PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Ideal porodičnog života: Dvospratna kuća sa kaminom, okružena zelenilom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 12.4.2023

Dvorište sa roštiljem, zelenilo i hlad visokog drveća idealno su okruženje za porodičnu kuću. A kada je kuća interesantne forme, od modernih i kvalitetnih materijala i sa prelepim, funkcionalnim enterijerom – onda je to savršeni porodični dom.

 

U gusto naseljenoj zoni porodičnog stanovanja u Montevideu, izdvaja se kvart sa stambenim kompleksom od pet modernih kuća, ukoso postavljenih, i okruženih drvećem.

Ovaj kompleks, nazvan Casas Murillo, sastoji se od pet dvospratnih kuća identične forme, a rezultat je saradnje arhitekata iz  Urugvaja i Brazila, Santjaga Fernandesa i Candide Tabet.

 

 

Porodična kuća od drveta i stakla, okružena zelenilom

 

Najveći izazov za arhitekte bio je pozicioniranje pet dupleks kuća od 200m2 na parceli, tako da minimalno ometaju postojeće šumovito okruženje, a da optimalno iskoriste prirodne uslove.

Nakon studija o protoku vazduha i prirodnom osvetljenju, odabrali su da kuće pozicioniraju u krstastu šemu, što je rezultiralo rasporedom zanimljivog ritma, gde kuće imaju jedinstven izgled posmatrano sa svake tačke gledišta.

 

 

Prioritet je bio da se zadrži veličanstveno drveće pored svake kuće. Ono formira umirujući štit za kuće i njihove stanare, obezbeđujući im mir i privatnost. 

 

 

Kuće jednostavne forme od kubičnih elemenata sa dvovodnim krovom, svoju autentičnost su dobile dinamičnim rešenjima fasade, sa netipičnim otvorima i finalnom obradom u razičitim bojama i materijalima. Fasadni paneli od drveta i metala, beli malter i staklene površine, oplemenjeni su bujnom, autohtonom vegetacijom.

 

 

Spoljašnja terasa je namenjena za okupljanja i na njoj je roštilj glavna zvezda. Za popločanje je korišten reciklirani kamen od stare kuće.

 

 

 

Funkcionalni enterijer sa kaminom, za udobni  porodični dom

 

Direktno povezan sa spoljnom terasom kliznim staklenim vratima, otvara se očaravajući prostor dnevne sobe, u kom, poput ognjišta, dominira moderan viseći kamin.

 

 

Protežući se kroz dvostruku visinu dnevne sobe, a vidljiv kroz staklenu fasadu ovog dela kuće, samostojeći kamin  sa svojim olukom vizuelno se uklopio sa stablima drveća u okruženju.

 


Pogledajte još:

Naselje kao remek-delo: Jedno od najlepših mesta na svetu za porodični život 

Kuća u Petrovaradinu: originalan okvir za porodičnu harmoniju (PLAN) 


 

 

U prizemlju se nalaze zajednički prostori otvorenog plana, dnevna soba i trpezarija, a kuhinja je odvojena elegantnom staklenom pregradom u metalnom ramu, koja sa nastavlja na spoljašnje staklene zidove.

 

 

Na istom nivou nalaze se i odvojena TV soba, toalet i vešernica, a stepenicama se penje na gornju etažu. 

 

 

Osnova sprata je povučena u odnosu na prizemlje, ostavljajući tako prostor za dvostruku visinu dnevne sobe. Na spratu su smeštene dve dečije sobe sa svojim kupatilima, master soba sa kupatilom i garderoberom, a na galeriji iznad dnevne sobe je prostor za druženje i igru.

 

 

Murillo kuće smeštene su na istom placu na pažljivo isplaniran način, tako da svaka ima svoj delić privatnosti, postojeće zelenilo je zadržano i unapređeno, a ceo kvart je dobio arhitektonski vredne i vizuelno interesantne objekte. Uz ispunjene sve zahteve za sadržaj porodične kuće, one su  različitim orijentacijama, oblicima i materijalima stvorile dinamičan ambijent, ali i sigurno okruženje za igru dece.

 

 

PLAN

 

 

Murillo  1665

Projekat: Estudio Santiago Fernandez + Candida Tabet Arquitetura

Fotografije: Reinaldo Coser

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil