PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Najoriginalnija kupatila: inspiracija za 2022. godinu

  • Objavljeno:
  • 23.2.2022

Predstavljamo efetne primere kupatila koja ste najviše zapažali u našim prilozima u 2021. godini. Kupatila se međusobno sasvim razlikuju pre svega u osnovnoj stilskoj ideji. Od prenaglašenosti do minimalizma, od salonskog do modernog, svako kupatilo ilustruje snagu originalnosti dizajnerskog pristupa.

 

 

1. KUPATILO U BOJI SMARAGDA

 

 

Foto: Alex Filz

 

Kupatilo u planinskoj vili koja se nalazi u podnožju planine Šlem u severnoj Italiji, verno reflektuje spoj tradicionalnog i modernog stila što je, sasvim sigurno, zaštitni znak ovog zdanja. Dizajn je delo arhitektonskog studija NOA. Drvo dominira ambijentom pa se nalazi i u kupatilu u strukturi plafona kako bi se provukla stilska nit nasleđa. Keramika u boji smaragda (emerald) daje ovom prostoru posebnost naročito kada se uzme u obzir njeno spajanje za crnom. Glavni toaletni komadi su moderne forme. Atipične oblike lavaboa prate vitke, minimalističke slavine. Kupatilo se otvara prema stepeništu između prvog i drugog nivoa vile što ga i na funkcionalan način čini integrisanim u enterijer. Sistem rasvete koja se na kablovima spušta od plafona do poda je stilski akcenat prve vrste. Ceo prilog ovde.

 

 

2. ISKONSKA SNAGA ELEGANCIJE

 

 

FOTO: autori projekta/ Babayants Architects

 

Studio Babayants Architects dizajnirao je vilu izrazito minimalističkog stila dokumentujući ovim efektnim primerom iskonsku snagu jednostavnosti. Sve što važi za ambijent u celini odnosi se i na kupatila. Kamen je dominantan materijal. Zahvaljujući velikoj količini svetlosti dobija na efektivnosti. Kada, slavine i umivaonici odličan su primer savremene interpretacije retro stila sedamdesetih. Otvaranje ka okolini zahvaljujući velikoj staklenoj površini čini prostor savršenim za relaksaciju i mir. Zelenilo iz okoline ponavlja se i na likovnom platnu a upravo ova nijansa provlači se kroz različite partije enterijera. Sve je vrlo svetlo i prozračno jer ključnu ulogu imaju upravo retro forme glavnih elemenata. Ceo prilog ovde.

 


Srodne vesti

Povratak oblih linija


 

 

3. MINIMALISTIČKO KUPATILO U SALONCU

 

 

Foto: Autori projekta/ INT2 Architecture

 

Salonski nameštaj i savremeni minimalizam? Da, moguće je. Kupatilo u renoviranom stanu autora INT2 Architecture, u zgradi u centru Sankt Petersburga impresionira visokom elegancijom. Integralni je deo spavaće sobe od koje ga odvaja stakleni zid i zavesa. Kupatilo odražava besprekornu fuziju salonskog stila i modernog minimalizma. Kada sa bakarnim omotačem je centralni stilski potez što je uslovilo da sve ostalo bude svedeno i oblikom i bojom. Od forme ogledala do viseće rasvete - pratimo minimalizam na delu. Ceo prilog ovde.

 

 

4. ŽIVOPISNO KUPATILO U MEKSIČKOJ VILI - Luciano Gerbilsky Arquitectos

 

 

Foto: José Margaleff / Hector Velasco Facio

 

Živopisno kao i sama vila autora Luciano Gerbilsky Arquitectos. Veran odraz lokalne kulture i tradicije. Lepota je u prenaglašenisti dizajna. Bakarnu kadu retro forme prate podjednako klasični oblici rasveta. Šara na keramici koja pokriva zidove i odvojeni deo u koji je smeštena kada vraća nas na tradicionalnu estetiku podneblja. Našlo se mesta i za drvo što je opet u skladu sa nasleđem. Povezanost sa okolinom koja "buja" kroz staklene površine daje vanvremensku lepotu i smisao prostoru za relaksaciju i uživanje. Ceo prilog ovde.

 

 


Ako volite živopisne kuće, pogledajte i:

Bakovita kuća u švajcarskim alpima

Sjajna renovacija kamene kuće sa početka 20 veka


 

 

 

5. HEDONIZAM I INDUSTRUJSKI MINIMALIZAM

 

 

Foto: autori projekta INT2 Architecture

 

Na ulazu u spavaću sobu, iza staklene pregrade, nalazi se kupatilski deo sa samostojećom kadom i umivaonikom. Pregrada formirana od crnog metalnog okvira i jednostavne bele zidne pločice sa crnim fugama zaokružuju minimalistički, industrijski stil.Izvornu ciglu ofarbana u belo šarmantno upotpunjuje hoklica od minimalno obrađenog punog drveta. Ceo prilog ovde.

 

 

 

 

6. PLAVA BEZ KOMPROMISA

 

 

Foto: Mina i Nemanja Miličić

 

Arhitekte Mina i Nemanja Miličić uspešno su osmislile enterijerski okvir kuće u kojoj se spajaju sasvim različiti stilovi. Kupatilo na prvom nivou u celosti je urađeno u nijansi tamno zeleno-plave boje dok su sanitarije, italijanske proizvodnje, u crnoj boji. Ono što stvara kontrast u odnosu na tamne boje jesu detalji i slavine u boji bakra. Neobičnost leži u izboru dominatnog toma koji određuje celokupnu atmosferu. Plavo kupatilo je sjajan primer moderne dizajnerske misli koja ne pristaje na stilska ograničenja. Ceo prilog ovde.

 

Tekst: redakcija Kuće stil