PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kako je drvo jabuke okupilo porodicu i odredilo raspored prostorija u porodičnoj kući

  • Objavljeno:
  • 16.2.2023

Inspirisana drvetom jabuke koje je izazvalo čistu ljudsku emociju, ova prizemna porodična kuća sa staklenim zidovima, minimalističkog dizajna, fokusira se na lepotu šume u okruženju i podseća na važnost usklađenosti čoveka i prirode.

 

Na prostranom, šumovitom placu usred kanadske tajge smestila se ova moderna, prizemna kuća, snažno povezana sa svojim okruženjem. Zamišljena je kao mirno porodično utočište gradske porodice, sa željom da se boravkom u njoj povežu međusobno kao i sa prirodom, uživajući u trenucima osame.

Ovaj kompleksan zadatak poveren je poznatoj kanadskoj firmi ACDF Architecture međunarodno poznatoj po projektima nove generacije značajnih i upečatljivih objekata. Apple Tree House, prizemna staklena kuća predstavlja njihov posvećen arhitektonski pristup negovanju ljudskih veza sa prirodom.

 

 

Iza imena Apple Tree House stoji emotivna priča iz detinjstva vlasnika. Drvo jabuke bilo je simbol njegovih najranijih susreta sa prirodom kao i kontinuiteta te veze godinama kasnije dok je brao jabuke sa sopstvenom decom, deo tradicije kvalitetnog vremena provedenog sa porodicom u zagrljaju prirode. Nostalgija za ambijentom voćnjaka izazvala je iskrenu i čistu emociju i tako je drvo jabuke postalo okosnica projekta, centralni stub koji povezuje arhitekturu, kuću i porodicu.

 

 

Integrisano drvo u atrijumskom prostoru kuće omogućilo je porodici da uživa u željenoj povezanosti sa prirodom, osiguravajući da okolina kuće postane mnogo više od pasivne lepote. Vidljivost dnevnih i sezonskih promena i direktna povezanost sa razvojem biljke, svakodnevno su podsećanje na važnost kohabitacije prirode i čoveka.

 

 

Implementacija prostora za drvo jabuke odredila je prostornu organizaciju cele kuće. Strukturalno, kuća se sastoji od tri segmenta, kutijasta kubusa, postavljena na betonsku ploču. Prvo je u centru napravljen otvor, dovoljan za potrebe razvoja drveta, a onda su oko njega raspoređena ova tri segmenta, smicanjem i uklapanjem prilagođena funkciji za koju su namenjeni.

 

 

U jednom segmentu nalazi se garaža i servisni deo kuće, a drugi je posvećen spavaćim sobama i kupatilu dece. Treći, glavni segment, sastoji se od master spavaće sobe, dnevnog boravka sa kuhinjom i kupatilima. Svi delovi ove celine održavaju vizuelne veze kako sa prirodnim okruženjem spolja, tako i sa unutrašnjim prostorima kuće, preko otvorenog centralnog dvorišta.

 

 


Pogledajte još:

Moderna kuća sa spektakularnim pogledom na jezero (Plan) 

Izgrađena za 1 dan: neverovatna mobilna kuća od kontejnera napravljena za uživanje u prirodi (PLAN) 


 

Po rečima projektanata, bez obzira gde uđete u ovaj dom, odmah ste uronjeni u isto bogato iskustvo. Namera je bila da se izbegne sekundarni ulaz koji ne bi bio arhitektonski zanimljiv, ili koji se ne bi uklapao u transparentnost i otvorenost celokupnog dizajna.

 

 

Kako bi zamaglili granice između unutrašnjosti kuće i spoljašnje prirodne lepote, ACDF se fokusirao na transparentnost i otvorenost kao osnove za arhitektonski koncept modernističke i minimalističke staklene kuće. Apple Tree House je još jedan odraz ACDF-ovog inovativnog pristupa izgrađenom okruženju. Sa fokusom na korisničko iskustvo, dobro planiran, ekonomičan i efikasan projekat postavlja standarde za stvaranje emocija bez ekstravagancije.

 

Shop the look: trpezarijski sto   i  stolice   od punog drveta.

Visilica danski dizajn.

 

Enterijer kuće je fluidno umetničko delo. Glavni fokus je na otvorenom, na lepoti prirode koja se razvija kroz četiri godišnja doba, uokvirena potpunom transparentnošću staklenih zidova. Da bi se održala ta ravnoteža, nameštaj je pažljivo biran i neutralan.

 

 

Detalji poput klavira u ulaznoj zoni, u niši napravljenoj po meri, unosi dah elegancije i sofisticiranosti u prostor. Posebna pažnja posvećena je akustici prostora. Da bi se izbegli negativni efekti, poput odjeka, česti u prostorima sa velikim staklenim površinama, projektanti su koristili drvenu oblogu plafona na predviđenim razmacima i apsorbujućim materijalima ispod nje.

 

 

Nameštaj dizajniran u Kvebeku upotpunjuje udobnost dnevne sobe, i sa svojim svetlosivim, ružičastim i zelenim tonovima unosi suptilne boje u okruženje. Viseći kamin francuske proizvodnje jedini je dekorativni prodor u elegantnom, minimalistički nameštenom prostoru.

 

 

Segmenti kuće, kao i otvori na njima, orijentisani su tako da maksimalno iskoriste sunčevu svetlost, u svim periodima dana i godine. Prisustvo obilne sunčeve svetlosti takođe pomaže u zagrevanju betonskih podova i sprečavanju gubitka toplote

 

Lepota arhitekture inspirisana jednim drvetom, fokusirana je na ispunjenje ljudskih emocija. Emocija bez ekstravagancije, opisuju ACDF arhitekte.

 

 

 

PLAN

Architect: ACDF Architecture

Architectural Project Team: Maxime-Alexis Frappier, Martin Champagne, Mireille Létourneau

Photographer: Adrien Williams

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil