PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kuća na Avali: Sjajan koncept transformacija prostora (DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 25.6.2021

Kuća Avala je rezidencija smeštena u pastirskom pejzažu na istoimenoj planini, u blizini Beograda. Zahvaljujući inovativnim dizajnersko-funkcionalnim rešenjima sve je pokretno, svaki segment ove kuće može se menjati i transformisati.

 

Na plodnom tlu planine Avala koja se nalazi u neposrednoj blizini Beograda, nikla je kuća, koja predstavlja oličenje kako vredni napori na dizajnu mogu iznedriti fantastačan, inovativan prostor za život.

 

Prostor je osmišljen tako da bude pitak, a komunikacija u samom enterijeru jednostavna. Početna ideja, je ideja vlasnika, lokalnog majstora koji se inače bavi renoviranjem enterijera i koji je pozvao studio TEN da u zajedničkoj saradnji razviju, a potom i ostvare njegovu prvobitnu zamisao.

 

Vidljivi spojevi čeličnih ramova na ovom objektu potenciraju njegovu lakoću i prozračnost, a velika staklena platna pružaju osećaj dobrodošlice.

 

Veština lokalnih majstora

 

Počevši od ideje za ovakvim tipom kuće, preko materijala koji su korišćeni u izradi objekta, majstora i izvođača radova, akcenat je uvek bio na lokalnom, kako bi lokalna zajednica imala dobrobiti od građenja jednog ovakvog objekta. Potporna ideja je i bila jednostavnost, kako bi budući vlasnik što lakše mogao da održava svoj dom, bez većih komplikacija.

 

 

Objekat je na određen način integrisan u topografiju terena, koji nastavlja da teče ispod kuće u vidu kosine i pravi odličan spoljni natkriveni prostor. Povezan je i postao je jedno sa prirodom.

 

Izgrađena u voćnjaku, na terenu od 16x16 metara, ova kuća je oslonjena između ostalog i na dve velike betonske stene, gde jedna predstavlja stepenište ka bašti, a druga magacinski prostor. Još jedna od karakteristika koje krase ovaj objekat je deo otvorenog terena u obliku kvadrata, koji ova kuća opkružuje i dodatno približava prirodu korisniku. 

 

Staklena fasada je u savršenoj kompoziciji sa čeličnim konstrukcijama

 

Svaki segment ove kuće može se menjati

 

Osnova kuće je takva da ga slobodno možemo nazvati objektom otvorenog rama sa jedinstvenim prostorom. Ako bismo se malo zagledali, shvatili bismo da sve čelične konstrukcije, cevi, spregovi i platna različitih materijala utiču na to da se od jednog jedinstvenog prostora može napraviti više manjih, jednako funkcionalnih. Recimo, pomeranjem određenih površina, pregrađuje se prostor. Na taj način su nikle odlično pozicionirane četiri odvojene terase, koje su obrađene različitim materijalima i mogu imati različite funkcije.

 


Pročitajte još:

Bela planinska kuća

Porodična oaza za odmor: Eko kućice od 40 m² sa planom


 

 

Sve je pokretno, svaki segment ovog objekta može biti i otvoren i zatvoren, a da u isto vreme ne gubi ni malo na svojoj funkcionalnosti. Pregrađivanjem pomoću staklenih i tekstilnih platna u punoj spratnoj visini, odvaja se spavaći deo od kuhinje, dnevnog boravka, trpezarije i kupatila.

 

Podne keramičke obloge

 

Zavese kao pregradni element

 

Potpuna transformacija prostora zapravo nastaje kada se centralni deo u kojem ima 10 klizno-rotirajućih vrata kompletno otvori i poveže sa terasama na uglu, praveći jedan veliki prostor koji daje novu draž i pravi novu atmosferu gde sve senke nestaju, a prostor potpuno drugačije diše.

 

 

Jedina barijera koja pravi novu igru svetlog i tamnog su zapravo tende koje su postavljene na fasadi ovog objekta, čineći ovaj dom i savremeno sklonište od spoljnog sveta.

 

Crne tende

 

Studio TEN je za kuću na Avali dobio nagradu na 43. Salonu arhitekture u Beogradu, u kategoriji Arhitektura.

 


Pročitajte još:

Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom (PLAN)

Kuća iz snova: Kada arhitekta kreira kuću za sebe (VIDEO i PLAN)


 

Kvadratura prostorija je promenljiva

 

Kroz svoje pokretljive elemente, kuća menja razmeru i utisak kompletnog prostora - od enterijerskog prostora površine 46m2 do jedinstvenog otvorenog prostora od 156m2. Granice ka otvorenom i prirodi su stoga promenljive, a enterijer je multifunkcionalan i omogućava da se svaka od prostorija (kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, kupatilo ili spavaća soba) u trenutku korišćenja stopi ili u jedan veliku celinu, ili pak napravi drugačija kvadratura spajanjem ili odvajanjem dve prostorije.

 

Usled pokretnih elemenata kvadratura prostorija može biti drugačija, pa tako primer kvadrature po nacrtu može biti sledeći:

 

Kuhinja - 9.3m2

Trpezarija i dnevni boravak – 22.75m2

Kupatilo – 4.65m2

Spavaća soba – 9.3m2

Terase – 69.9m2

Mreža – 39.7m2

Baštensko kupatilo i ostava – 8.24m2

 

 

 

 

Tekst: Jelena Dimitrijević, Dipl Arh.

Autori projekta: Studio X=(T=E=N)

Klijent: Zoran Spasojević

Fotografije:  Miloš Martinović, Maxime Delvaux, Relja Ivanić