani sa elegantnim nameštajem i dekoracijom. Vile su planirane za korištenje tokom cele godine, pa je u enterijeru svoje mesto dobio i viseći kamin.

 

Shop the look: Enviro atraktivne visilice,danskog dizajna 

 

Povlačenje iza svake vile od 2m omogućilo je prirodnu ventilaciju i osvetljenje na oba nivoa. Istovremeno, stvara intimni kutak u vili, idealan za trenutke spokoja i opuštanja.

 

 

Pojedinačna dvorišta sa bazenom formirana na istočnoj strani parcele prostiru se na dva nivoa, dok je na severoistočnoj strani  smešten prostrani balkon sa vidikovcem, odakle se posetiocima pruža fantastičan panoramski pogled, uz potpuni doživljaj Krita.

 

 

 

Projekat: Lefteris Tsikandilakis + Architects

3D Renderi: TABARQ

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil