PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća u Petrovaradinu: originalan okvir za porodičnu harmoniju (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 10.12.2021

Porodična kuća Visum uzdiže se sa mesta odakle se pruža očaravajući pogled na Petrovaradin. Reč je o zdanju originalnog nesvakidašnjeg izgleda, koji predstavlja odgovor na izazov terena i okruženja.

 

Kuća Visum autora Dejana Mitova, Krste Radovanovića i Jelene Mitov iz studia Modelart Arhitekti projektovana je na taj način da se prednosti lokacije iskoriste u svoj punoći svojih potencijala. Sa ovog mesta pruža se očaravajući pogled na Petrovaradin što je uslovilo položaj samog objekta. Naime, kuća je izdignuta u odnosu na teren a samim tim i dominantna spram svoje okoline.

 

 

Međutim, lokacija je zbog strmog nagiba i nepristupačnog prilaza stvorila određene izazove autorima. Garaža i prilaz su blago spušteni u odnosu na ulicu a sam objekat zadire duboko u parcelu. Time je specifičnost terena uspešno rešena.

 

 

U oblikovnom smislu, kuća je svedenog arhetipskog oblika sa dvovodnim krovom, čija je geometrija na jednom delu "izlomljena", zbog prilagođavanja topografiji terena i funkcionalnim zahtevima.

 

 

Sa aspekta materijalizacije, kuća je podeljena na dva međusobno kontrastna elementa: jezgro i spoljni omotač. Jezgro je monolitni blok koji "izrasta" iz terena, čineći stabilnu i čvrstu vezu kuće i tla. Omotač od tamnog falcovanog lima, kako objašnjavaju arhitekte, čini zaštitnu "ljušturu", koja prelazi sa krova na fasadne zidove gornje etaže. Ovaj potez se pokazao ključnim za autentičnost eksterijera i utisak koji objekat ostavlja na prvi pogled. Reč je o zdanju originalnog nesvakidašnjeg izgleda.

 

 

Unutrašnjost tog omotača obložena je drvetom, čime se dodatno naglašava kontrast između spoljašnjosti i unutrašnjosti, porodične topline i hladnoće spoljašnjeg sveta. Ta impesija je jasna zahvaljujući velikim terasama i atipičnoj geometriji. Kao što i sami autori ističu, objekat iskače iz "šablonske" arhitekture porodičnih kuća i pruža drugačiju viziju savremene stambene arhitekture.

 

 

Kuća je funkcionalno podeljena na suteren i prizemlje. Pristup kući je u nivou prizemlja, gde se nalaze garaža i pešački ulaz.

 

 

Na ovoj etaži se nalazi veliki otvoreni prostor koji obuhvata dnevni boravak, trpezariju i kuhinju, kao i terasu.

 

Sa ove etaže spoljašnje stepenište vodi ka dvorištu, dok unutrašnje stepenište pruža ka suterenu, u kome su smeštene spavaće i dečije sobe, sa kupatilima.

 


SRODNE VESTI
Šarmantna porodična kuća u Sloveniji
Moderna vila na padini


 

Zbog velikog nagiba terena, suteren je većim delim iznad nivoa tla, što je omogućilo smeštaj navedenih prostorija.

 

Autor teksta: Milan Nikolić

 

 

PLAN KUĆE I PODACI:
• naziv objekta: Kuća Visum
• mesto: Petrovaradin, Srbija
• autori projekta: Dejan Mitov, Krsto Radovanović, Jelena Mitov, Modelart Arhitekti
• godina izgradnje: 2019-2021.
• površina: 260 m2
• spratnost: Su+P
• fotografija: Miloš Martinović
• enterijer: Studio White