PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Šarmantna porodična kuća u Sloveniji

  • Objavljeno:
  • 29.10.2021

Kako stvoriti kuću koja obezbeđuje kvalitetan život bez buke saobraćaja? Kako da se kreira nova i neobična forma od starog doma, a da svaki kutak bude iskorišćen? Porodična kuća nadomak Ljubljane nudi odgovore na sva ova pitanja, čak i više.

 

Pored reke Save, u opštini Medvode u centru Slovenije smeštena je šarmantna drvena kuća, koja je daleko od jednog standardnog porodičnog doma. Nazvana Straightforward House, ova kuća ima potpuno drugačiju priču nastanka: proces dizajna tekao je prirodno i samo u jednom smeru - daleko od starih i ustaljenih principa i prihvatajući kreativno i moderno.

 

Kuća na prvi pogled deluje običnije sa prednje strane, sa drvenim oblogama koje služe kao izolacija protiv ulične buke, ali ona će uskoro otkriti svoju velelepnu građevinu u intimnosti prirode ka kojoj je okrenuta.

 

 

Vlasnici su za ovaj projekat angažovali arhitektonski studio Biro Gašperič, a u proces projektovanja ušli sa jasnom vizijom. Želeli su da postojeću, staru, nefunkcionalnu, preveliku, energetski neefikasnu i arhitektonski neatraktivnu kuću zamene novom, insistirajući na „totalnoj suprotnosti od stare“ kao i želji za planinskom formom.

 

 

Imajući to u vidu, arhitekte su manju kuću produžili i nadogradili sa još jednim nivoom, podržan gredama. Proces projektovanja rezultirao je većom kvadraturom, gde samo jedna trećina konstrukcije čini stari dom.

 

 

Kuća koja se nalazi na uskoj parceli fantastično povezuje unutrašnji životni prostor sa terasom, outdoor kuhinjom, trpezarijom i dvorištem.

 

 

Vlasnici potiču iz porodice uglednih ugostitelja. Stoga je kuhinja i dodatni spoljni sadržaji jedan od fokusa nove kuće, što se može videti i odmah sa ulaza u dom gde kuhinja dočekuje sve koji uđu.

 

 

Samo su dva opipljiva traga „starog“ ostala nepromenjena, čime je sačuvan osećaj kontinuiteta porodičnog nasleđa. Jedan je vinski podrum, kome se sada lakše pristupa direktim ulazom u podrum kuće sa stražnje strane.

 

 

Drugi je trpezarijski sto, koji služi kao tihi podsetnik na sve odluke koje su oblikovale istoriju porodice tokom vremena.

 

 

Shop the look: Visilice, Enviro DesignConceptStore.

 

Nagibni teren nije smetao kada je forma kuće u pitanju, a nivelacija je izbalansirana manjim stepeništem koje vodi do dnevne sobe, čiji kamin dodatno utopljava ambijent pored drvenih greda i podnih obloga.

 

 

Shop the look: Modularna garnitura Bethoven, Enviro DesignConceptStore.

 

Stepenice pored kuhinje vode do noćne zone kuće, a sadrži glavnu i dečiju spavaću sobu kao i kancelariju. Ono što ovaj deo kuće čini posebnim jeste što su delovi prostora raspoređeni na nekoliko podnivoa i poluotvorenog su koncepta.

 

 

Svaki metar u ovoj kući je iskorišćen što svedoči i mala biblioteka i kutak za čitanje pored prozora u uglu spavaće sobe pored koje se nalazi i toalet.

 

 

Povezane vesti


U 6 koraka kako da izaberete idealna dušek za sebe


 

Elementi u kupatilu naglašavaju prirodu u kojoj se dom nalazi sa upotrebom drveta i kamenčića na podovima. Ono što je karakteristično za ovu prostoriju je da ne postoji jasna linija između tuša i ostatka prostorije, a sva voda od tuširanja odlazi u najnoviji sistem slivnika koji je ugrađen u pod.

 

 

Plan kuće:

Korisna površina kuće 177m2

Površina placa: 579m2

 

 

Ova kuća osvojila je BigSEE Architecture nagradu 2019. godine za najbolju rezidencijalnu arhitekturu

 

Arhitekte projekta: Biro Gašperič

Fotografije: Janez Peljko

 

 


Povezane vesti


U kabinetu najumnije Srpkinje svog vremena


O čudnovatoj sudbini zaboravljenog srpskog genija