PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Nepogrešivi spoj drveta i betona za modernu porodičnu kuću (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 15.12.2023

Kuća u čijem izgledu dominira konzolna betonska ploča, projektovana je da zadovolji potrebe stanara, a da pri tom izvuče maksimum iz prirodnih uslova koje pruža lokacija. Optimalan balans u funkcionisanju između svakodnevnog života i vikend opuštanja sa društvom, uspešno je ostvaren u ovoj kući modernog dizajna. 

 

Arhitektura koja senzitivno čita potrebe korisnika, pristup je koji dokazano daje dobre rezultate u projektovanju stambenih koncepata. Laguna House osmišljena je kao odgovor na postojeći kontekst, uz pažljivo čitanje prostora i potreba ljudi koji će je naseliti. 

 

Moderna kuća sa kozolnom pločom kao zaštitom od sunca 

 

 

Smeštena u stambenom kompleksu, Laguna House ima privilegovan pogled na jezero, okolne planine i spektakularne zalaske sunca. Sa druge strane, lokacija je izazovna zbog nedostatka vegetacije i nejednake osunčanosti. TETRO Arquitetura se sa izuzetnom taktičnošću pozabavila ovim elementima, osmišljavajući dizajn koji ne samo da proširuje vizure, već i modulira solarne izloženosti.

 

 

Dominantno arhitektonsko rešenje, u konstrukciji i spoljnjem oblikovanju, bila je izgradnja velike konzolne ploče koja, pored svoje vizuelne atraktivnostisluži kao štit za kontrolu solarnog zračenja. Kao rezultat toga, unutrašnji prostori su okupani mekim sjajem prirodne svetlosti tokom kasnog popodneva kada su temperature prijatnije. 

 

 


Pogledajte i:

Jedna od najlepših ikad: Vila u Brazilu sa raskošnim spiralnim stepenicama, obmotana drvenom mrežom (PLAN)

Kuća za dizajnera: Futro House na obroncima Kosmaja (PLAN)


 

Projekat koji je omogućio balans između svakodnevnih aktivnosti i vikend opuštanja sa društvom 

 

Izgradnja praktične i funkcionalne kuće, sa kapacitetom da ugosti rodbinu i prijatelje vikendom, bila je jedna od glavnih zahteva budućih stanara. Uz to, težilo se i minimalnoj upotrebi stepenica. 

U tu svrhu, arhitekte su sve glavne funkcionalne prostore, uključujući glavnu spavaću sobu, dnevne i trpezarijske sobe, kuhinju i vešernicu, smestile na jedan, gornji nivo. Ova strategija rezultirala je kućom koja je praktična i usklađena sa životnim stilom svojih stanara.

 

Prateći nagib terena, izduženi volumeni kuće su kaskadno postavljeni formirajući dva smaknuta nivoa. Radi njihove maksimalne funkcionalne autonomije, omogućeni su zasebni prilazi svakom segmentu.  

U ulaznoj zoni, formiran je prostor za zeleni vrt, iznad kog je isečena ploča i otvoren pogled na nebo. Uz  drvene linijske elemente bočno postavljene sa obe strane, stvara osećaj povezanosti sa prirodom, a ujedno i ublažavaju topli vremenski uticaji. 

Na donjem nivou kuće smešteni su prostori namenjeni frekventnijoj upotrebi vikendom. Oni uključuju tri gostinske spavaće sobe, bazen i prostorije za pripremu i uživanje u hrani. Ovaj nivo je idealna dopuna gornjem, omogućavajući ravnotežu između svakodnevnog života i vikend druženja. 

Minimalističko oblikovanje, ravnih poteza, poigrava se detaljima poput drvene pergole umetnute u betonski okvir i lakih staklenih ograda na masivnim kubusima. Pažljivo uklopljeni detalji, kombinovanje različitih materijala, velike staklene površine u kontrastu sa belim betonskim zidovima i svedena oblikovnost, stvorili su prepoznatljiv karakter Laguna House i dizajnerskog potpisa potpisa brazilskog biroa Tetro Arquitetura.

PLAN

 

 

Projekat: Tetro Arquitetura 

Fotografije: Luisa Lage 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil