PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Planinska lepotica u Sloveniji

  • Objavljeno:
  • 14.3.2018

"The Wooden House" (drvena kuća), brvnara jednostavnog naziva ali ne i običnog dizajna, ponela je titulu najboljeg zdanja izgrađenog od drveta u Sloveniji . Poštujući lepotu prirode, arhitekte lokalne kompanije "Studio PIKAPLUS" sa Janom Hladnik Tratnik i Tinom Lipovž na čelu projekta, kreirale su kuću dostojnu njenog okruženja.

 

Smeštena u regiji Kanji Dol, u mirnom krajoliku okruženom brdima, kućica je dizajnirana tako da pruži vlasnicima relaksirajuće utočište koje će ih maksimalno približiti prirodi, brišući barijeru između enterijera i prirodnog okruženja.

 

 

"Kuća je izgrađena za mladu slovenačku porodicu koja trenutno živi u velikom gradu u Italiji, a želela je da poseduje kuću za odmor kada se vrate u rodni region. Glavna ideja bila je da im pružimo dom nedaleko od njihovog rodnog grada, ali okružen netaknutom prirodom", objašnjavaju arhitekte.

 

Kuća je stoga smeštena na samom kraju proplanka okruženog  bujnom zimzelenom vegetacijom, a ograničenja koja je postavila sama veličina placa, uslovila su gradnju relativno malog objekta.

 

 

U SKLADU S PRIRODOM

 

Načinjena da izdrži oštre vremenske uslove, kuća je zaštićena tamnim krovom od savijenog metala koji se obmotava oko nje i utapa u pozadinu od niza zimzelenog drveća. Prednja i zadnja fasada prekrivene su drvetom, a sveden dizajn upotpunjen je nestandardnim oblicima i velikim staklenim površinama. Ulaz je uvučen i natkriven masivnim krovom. Osvetljenje koje je ugrađeno duž natkrivenog dela, noću dodatno naglašava interesantan oblik krova.

 

 

Najveći izazov za nas bio je da kreiramo kuću koja je s jedne strane udobna, a s druge, u potpunosti skladna s prirodnim okruženjem, i verujemo da smo uz jednostavnost forme i minimalno ali dobro dizajniran pejzaž, to i postigli", navode arhitekte.

 

 

82 m² ZA UŽIVANJE

 

Kao kontrast tamnom omotaču kuće stoji konforna unutrašnjost obložena svetlim drvetom, koja nastavlja temu sjedinjavanja s prirodom. Dva nivoa drvene kuće prostiru se na 82 kvadratna metra.

 

 

 

Forma prostorija uslovljena je strmim kosinama krova, a izuzev kupatila, svaka prostorija okrenuta je ka frontalnoj staklenoj fasadi koja poziva obilje svetlosti u unutrašnjost i približava joj živopisne boje i predele koji okružuju kuću.

 

 

U prizemlju, dnevna zona koju čine kuhinja, trpezarija i dnevna soba, organizovana je u obliku slova L, sa prostorijama koje se nastavljaju jedna na drugu, dok su kupatilo i sauna smešteni u zadnji deo kuće. 

 

 

Drvo u svetloj nijansi i neutralna paleta boja dominiraju enterijerom, čiju unifiormnost razbija poneki komad nameštaja u kontrastnoj crnoj boji, poput sofa i fotelje u dnevnom boravku, ili modernih kuhinjskih uređaja.

 

 

Na spratu se nalaze spavaće sobe, glavna i dečija, razdvojene visećim stepeništem. Ove prostorije opremljene su najosnovnijim nameštajem, krevetima i ugradnim ormarima, zadržvajući na taj način čist izgled i opuštajuću atmosferu. Iz obe sobe pruža se pogled na centralnu dnevnu zonu.

 

 

 

 

 

PLAN

 

 

 

Foto: Miha Bratina