PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Ušteda energije do 80%: prva porodična kuća od konoplje u Srbiji

  • Objavljeno:
  • 21.5.2022

Hemplicity Home je samoodrživa porodična kuća i prva kuća od konoplje u Srbiji. Izradjena je od materijala koji je je vatrootporan, otporan na  vlagu i može da napravi uštedu energije i do 80 posto. Koje sve prednosti pruža inovativna gradnja ove neverovatne kuće, pročitajte u 1. delu naše priče.

 

Na ovogodišnjem, 44. Salonu arhitekture Gran pri i Nagradu u kategoriji Arhitektura dobila je Kuća od konoplje na Homoljskim planinama. Značaj ovakvog priznanja, kao i to što ovo nije prva nagrada koju je Kuća od konoplje dobila, govori o zasluženoj pažnji koju je ovaj inovativni način građenja dobio kako od stručne javnosti tako i od sve brojnijih pojedinaca zainteresovanih za ekološku gradnju.

 

Industrijska konoplja kao građevinski materijal

 

Kada govorimo o materijalima za eko gradnju, prvo pomislimo na drvo, zemlju, slamu. Iako je industrijska konoplja, kao jedna od prvih kultivisanih biljaka, dugo prisutna na našem području, o njoj ne znamo puno, a još manje je povezujemo sa gradnjom.

 

Industrijska konoplja je biljka poreklom iz srednje Azije, nezahtevna u pogledu geografskih uslova za rast. Period uzgoja konoplje je 90 do 120 dana, što je mnogo brže od drveta koje se tradicionalno koristi u građevinskoj industriji, i u tome leži njena velika prednost. Druga, ne manje bitna, prednost konoplje nad ostalim materijalima je njena sposobnost sekvestracije ugljenika. Radi se o procesu u kom biljke uzimaju ugljen-dioksid iz atmosfere i tokom fotosinteze pretvaraju u ugljenik, koji zatim skladište u obliku drveta i vegetacije.Konoplja apsorbuje više od 20 tona ugljenika po hektaru, uz mogućnost dve žetve godišnje. Pritom, samo jedan hektar je dovoljan da se obezbedi materijal potreban za prosečnu kuću.

 

Lebdeća forma samoodržive kuće u prirodi, Foto: Marko Milovanović

 

Rasprostranjena je i zabluda da građevine od eko materijala ne mogu izgledati moderno, da su to više sirovine za tradicionalnu, rustičnu gradnju. Zato je Kuća od konoplje, Hemplicity Home, prva kuća od konoplje u Srbiji, odličan primer i za mogućnosti u oblikovanju i za ekološku važnost ovakve gradnje.

 

Hemplicity Home – prva kuća od konoplje u Srbiji

 

Projekat potpisuju arhitekte Ljubica Arsić, Daniel Fuchs i Aleksandar Simonović. Oni su u netaknutoj prirodi Homoljskih planina smelo postavili objekat koji ne podilazi okruženju, već se u njemu uzdiže kao samostalan artefakt, uspostavljajući dijalog sa prirodom. Izdužena, lebdeća forma objekta orijentisana je tako da maksimalno iskoristi potencijal sunčeve svetlosti i ujedno omogući široke vizure i očaravajući pogled na planinske vence koji je okružuju. 

 

Ekološka kuća od konoplje orijentisana prema suncu, Foto: Ljubica Arsić

 

Kuća je koncipirana u dva nivoa koja prate prirodni nagib terena, sa osnovom koja ima modularnu, saćastu strukturu. Modularni koncept daje mogućnost tipske proizvodnje kao i lakog prilagođavanja kontekstu i zahtevima korisnika. Po obimu cele kuće postavljena je konzolna terasa.

 

Modularni koncept energetski efikasne kuće, Foto: Marko Milovanović

 

Centralnu zonu kuće čine dnevna soba sa kaminom  i panoramskim pogledom i open space trpezarija sa kuhinjom. Kuća ima dve spavaće sobe sa zasebnim balkonima. Od sadržaja, tu su još vinarija, sauna i staklena bašta u kojoj se može gajiti organsko povrće. U zasebnom delu kuće se nalazi master apartman sa kupatilom, sa pogledom na severnu stranu objekta.

 

Moderan enterijer koji u potpunosti iskorištava dnevnu svetlost, Foto: Hemp Homes

 

Trpezarija i kuhinja, centralna zona kuće od konoplje, Foto: Marko Milovanović

 

Rustični zidovi od konoplje debljine 35cm ostavljeni su vidljivi u enterijeru, kombinovani sa drvenim hrastovim podovima i prozorskim otvorima od poda do plafona 

 

Zidovi od konoplje koji dišu, Foto: Ljubica Arsić

 

Unutrašnjost objekta se prostire na 228 m2. Suteren je površine 55 m2 plus 38 m2 staklenik. Sprat je površine 135 m2, sa terasama od 90 m2. 

 

Kuća poseduje sistem za prikupljanje kišnice, solarne panele, sistem za prečišćavanje otpadnih voda i prikupljanje organskog otpada, što je, uz proizvodnju sopstvene hrane, dobar put ka samoodrživosti

 

Staklenik za sopstvenu proizvodnju hrane, Foto: Ljubica Arsić

 

Proces izgradnje konopljom

 

Gradnja jedne ovakve kuće podrazumeva prvo postavljanje temeljne ploče, a zatim konstrukcije kuće, koja može biti drvena, betonska ili metalna. Nakon toga se postavlja oplata u koju se izliva ispuna od mešavine konoplje, kreča i vode. Ovako dobijen materijal je vatrootporan, otporan na buđ i vlagu, na štetočine i glodare. Ima visoku sposobnost zvučne i toplotne izolacije i može da napravi uštedu energije i do 80 posto. Nema otpada ni toksina, materijal je zdrav po životnu sredinu i može da se reciklira.

 

Drvena konstrukcija za kuću od konoplje, Foto: Daniel Fuchs

 


Porodične kuće inovativne gradnje i arhitekture otkrijte u 

Kuća na Avali: Sjajan koncept transformacija prostora (DETALJAN PLAN)

Zadivljujuća kuća-most nad kanadskom šumom


 

Što se tiče emisije CO2, konoplja je daleko bolje rešenje od upotrebe betona i cementa, jer vrši prikupljanje i skladištenje ugljeničnih jedinjenja. Zahvaljujući kreču, CO2 se vezuje za strukturu zida i ne odlazi u atmosferu, dok konoplja i u toku rasta apsorbuje CO2. Samim tim, povećana upotreba konoplje u gradnji mogla bi znatno da utiče na postizanje željene nulte emisije ugljenika u građevinskoj industriji.

 

Koja je vizija, cena izgradnje i koje sve prednosti nudi širi koncept izgradnje kuća od konoplje pročitajte u 2. delu naše priče, u razgovoru sa investorom i pokretačem ideje.       

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil

 

Foto: hemplicity.co

 

Autori: Ljubica Arsić M.Arch. i Daniel Fuchs MSc ETH

Saradnik: Aleksandar Simonović. M.Arch
Inicijator i kreator koncepta: Predrag Milosavljević
Izvodjač radova: Hemplicity.co

Lokacija: Žagubica, Homoljske Planine

Godina: 2017-2021