PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna planinska vikendica

  • Objavljeno:
  • 19.12.2019

Atraktivna brvnara okružena šumama regionalnog parka Poisson Blanc u Kanadi je savršen primer kako male izmene u dizajnu mogu da transformišu klasičnu kuću sa spuštenim krovom u moderan i atraktivan objekat.

 

Smeštena 120 kilometara severno od Otave, mikro brvnara "La Pointe" dostupna je posetiocima kanadskog parka koji mogu da je iznajme na kraći vremenski period i uživaju u prirodi.

 

 

Arhitektonska firma iz Montreala "Atelier l'Abri" projektovala je i izgradila ovu modernu reinterpretaciju planinske kućice. Od klasičnog dizajna u obliku slova A, "La Pointe" je nešto izgubila, a nešto zadržala, a sve u cilju boljeg povezivanja s prirodnim okruženjem.

 

 

"Svojim trouglastim oblikom brvnara nudi reinterpretaciju legendarne kuće A-forme koja je stekla veliku popularnost u Severnoj Americi tokom 50-ih godina. Dizajnerima je bilo važno da kreiraju jednostavnu, gotovo skulpturalnu strukturu koja će ponuditi funkcionalan prostor okrenut ka prirodi", navodi se iz Atelier l'Abri.

 

 

 

Kosi krov prekriven je metalnim panelima, što je standardan izbor u tom klimatskom području. Spoljašnjost je obložena kedrovim drvetom koje će primiti srebrnastu patinu tokom vremena.

 

 

Unutrašnji životni prostor smanjen je na samo jednu polovinu u odnosu na tradicionalnu kuću, a druga polovina iskorišćena je za funkcionalan spoljašnji prostor – veliku natkrivenu terasu koja može da se koristi tokom većeg dela godine.

 

            

 

Masivni prozori i unutrašnjost obložena jelovim drvetom dodatno pozivaju prirodu unutra i kreiraju svetao i prijatan ambijent za opuštajuće momente i beg od užurbane svakodnevice. Enterijerom dominira kombinacija drveta i crne boje koja pruža kućici istovremeno i moderan i rustičan izgled.

 

 

Unutrašnji prostor je otvoren i čini ga više povezanih funkcionalnih zona. U prizemlju su smeštene čajna kuhinja i trpezarija koja ujedno funkcioniše kao dnevna i dodatna spavaća soba.

 

Prizemlje (kuhinja i trpezarija) + terasa

 

Kućica je opremljena nameštajem koji je izrađen po meri, stoga je i trpezarijski sto dizajniran tako da može da se spusti i prekrije dušecima, pružajući tako dodatan prostor za spavanje.

Glavna spavaća soba je smeštena na galeriji.

 

Spavaća soba na galeriji

 

 

Foto: Jack Jérôme