PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Izvrstan dizajn češkog studija Olgoj Chorchoj

  • Objavljeno:
  • 22.12.2020

Od proizvoda vrhunskog dizajna, preko stambenih i poslovnih enterijera, pa do rekonstrukcija istorijskih i industrijskih zgrada, širok je spektar projekata najpoznatijeg češkog studija – Olgoj Chorchoj iz Praga. Predstavljamo vam neke od njihovih izuzetnih projekata, među kojima su i radovi izloženi u prestižnim galerijama i muzejima širom sveta, poput muzeja Metropoliten u Njujorku.

 

Priča o studiju počinje pre tri decenije, tačnije 1990. godine, u vreme dok su njegovi osnivači – Michal Froněk i Jan Němeček studirali arhitekturu na Akademiji umetnosti u Pragu. Tokom radionice u Muzeju dizajna Vitra, ova dva dizajnera pokreću studio koji će danas dostići svetsku slavu.

 

Kreativan rad studija obuhvata širok spektar projekata, od rasvetnih tela, staklenih vaza i porcelanskih setova, nakita pa do arhitektonskih projekata. Tokom decenija postojanja, studio je ostvario brojne saradnje sa renomiranim proizvođačima i umetnicima koje su iznedrile uspešne i nagrađivane projekte.

 

 

Moderna vila u Pragu, smeštena među stranim ambasadama i rezidencijama. Dizajnirana tako da može da se podeli u tri zasebne jedinice, po potrebi

 

Jedna od takvih saradnji bila je sa multidisciplinarnim umetnicom Evom Eisler i dizajn grupom Najbrt koja je rezultirala da kreacije ovog studija – stolovi i posuđe izrađeni od lameliranih karbonskih vlakana, budu uvrštene u postavku najvećeg muzeja umetnosti u SAD – njujorškog muzeja Metropoliten.

 

Izuzetni proizvodi od duvanog stakla – rasvetna tela, setovi vazni, činija i čaša, kao i nakit, predstavljaju jedan od segmenta dizajna po kojem je češki studio Olgoj Chorchoj prepoznat u svetu.

 

 

Lampa Pica (brend Mossi), kolekcija vinskih čaša Mr. Egg, ogrlica My Europe

 

Uspešne saradnje da proizvođačima Kavalier Glassworks, Moser, Květná Glassworks, Rastal iznedrile su brojne nagrađivane kolekcije predmeta i rasvete od stakla koje su krasile poznate galerije u Evropi i svetu, poput galerije Vessel u Londonu i Gandy u Slovačkoj.

 

Inovativan dizajn rasvetnih tela od stakla inspirisan tradicionalnim lusterima

 

Jedna od najistaknutijih kolekcija od duvanog stakla su svetiljke Tim, proizvođača Bomma. Ovi monumentalni komadi od najčistijeg češkog kristala predstavljaju prava remek dela koja svojim dimenzijama dosežu same granice koje tehnika ručnog duvanja stakla može da dosegne. Kako se svetiljke izrađuju bez kalupa, svaka predstavlja unikatan i neponovljiv komad.

 

Izuzetan dizajn lampi Tim doneo je kreatorima iz studija Olgoj Chorchoj titulu Dizajnera godine 2015. koju dodeljuje Akademija za dizajn Republike Češke, a naredne godine kolekcija Tim je nagrađena prestižnom nagradom Red Dot. Ova kolekcija vrhunskog dizajna, uz ostale proizvode brenda Bomma, dostupna je i u Srbiji, u beogradskom Enviro DesignConceptStore, Bulevar kralja Aleksandra 17.

 

   

Kolekcija svetiljki od češkog kristala Tim,

dostupno u salonu nameštaja Enviro, Beograd

 

Važan segment rada studija odnosi se na dizajn enterijera ugostiteljskih objekata. Studio je uredio enterijer bistroa Mistro u Pragu za koji je nagrađen BIG SEE nagradom, i opremio ga visilicama Hendl i efektnom svetiljkom Sirka koja zauzima centralno mesto nad šankom.

 

 

Enterijer bistoa Mistro sa svetiljkom Sirka (slika 1 i 2) i visilicama Hendl (slika 3)

 

Michal Froněk i Jan Němeček prihvatili su zadatak redizajniranja restorana La Degustation Bohéme Burgouise u Pragu, u čiji su enterijer uneli materijale i tehnologiju izrade koji se tradicionalno koriste u Češkoj.

     

 

Enterijer restorana oplemenio je kružni kristalni luster Consommé,

kao i nameštaj od prirodne kože sa izraženim štepovima

 

Dizajn studija Olgoj Chorchoj može se videti i u pivari Dva Kohuti i restoranima Ambiente, za koje je kreirao dizajn pivskih točilica.

 

Atraktivan dizajn točilice sa devet slavina u pivari

 

Svoj bezgraničan talenat dizajneri studija su iskazali i kroz niz proizvoda koji plene inovativnim i kreativnim dizajnom, poput džepnog nožića u obliku ribe dizajniranog za kompaniju Nespresso, a izrađenog od recikliranih kapsula za kafu.

 

Džepni nožić od recikliranih kapsula za kafu, dizajniran za Nespresso

 

Linija ručnih satova Minor dizajnirana je za češkog proizvođača luksuznih časovnika Bohematic. Atraktivnim dizajnom nove linije odata je počast legendarnom češkom trkačkom automobilu Aero Minor i njegovim vozačima koji su pobedili na čuvenoj trci izdržljivosti 24 časa Le Mana 1949. godine.

Brojni detalji dizajnirani su tako da vizuelno povežu izgled časovnika i pobedničkog vozila, poput brojčanika, grafike i oblika kazaljki koje podsećaju na instrument tablu automobila.

 

Luksuzni časovnik iz linije Minor, brend Bohematic

 

Pilsner Urquell svake godine priprema specijalnu seriju ručno rađenih boca namenjenih za aukciju, a za ovogodišnji dizajn flaše pobrinuo se Michal Froněk iz studija Olgoj Chorchoj. Na izradi boce radili su majstori stakla češkog proizvođača Moser.

 

Sve boce "krunisane" su jedinstvenim zatvaračima na kojima su radili dizajner Petr Dressler i časovničar Lukáš Ešner. Čepovi su na vrhu ukrašeni gravurom naglašenom luminiscentnom bojom, koja čak i u mraku ističe vezu između tradicionalnog i modernog.

 

Sav prihod tradicionalno odlazi neprofitnom udruženju Paraple Centrum,

koje se brine o potrebama osoba sa invaliditetom.

 

Nekada uspešni studenti Akademije umetnosti, a danas profesori, Michal Froněk i Jan Němeček vode katedru za dizajn na istom Univerzitetu, prenoseći znanja koja su stekli dugogodišnjim radom u sferi dizajna i arhitekture, sa ciljem da podstiču i inspirišu buduće generacije čeških talenata.

 

Foto: Olgoj Chorchoj