PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Inspirativni i kreativni dizajnerski komadi Elene Salmistraro

  • Objavljeno:
  • 3.8.2021

Predstavljamo vam dizajnerske komade za uređenje doma dizajnerke Elene Salmistraro, koji izražajnim jezikom predmeta fascinaciju i evociraju emocije. Od lounge fotelja, stolova, taburea, pa sve do keramičkih zidnih obloga, njena umetnost osvojila je enterijere širom sveta.

 

Predstavljamo vam Elenu Salamistraro , italijansku umetnicu i dizajnerku nameštaja čije su kreacije rezultat kombinacije umetničkog izražaja i dizajna, a nastaju u saradnji sa najvećim kompanijama od kojih su neke Ikea, Apple, Disney, Huawei i Lavazza. Njenim dizajnerskim komadima poklonjena najveća pažnja kada su detalji u pitanju, a kombinuje harmoniju oblika sa poetskim stilom i nežnim i razdraganim bojama. Kako kaže jedan od prioriteta njenog rada je potraga za izražajnim jezikom predmeta, koji mogu fascinirati ljude i evocirati njihove emocije, a mi vam predstavljamo četiri njene kolekcije koje upravo to rade.

 

 

1. Himera, kolekcija keramičkih ploča

 

Kao inspiracija iza kolekcije keramičkih zidnih obloga jedno je od najpoznatijih bića u grčkoj mitologiji – himera, koja je bila hibridna zver, četvoronožno biće sa prednjim nogama lava i zadnjim delom zmaja. Izraz himera povezan je i sa opštim idealom kombinovanja inicijalno nepodudarnih delova, a odnosi se takođe u biološkom i zoološkom smislu, na spoj između jedinica koje stvaraju novi identitet.

 

 

Ova kolekcija velikih zidnih ploča poseduju upečatljivu vizuelnu ekstroverziju, sa motivima koji mešaju različite grafičke šare sa bojama i teksturama koji oponašaju površine kamenja, tkanina i kože. Osim što pruža potpuno novi nivo osvetljenosti sa bojama, dizajnerka je keirala rezbarene dekore koji stvaraju teksturalne senzacije sa izvanrednim efektom.

 

 

Kombinacije oblika i tekstura svih ovih komada pružaju neverovatno originalan program keramičkih obloga. U ovoj kolekciji Elena spaja strogost sa samoizražavanjem, u grafičkim oblicima sa simboličkim značenjem.

 

 


Povezane vesti:

Zadivljujući ručno rađeni tepisi i taburei u Enviru

Top trendovi u uređenju enterijera 2021.


 

2. Lisseta, lounge fotelje

 

Dizajnirana za kompaniju Bottega Intreccio, Lisetta predstavlja kolekciju malih fotelja, dostupne u dve visine naslona, koje izražavaju intimnost i lakoću. Svojim oblim linijama i blago prozirnim naslonom, Lisetta kolekcija je savršena za dvorišta, a nudi dovoljnu udobnost bez isključivanja okolnog sveta. Na ovaj način fotelja izgleda kao pravi poziv za uživanje u intimnim i divnim trenucima.

 

Uz veliku prefinjenost i jasan ženski pečat, ovi komadi su ručno izrezbareni od ratana, tkani pletenom i bečkom slamom. Sa ovim komadima Elena Salmistraro je uspela da unapredi umetnost tkanja, stvarajući komad koji prenosi empatiju i toplinu. Ovaj delikatan predmet odaje počast majstorstvu Elize Kaponi (otuda i ime Lisetta), matrijarha porodice Maurizi, koja je zajedno sa svojim suprugom Luigijem dovela tkanje u naselje Moljano, tri generacije pre osnivanja Bottega Intreccio.

 

Ova kolekcija je osvojila međunarodnu nagradu "Archiproducts Awards" 2020. godine.

 

3. Vitra, kolekcija nameštaja

 

Veliki gradovi su živo i dinamično okruženje koje nudi fascinantnu mešavinu različitosti, kulture, razonode i poslovanja. Na ovim multikulturnim i kosmopolitskim lokacijijama životni prostori ponekad mogu biti manjeg obima. Sa tim na umu, dizajnirana je kolekcija za kompaniju Vitra, sastavljena od trpezarijskih stolova, troseda neobičnog oblika, stolica, polica za knjige i lustera, a pretvara svaki prostor u ugodno mesto, stvarajući kompaktno rešenje koje može biti fleksibilno u enterijeru.

 

 

Elena je iskoristila svoju razuzdanu kreativnost kako bi prikazala način na koji vidi Vitru i istražila temu urbanog življenja. Igrajući se sa paletom boja i materijala švajcarske kompanije razvila je kompletan enterijer sa posebnim komadima u salonu nameštaja Spotti Milano. Rezultat je intenzivan, bogat nijansama, znakovima i referencama, koje nisu samo kulturni nagoveštaji, već i savremena reinterpretacija.

 

 

Dizajnerka je zalazak sunca u u Milanu pretvarila u efekat gradijenta na zidovima, proglašavajući beskrajnu želju za slobodom i bojom. Podne obloge nagoveštavaju veličanstvene ulaze u milanske zgrade, čuvajući njihove geometrije i dekor. Sa druge strane savremeni oblik ostalih komada nameštaja savršeno se uklapaju i stvaraju novi koncept enterijera koji je svež, živahan i nikad dosadan, baš kao i grad u kojem se predstavlja.

 

 


Povezane vesti:

Danska dizajn rasveta u Enviru

Izvrstan dizajn češkog studija Olgoj Chorchoj


 

4. Belte and Lock, kolekcija taburea i klub stolova

 

Ova kolekcija je inspirisana modnim svetom a napravljen je za italijanski salon nameštaja My Home Collection. Dva dizajnerska komada nameštaja susreću se s modom, noseći veliki metalni kaiš, koji ih "oblači" i ulepšava njihovu estetsku stranu.

 

 

Valjkasti, cilindrični oblik taburea oslonjen je na malu drvenu podlogu koja izgleda da lebdi iznad zemlje i ukrašena velikim metalnim pojasom, što ga čini jedinstvenim i elegantnim. Sa druge strane, dizajn klub stola, prati cilindrična baza, a zahvaljujući fino ukrašenom metalnom pojasu, koji deluje kao oslonac, sto postaje vizuelno lagan, jedinstven i elegantan.