PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Savremena kuća za najbolje godine bračnog para

  • Objavljeno:
  • 8.10.2021

Predstavljamo vam šarmantnu kuću na 155m2 u Sloveniji, projektovanu za bračni par čija su deca odrasla i napustila gnezdo. Ovaj dom je savršena inspiracija za uske parcele, a na inovativan način spaja tradiciju alpskih kuća sa savremenom formom.

 

Nakon što su deca odrasla i odselila se, kao i svi tako i ovi roditelji ponovo su postali par. Kuća je stoga projektovana da ispuni njihovu kompletnu listu očekivanja i ličnih preferencija kako bi kreirali savršeni dom za njihove najbolje godine. 

 

Sa ulične strane, kuća svojim manjim prozorima i formom doprinosi intimnosti

 

Umesto da kuću kreiraju kao klasičan dom sa više zasebnih soba, arhitektonski studio Biro Gašperič koji je bio angažovan na projektu, otišli su korak dalje i kuću učinili funkcionalnom, međusobno povezanom, sa jednospratnim volumenom okrenutim ka prirodi.

 

 

Kuća leži na padini ispod planina, na predivnoj zelenoj livadi. Ona svojom formom asocira na šiljate grebene planina koji se ogledaju u tipičnom alpskom krovu, glatkih i ravnih površina. Na istočnom kraju lokaliteta, kuću čuva usamljena lipa a intenzivno zelenilo ukazuje na obližnji potok. Sama kuća je blago položena preko ne toliko strme padine brda, ostajući pritom iste visine.

 

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Planinska lepotica u Sloveniji
Moderna planinska vikendica


 

Glavna terasa u zagrljaju pergole orijentisana je prema jugu i suncu. Ona proširuje unutrašnju trpezariju i besprekorno se povezuje sa kuhinjom zahvaljujući sličnim podnim oblogama adaptiranim za spoljašnje okruženje.

 

Zastakljivanje terasa Beograd

 

Dnevnu sobu vizuelno proširuje panoramski prozor okrenut prema prelepoj obližnjoj dolini, dok zastori u vidu letvica na fasadi prave ugodan hlad tokom toplih meseci.

 

 

Ovaj razigran prostor podstiče slobodu sa pažljivim rasporedom elemenata, a otvorenog je koncepta kako bi svaki član porodice mogao nesmetano da komunicira sa drugim. Dnevna soba je upotpunjena kaminom, koji daje pravu toplinu domu, kao i bibliotekom dužinom celog zida, kako bi se zamaskirao prazan zid bez prozora.

 

Shop the look: Dvosed Big W, Enviro DesignConceptStore

 

U nastavku dnevne sobe nalazi se kuhinja koja čini moćnu kombinaciju pastoralnog stila i savremenog pristupa. Ona je u skladu sa seoskim okruženjem, ali i dalje poštuje strast vlasnika prema modernom i novom.

 

 

Shop the look: Visilice Silvia, Enviro DesignConceptStore

 

Po ulasku u glavnu spavaću sobu nalazi se i mali prostor za rad od kuće, dok vlasnici ne budu otišli u penziju. Radni sto svedenog karaktera kao i police rađene su po meri.

 

 

Iako je ovo kuća za dvoje, želja para bila je da dom bude koncipiran tako da u njoj mogu funkcionisati četiri ili šest osoba, kako bi deca sa unučićima mogli da ih posećuju i prespavaju. Ovo je omogućeno intimnim, zasebnim noćnim zonama sa sopstvenim kupatilima, lociranim u svakom kraku kuće.

 

 

U ranijim karijernim godinama često sanjamo kako ćemo početak penzije provesti u idealnoj kući, daleko od gradske vreve i gledati na tremu sunce koje zalazi sa voljenom osobom pokraj koje smo čitav život. Upravo je to ono što ova kuća zaista i pruža.

 

 

Plan kuće

 

Korisna površina: 155 m2

Površina placa: 1116 m2

 

 

Arhitekte projekta: Biro Gašperič

Fotografije: Virginia Vreci